TL’nin gerçek kıymeti tüm vakit içinderın en düşük düzeyini gördü

Yasin

New member
Türk lirasının gerçek bedelini gösteren gösterge tüm vakit içinderın en düşük düzeyine indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayında gerçek efektif döviz kurunun 54,33 düzeyine gerilediğini deklare etti.

Bu yıl Şubat ayında 69 düzeyine tırmanan kur Haziran ayında 60 düzeyinin altını test etmişti. daha sonrasında toparlanma sinyali veren kurda Ekim ayında bir daha 60’lı düzeyler izlenmişti.

Kasım ayında Dolar/TL yüzde 40’ı aşan yükseliş kaydederken, Türkiye İstatistik Kurumu tarafınca yıllık tüketici enflasyonu yüzde 21,31; üretici enflasyonu ise yüzde 54,62 olarak açıklanmıştı.

Gerçek efektif Döviz kuru nasıl hesaplanıyor?

Türkiye’nin dış ticaretinde kıymetli hisseye sahip ülkelerin para ünitelerinden oluşan sepete nazaran, ikili ticaret akımları kullanılarak yüklendirilen Türk Lirasının ortalama pahası ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da göreceli fiyat tesirleri arındırılarak gerçek efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve ünite işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon maksadı kapsamında TÜFE bazlı REK’i temel alıyor.
 
Üst