Sarı çöp kutusu, sarı çuval ve geri dönüşüm kutusu hakkında 6 yanlış anlama

Sefer

Global Mod
Global Mod
Plastik atıklar sarı torbaya aittir. Yoğurt kapları atılmadan önce durulanmalıdır. Geri dönüşüm kutusu ve sarı çöp kutusu aynıdır. Bunlardan hangisi doğrudur?

Bir bakışta en önemli şeyler

1. Yanılgı: Şehrin atık imha şirketleri sarı torba veya çöp kutusuyla ilgilenir.


Sarı çanta ve sarı kutu, ikili sistemlere aittir ve özel olarak finanse edilmektedir. Bu, endüstri ve ticaretin, ambalajın profesyonel bir şekilde elden çıkarılmasını ve geri dönüştürülmesini finanse eden bir lisans ücreti ödediği anlamına gelir. İkili sistemler böylece şehrin veya belediyelerin atık imha şirketlerini tamamlar.


2. Yanılgı: Tüm ambalajlar sarı torbaya atılabilir.


İkili sistemlerde katılımcılar, ambalajların profesyonel bir şekilde imha edilmesi için bir ücret ödemesine rağmen, cam veya kağıttan yapılmış ürünler bunun dışındadır. Bu, konserve kavanozlarının ve şişelerin, gıda ambalajı olsalar bile, cam kaba ait olduğu anlamına gelir. Kağıt ve karton, örneğin makarna veya mısır gevreği ambalajı olarak atık kağıt kutusuna atılır.


Kahve fincanları veya paket yemek kutuları gibi hizmet ambalajları sarı çöp kutusuna veya sarı çuvala atılabilir. Buna sosis veya peynir tezgahından gelen sarma filmleri de dahildir.

Genel Bakış: Sarı çöp kutusuna veya çantaya neyin ait olduğu yerel makamlara bağlıdır.  Doğrudan önceden bilgi almak en iyisidir.
Genel Bakış: Sarı çöp kutusuna veya çantaya neyin ait olduğu yerel makamlara bağlıdır.  Doğrudan önceden bilgi almak en iyisidir.

Genel Bakış: Sarı çöp kutusuna veya çantaya neyin ait olduğu belediyeye bağlıdır. Doğrudan önceden bilgi almak en iyisidir. (Kaynak: Yeşil Nokta)

3. Yanılgı: Plastik ve plastik her zaman sarı çuvalın içinde atılır.


Plastikten yapılmış elbise askıları, kaseler veya diş fırçaları genellikle polietilen (PE) veya benzeri plastiklerden yapılır, ancak farklı şekillerde atılır.


Kabaca söylemek gerekirse, ambalaja ait her şey sarı çöp kutusuna veya sarı çuvala atılabilir. Aynı malzemeden yapılmış mallar – yani çok sayıda ambalajın da plastik veya alüminyumdan yapılmış olması gibi – artık atıklara aittir. Ancak, burada bölgesel istisnalar mümkündür. Bazı belediyeler, ambalajla aynı malzemeden yapılmış ambalajsız denilen ambalajların da atılabileceği geri dönüşüm kutuları kullanmaktadır. Tüketiciler yerel belediyenin bilgi sayfalarında daha fazla bilgi bulabilirler.


Arka plan: Sanayi ve ticaret, ambalajlar için halihazırda bir imha ücreti ödemiştir. Bu vergiler, geri dönüşüm sürecini finanse etmeyi amaçlamaktadır. Ancak plastik veya metalden mamul diğer ürünlerde bu ücret sanayi ve ticaret tarafından ödenmiyordu.


Tehlike
Plastik ürün, örneğin elbise askısı, satın alınan bir ürünün ambalajının bir parçasıysa, sarı çöp kutusuna veya sarı çuvala atılabilir.


4. Yanılgı: Ambalaj atığı söz konusu olduğunda, camın aksine, ne renk ve kıvamda olduğu önemli değildir.


Geri dönüşümü zor olan ambalajlar var. Bu, örneğin, baskılı bir film içine alınmış olan şampuan şişesini içerir. Bu durumda ayırma makineleri, hem şişenin hem de filmin bileşenlerini kaydettikleri için ambalajın hangi malzemeden yapıldığını tanımazlar. Bu nedenle kozmetik ürünler, ev temizlik ürünleri ve benzerleri için plastik ambalajların daha fazla işlenmesi genellikle zordur.


Ayrıca ambalajın rengi, plastiğin geri dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğini veya yakılacağını belirlemede bir faktördür. Çünkü siyah plastik ışığı soğurur. Bu nedenle tasnif sisteminin kızılötesi sensörleri bunu algılayamaz.


Farklı geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşan diğer ambalajlar da tekrar kullanılamaz. Bu, örneğin, meyve için soğutulmuş tezgahtan veya polietilen tereftalat (PET) tepsilerinden taze etin paketlenmesini içerir. Genellikle ayrıştırılamayan veya ancak güçlükle ayrılabilen plastik karışımlardan oluşurlar.


Yanılgı 5: Ambalaj her zaman yıkanmalıdır.


İçinde yiyecek bulunan yoğurt kapları, krem peynir kapları veya diğer ambalajların atılmadan önce durulanması veya temizlenmesi gerekmez. Ürünün “kaşık temiz” olması zaten yeterlidir – yani artıklar bir kaşık veya bıçakla çıkarılmıştır.


Bu nedenle alüminyum folyonun – örneğin sandviç, döner veya falafelden – yemek artıkları kapatılmadan atılması da önemlidir. Safsızlıklar ve artıklar geri dönüşümü zorlaştırır, hatta imkansız hale getirir.
 
Üst