Saksılar ve bahçeler için ipuçları

Sefer

Global Mod
Global Mod



Frenk soğanı mutfak yemeklerine özel bir dokunuş katan çok yönlü bir bitkidir. Bahçeden taze toplanmış en iyi tadı.


Frenk soğanı salatalarda, çorbalarda ve soslarda kullanılabilir. Çin frenk soğanı olarak da bilinen pırasa bitkisi aslen Asya'dan gelmektedir ancak uzun zamandır yerel mutfağın ayrılmaz bir parçası olmuştur.


Frenk soğanı ekimi için ideal zaman


İlk başta bitkiler çok yavaş büyür. Bu nedenle ilkbaharın başlarında serin bir odada yaklaşık 19 derece sıcaklıkta yetiştirilmesi tavsiye edilir. Tohumlar ışıkta çimlenir, bu nedenle üzerlerini yalnızca ince bir şekilde toprakla örtün. Yetiştirme aşamasında toprağın daima nemli kalmasına, ancak çok ıslak olmamasına dikkat edin. Yaklaşık altı hafta sonra bitkileri bahçe toprağına yerleştirebilirsiniz. Alternatif olarak, frenk soğanı gibi, Nisan'dan Ağustos'a kadar doğrudan açık havada frenk soğanı ekebilirsiniz.


Frenk soğanının konum koşulları


Bahçenizde pırasa bitkisi için humus bakımından zengin ve besin açısından zengin toprağı olan güneşli veya yarı gölgeli bir yer seçin. Ayrıca pencere kenarındaki saksılarda da yetiştiği için aromatik bitkiyi tüm yıl boyunca hasat edebilirsiniz. Çok küçük yerine çok büyük bir kova kullanın.


Frenk soğanı iyi büyüdüğünde bakımı çok kolaydır. İlkbaharda ve yaz başında biraz kompost sağlayın ve alanı yabani otlardan uzak tutun. Frenk soğanı bulunduğu yerde üç yıl kalabilir. Daha sonra kazın ve yeni bir yere taşıyın. Birçok böceğin de gözdesi olan çiçeklerinin tadını ikinci yıldan itibaren çıkarabilirsiniz.


Hasat için en iyi zaman


Frenk soğanı hasadı yaparken yakın akrabası olan frenk soğanında yaptığınız gibi ilerleyin: Saplar yaklaşık on beş santimetre uzunluğa ulaştığında makas veya bıçakla kesin. Bunun için yalnızca keskin bir kesme aleti kullanın. Budama ne kadar zor olursa bitki o kadar çok yeniden filizlenir. Bitki ayrıca yere yakın budamayı da sorunsuz bir şekilde tolere eder.


Hasat edilen frenk soğanının saklanması


Taze frenk soğanı yalnızca birkaç gün dayanır. Pipetleri bir bardak suya yerleştirin. Daha büyük miktarları doğrayabilir ve porsiyonlar halinde dondurabilirsiniz, böylece evde her zaman bir malzeme bulunur.


Mutfakta kullanın


Frenk soğanı aromatik tadıyla pek çok yemeğe özel bir dokunuş katıyor. Salatalarda, çorbalarda veya soslarda taze frenk soğanı kullanmak yemeklerinize taze bir lezzet katacaktır. İnce kesilmiş pipetler aynı zamanda garnitür olarak da idealdir ve eserlerinize çekici bir görünüm kazandırır. Frenk soğanını ister çiğ ister pişmiş kullanın, yoğun aroması yemeklerinize zenginlik katacaktır.
 
Üst