Yabani sarımsak toplarken dikkat etmeniz gerekenler

Sefer

Global Mod
Global Mod



Yabani sarımsak toplarken dikkatli olun. Otlar hızla zehirli bitkilerle karıştırılır. Tehlikelerden nasıl kaçınabilirsiniz.


Bir bakışta en önemli şeyler

Bahçenize ekebileceğiniz veya doğadan toplayabileceğiniz pek çok bitki güzel görünür ve hatta yemek pişirmede bile kullanılabilir. Yabani sarımsak özellikle Alman mutfağında popülerdir. Ancak dikkatli olun: Bazı zehirli bitkiler birbirine çok benzer.


Arum gibi benzer zehirli otlar


Yabani sarımsak, bitki bahçesinde popüler bir bitki haline geldi ve özellikle mutfakta sarımsağın yerini alabilir. Ancak yabani sarımsağa çok benzeyen ve asla tencereye eklenmemesi gereken birçok zehirli bitki vardır.


Bunlar arasında, örneğin bahçede yabani sarımsakların arasında ara sıra yetişen arum veya güzel vadi zambağı bulunur. Yabani sarımsak da özellikle sonbaharın zamansızına benziyor. Bunları tüketmek mide bulantısı, ishal ve nefes darlığı gibi semptomlara neden olur. “Netdoktor.de”, bu tür tohumların yalnızca beş gramını yemenin hayati tehlike oluşturabileceği konusunda uyarıyor.


Zehirlenme meydana gelirse derhal doktora başvurun


“Sözde” yabani sarımsağı tükettikten sonra mide bulantısı, kusma ve nefes alma sorunları gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkarsa derhal acil bir doktora başvurmalısınız. Zehirli acil durum numaraları da ilk bilgileri sağlayabilir.


Topladığınız bitkilerin zehirli olup olmadığından emin değilseniz bunları tüketmekten kaçının. Aşağıda yabani sarımsağı nasıl tanımlayabileceğinizi okuyabilirsiniz.


Koku testi ayrım yapılmasına yardımcı olur


Sarımsak benzeri şifalı bitkiler mart başından mayıs ortasına kadar mevsimdedir. Yapraklar daha sonra yerden tek tek, daha sonra ikili veya üçlü olarak, genellikle birbirine yakın bir yatakta büyür. Yabani sarımsakta yaprak sapları her zaman açıkça görülür. “Gartenfreunde.de” dergisi, ancak bitki çiçek açmaya başladığında yaprakların çiçek sapının etrafında bir gövde oluşturduğunu yazıyor.


Bunun gerçekten yabani sarımsak yaprakları olup olmadığını belirlemek için bir koku testi yapmanızı öneririz: Bir parça yaprağı ovalayın ve tipik bir sarımsak kokusunun oluşup oluşmadığını test edin. Birkaç numuneden sonra parmaklarınızın da yoğun yabani sarımsak kokusu alması gerekir. Yabani sarımsak satın aldıysanız, güvenli tarafta olmak adına tüketmeden önce koku testini kullanarak gerçek yabani sarımsak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.


Yabani sarımsakları yalnızca kendi kullanımınız için toplayın


Yabani sarımsağı güvenli bir şekilde tanımlayıp ayırt edebilseniz bile, genel olarak korunmasa da bazı federal eyaletlerde nesli tükenmekte olan türler listesinde yer aldığını bilmelisiniz. Ölçülü bir şekilde yaptığınız sürece kendi kullanımınız için yabani sarımsak toplamak yasaktır.


Yaprakları dikkatli bir şekilde kesmek ve toplarken diğer bitkileri ezmemek önemlidir. Yabani sarımsak mevsimi boyunca çok sayıda toplayıcı olduğundan, yalnızca yeterince büyük bir popülasyona sahip olan alanları seçmelisiniz. Bu, yabani sarımsağın yeniden büyüyebilmesini ve büyümeye devam edebilmesini sağlayacaktır. Belirlenmiş doğa rezervlerinde toplama tamamen yasaktır.


Tarif fikri: Yabani sarımsaklı pestoyu hazırlamak hızlıdır


Mutfakta yabani sarımsak özellikle yumurta, peynir ve kızarmış etle iyi gider. Bir klasik, kolayca kendiniz hazırlayabileceğiniz yabani sarımsaklı pestodur. Kızartılmış patates, risotto, makarna ve sebzelerle iyi gider ve sürülmeye uygundur.


Bunu yapmak için yabani sarımsağı tuz ve yağla krema kıvamına gelinceye kadar püre haline getirin ve çam fıstıklarını ekleyerek karıştırın. Daha sonra biraz keçi peyniri veya parmesan ekleyin ve pestoyu sterilize edilmiş bir kavanoza dökün ve yağla doldurun. Yabani sarımsaklı pesto, mümkün olduğu kadar hava geçirmez bir kapta birkaç hafta saklanacaktır.
 
Üst