Savaş uyanıkları

Sefer

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de Yükseköğretime Giriş Sınavı’na (YKS) girmeden, Ukrayna’daki imtihansız ve mülakatsız üniversitelere giden kimi bireylerin, savaş mazeretiyle Türkiye’nin önde gelen üniversitelerine yatay geçiş talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Kiminin Ukrayna’daki üniversitelere ilişkin öğrenci kimliği bile bulunmazken, kimilerinin ise yasa dışı yollardan transkript elde ettiği sav ediliyor.



MUVAFFAKİYET SIRALAMASINI KALDIRIN TALEBİ

Mevcut sisteme bakılırsa YÖK, Yatay Geçiş Sistemi kapsamında, muvaffakiyet sıralaması kuralı istiyor. Kelam konusu şahıslar; her gün gerek YÖK’e dilekçe vererek, gerek toplumsal medyadan örgütlenerek muvaffakiyet sıralaması kuralının kaldırılmasını talep ediyor. Bu duruma bilhassa, YKS’ye girenler reaksiyon gösterirken, Türkiye’de Tıp ve Hukuk kısımlarını kazanamayanların bu yolu tercih ettiği, ötürüsıyla yatay geçişten bekledikleri karşılığı alamayacakları belirtiliyor.

KİMİ TRANSKRİPTLER DÜZMECE

Yatay geçiş fırsatı yakalamak isteyenlerin kimileri ise öğrenci bile değil. Ukrayna’daki okullara ilişkin ne Öğrenci Giriş Kartı, ne de evrakları var. Hatta kimileri işi bir adım öteye götürerek, uydurma transkript düzenletmiş. Harkov’da yabancı öğrencilere imtihan ve mülakat kuralı olmaksızın tıp, mühendislik, mimarlık üzere kısımlarda eğitim imkanı sunan Harkov Ulusal Karazin Üniversitesi’nde, 500-2000 dolar içinde düzmece transkript düzenleniyor. Savaş daha sonrası Ukrayna’yı terk eden kimi Türklerin, bu transkriptlerle YÖK’e yatay geçiş için başvurduğu söz ediliyor.



YÖK ALARMA GEÇTİ

Şu ana kadar YÖK’e 4 binin üzerinde yatay geçiş başvurusu yapıldı. Ukrayna makamlarınca bildirilen transkript sahtekarlığını dikkate alan YÖK uzmanları, müracaat yapan öğrencilerden Türkiye’de YKS, uluslarası arenada geçerliliği olan SAT1, ACT, Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası, International Baccalaureat IB üzere sonuç evraklarını ibraz etmelerini istiyor. Son devirde Çapa, Cerrahpaşa ve Hacettepe Tıp Fakültelerinde okuyan öğrenciler, Türkiye’de imtihana girmeyen bu öğrencilerin ilgili fakültelere yerleştirilmesini haksızlık olarak yorumluyordu. YÖK kamuoyunda yüksek sesle lisana getirilen bu durumun önlenmesi için var gücüyle çalışıyor.

Savaş vardı, çabucak çıktık

qeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere nazaran, Ukrayna’da eğitim goren kimi öğrencilerin, 2014 yılında gerçekleşen Kırım’ın ilhakını mazeret ederek, geçtiğimiz yıldan bu yana yatay geçiş talebinde bulundukları söz ediliyor. Savaş çıkmadan 4 ay öncesine kadar “Kırım işgal altında olduğu için biz yatay geçiş yapmak istiyoruz” diyerek çeşitli müracaatlar da yapıldı.

DURUMLARI TEYİT EDİLECEK

Birtakım öğrenciler ise, “Savaş vardı, ivedilikle çıktık.” diyerek okudukları okula dair hiç bir evrak sunamadığını belirtiliyor. Bu noktada YÖK’ün Ukraynalı makamlarla temasa geçerek, çocukların durumunu teyit ettireceği söz ediliyor. Kimi tıp fakültesi öğrencileri Karazin Üniversitesi’nin Rusya sonuna hayli yakın olduğunu ve bölgedeki karışıklığın 8 yıldır devam ettiğini belirterek, bu bölgeye okumaya gidilmesinin mantıklı olmadığını da tabir ediyor.
 
Üst