Sadece lambayı bağlayın ve doğru şekilde monte edin: adım adım talimatlar

Sefer

Global Mod
Global Mod
İster yeni bir lamba alıyor olun ister taşınıyor olun: Lambanızı tavana veya duvara bağlamak istiyorsanız birkaç şeye dikkat etmelisiniz. Nasıl doğru ve güvenli çalıştığını gösteriyoruz.

Bir bakışta en önemli şeyler

“Ve Tanrı dedi ki: Işık olsun! Ve ışık oldu.” Kim İncil alıntı bilmiyor. Ve gerçekten: Ev veya daireye bir tavan veya duvar lambası bağlamak istiyorsanız, bu sihir değildir.


Hiç kimse kendi başına bir lamba takarsa para cezasıyla tehdit edilmediği doğrudur, çünkü kimse “suçu” cezalandırmaz. Bununla birlikte, hasar meslekten olmayan birinin hatasından kaynaklanıyorsa, sigorta şirketinin ödeme yapmayacağı gerçeğini hesaba katmanız gerekir.


bilgi
Lamba tabiri halk arasında sıklıkla kullanılsa da teknik jargonda aslında lamba olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar sadece akkor lambalar, LED’ler veya halojen lambalar gibi ışık kaynakları olarak lambalara atıfta bulunur.


Bu araca ihtiyacınız var


Hala bir lamba bağlamak istiyorsanız, aşağıdaki araçlara sahip olmalısınız:

  • Tornavida
    Ayrıca: tornavida.
  • voltmetre
    Ayrıca: faz denetleyicisi. Voltajı kontrol etmek için kullanılan bir elektrikli test ekipmanı. Bazen zaten tornavidaya entegre edilmiştir. Lütfen elektriksel iletkenliğin örneğin ilgili alt tabakadan etkilenebileceğini unutmayın. İletken olmayan bir yüzey üzerinde durursanız, voltaj test cihazının lambası hiç yanmayacak veya çok az yanacak ve tehlikeli sonuçlara yol açabilecek yanlış bir test sonucu verecektir.
  • terminal bloğu
    İsim parlaklıktan (avize) gelir. Lamba kablosunu tavandan veya duvardan çıkan bağlantı kablosuna bağlar. Önemli: Örgülü tellerin uçlarında (ayrıca: kablo demetleri) her zaman yüksükler bulunmalıdır. Nedeni: Örneğin parlaklık terminalinin dönen terminal vidaları nedeniyle hasar görmezler. Ancak günümüzde yüksük gerektirmeyen tel korumalı parlaklık terminalleri bulunmaktadır.
Bir tavan lambası takmak istiyorsanız, sabit bir merdivene de ihtiyacınız vardır.


Duvar ve tavan: lambayı sabitleyin


Lambanızı ister duvara ister tavana monte edin, öncelikle duy için uygun delikleri açmalısınız. Bunu yaparken, sıva ile kaplı olan elektrik kablolarına çok yakın başlamadığınızdan veya çok derin delmediğinizden emin olun.


bilgi
Bir elektrik hattına zarar verdiyseniz, hemen bir elektrikçi çağırın ve sorunun profesyonelce giderilmesini sağlayın.


Kabloları, renkleri ve kısaltmaları ayırt edin

Terminal bloğu: Kahverengi dış iletken (faz), mavi nötr iletken (N), sarı-yeşil koruyucu iletken (toprak).
Terminal bloğu: Kahverengi dış iletken (faz), mavi nötr iletken (N), sarı-yeşil koruyucu iletken (toprak).

Terminal bloğu: Kahverengi dış iletken (faz), mavi nötr iletken (N), sarı-yeşil koruyucu iletken (toprak). (Kaynak: Schöning/imago-images-pictures)

Genellikle tavandan veya duvardan sarkan ve renkleri ile kolayca ayırt edilebilen üç güç kablosu veya kablosu vardır. Çok farklı işlevleri vardır:

  • Koruyucu iletken (toprak) genellikle sarı-yeşil, nadiren kırmızıdır. PE kısaltmasını taşır. Bu kablo, özellikle lamba elektriksel olarak iletken bir metalden yapıldığında güvenliği sağlar.
  • Canlı dış iletken (faz), kahverengi veya siyah bir kılıfa sahiptir. Bu kablo L olarak etiketlenmiştir ve gücü sağlar.
  • Nötr iletken (N) genellikle mavi, bazen gridir – özellikle eski binalarda. Akımı lambadan uzaklaştırır ve devreyi tamamlar.
bilgi
Eski binalardaki apartman dairelerinde, bazen duvardan veya tavandan yalnızca iki kablo çıkıntı yapar: faz iletkeni ve nötr iletken.

Sıyırma penseli güç kablosu: Kablolar çok uzunsa, profesyonel olarak da kısaltabilirsiniz.
Sıyırma penseli güç kablosu: Kablolar çok uzunsa, profesyonel olarak da kısaltabilirsiniz.

Sıyırma penseli güç kablosu: Kablolar çok uzunsa, profesyonel olarak da kısaltabilirsiniz. (Kaynak: Chromorange/imago-images-bilder)

Lambanın bağlanması: adım adım


Bir lamba bağlamak istiyorsanız, aşağıdakileri yapmalısınız:

  1. Elektrik dağıtım kutusu olarak da bilinen sigorta kutunuzda öncelikle lambanın sigortasını kapatınız. Önemli: Sadece ışık anahtarını kapatmak yeterli değildir.
  2. Şimdi doğru sigortayı kapatıp kapatmadığınızı kontrol edin. Bunu yapmak için faz test cihazını tellere doğru tutun ve kolundaki düğmeye basın. Dikkat: Kırmızı ışık yanarsa, yanlış sigortayı kapatmışsınızdır.
  3. Doğru sigortayı kapattıktan sonra, parlaklık terminalindeki vidaları, lambadan gelen üç telin içeriye girmesi için hafifçe gevşetin.
  4. Şimdi duvardan veya tavandan gelen üç kabloyu aynı renkteki lamba kablolarına bağlamak için parlaklık terminalini kullanın. Şu sıralamaya dikkat edin: önce koruyucu iletken (sarı-yeşil), sonra nötr iletken (mavi/gri), son olarak dış iletken (kahverengi/siyah).
  5. Duvardan veya tavandan yalnızca iki kablo çıkıyorsa, bunlar nötr ve faz iletkenleridir. Önemli: Koruyucu iletken (toprak) yoksa, genellikle sadece çift yalıtımlı lambalar bağlanmalıdır. Bunları belirli bir sembolle tanıyabilirsiniz: içinde başka bir karenin olduğu bir kare çerçeve.
  6. Son olarak, parlaklık terminalinin vidalarını sıkın ve lambanın açılıp kapatılabildiğini kontrol etmek için sigortayı tekrar açın.
Duvar lambasının bağlanması: Parlaklık terminali kullanılarak, duvardan gelen üç kablo aynı renkteki lamba kablolarına bağlanır.
Duvar lambasının bağlanması: Parlaklık terminali kullanılarak, duvardan gelen üç kablo aynı renkteki lamba kablolarına bağlanır.

Duvar lambasının bağlanması: Parlaklık terminali kullanılarak, duvardan gelen üç kablo aynı renkteki lamba kablolarına bağlanır. (Kaynak: Niehoff/imago-images-pictures)

Bir lambanın bağlantısını kesmek veya çıkarmak istiyorsanız, tersine ilerleyin: önce dış iletken (kahverengi/siyah), sonra nötr iletken (mavi/gri) ve son olarak koruyucu iletken (sarı-yeşil). Lüster terminalinin canlı tarafta kaldığından – burada: tavanda veya duvarda – ve lamba kablosuyla sökülmediğinden emin olun. Aksi takdirde, kelepçesiz güç kablosu, örneğin ışığı açarken elektrik voltajı taşır ve dokunulduğunda tehlikeli olabilir.
 
Üst