Yargıtay’da yapay zeka tabanlı sistem devreye girecek

XeeX

New member
Avrupa Kurulu ile yürütülen Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapay zeka tabanlı geliştirilen sistemle, aktüel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve isimli kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor.

Yapay zeka sistemi ne işe yarayacak?

Şeffaflık ve hesap verebilirlik unsuru gereği 2015’ten bu yana Yargıtay’ın tüm kararları kamunun erişimine açıldı. Bu süreçte ilan edilen 6 milyondan fazla karar, aktüel ve yol gösterici kıymeti yüksek kararların tespit edilmesinde zorluklar yaşanmasına sebep oldu.

Yargıtay, bunun önüne geçebilmek için yapay zeka tabanlı sistem geliştirerek kullanıcıların kişisel özelliklerine göre en şimdiki kararlara kıymet sırasına nazaran kolaylıkla ulaşmasını hedefliyor.

İhale süreci tamamlanan sistemin devreye girmesiyle, arama yapılan bahisteki emsal kararların ve yasa değişikliği daha sonrası çıkan kararların öncelikli olarak kullanıcıya sunulması planlanıyor.

Ayrıyeten sistemle, 200-300 sayfalık dava evraklarının özetlerinin de hazırlanabilmesi, bu biçimdece savcılık ve müzakere süreçlerinin de hızlandırılması sağlanacak.

Sistemin, 2023’te devreye girmesi planlanıyor

Yargıtay Lideri Mehmet Akarca, Yargıtay’ın 2021 kıymetlendirme toplantısında yapay zeka tabanlı sistemlerin dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanıldığını söylemiş, bunun Yargıtay’da da kullanılması gerektiğini bildirmişti.

Akarca, fiyatsız olmasını planladıkları sistemin oturması halinde bilhassa hukuk davalarında vatandaş ve avukatların elindeki kanıt ve dataları sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini de öğrenebileceklerini, buna nazaran dava açıp açmama sonucu verebileceklerini tabir etmişti.
 
Üst