Öğrenciler yapay zekâ ile okullu olacak: ‘Tek bir çocuğu bile kaybetme lüksümüz yok’

Sefer

Global Mod
Global Mod
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulu terk riski olan öğrenciler için yapay zeka tabanlı takip sistemi geliştirdiklerini, uygulamanın geçmişte terk edenlerin üzerinde denendiğini bildirdi. Özer, Ankara Aselsan Teknik Anadolu Meslek Lisesi’nde medya kuruluşlarından kimi Ankara temsilcileriyle bir ortaya geldi.

AİLE İLE TEMAS KURULUYOR

Bakan Özer, kayıt dışı öğrenci sayısına ait “İlkokulda 11 bin civarı, ortaokulda 28 bin civarı, lisede de 240 bin civarı.” bilgisini verdi. Bu kapsamda yeni bir çalışma yapacaklarını söyleyen Özer, “İki hafta içerisinde alana çıkıyoruz. Tüm müdürler, rehber öğretmenleri alanda olacak. İki haftanın daha sonrasında bir daha bir toplantı yapacağız.” diye konuştu. Yalnızca okulu terk eden değil, terk etme riski bulunan öğrenciler için de çalışma yürütüleceğini vurgulayan Özer, bu proje kapsamında geliştirdikleri teknikten bahsetti. Okul terki riski taşıyan öğrencilerin evvelinde belirleneceğini anlatan Özer, “Bizim tek bir çocuğu bile kaybetme lüksümüz yok. Bakanlık yalnızca kayıt içine almak için çabalamıyor. beraberinde terk riski olan öğrencileri de erken belirleyip rehberlik, danışmanlık hizmeti veriyor. Ailesiyle temas kurup ailesine takviye olma inisiyatifi alıyor. Akademik muvaffakiyetler, devamsızlık sayısı, ailesinin sosyoekonomik durumu inceleniyor. Bu kriterleri biz mevcut data tabanımızın içerisinde, yapay zeka ile oluşturduğumuz yazılım sistemi üzerinde kıymetlendiriyoruz. Yani okulu terk etmiş olan çocukların verilerini kullanarak öngörüde bulunduk. Artık bunu etkin olarak uygulayacağız. Bunu uygulayabilirsek eğitime en büyük katkılardan bir adedini yapacağız.” formunda konuştu.



HEDEF 3 MİLYAR TL

Mesleki eğitim maksadıyla ilgili bilgiler paylaşan Özer, “Özel eğitimin tüm gereçleri mesleksel okullarda üretiliyor. Üretim kapasitesini 200 milyondan geçen sene bir milyar 162 milyona getirdik. Bu yılki maksadımız 1 buçuk milyardı. 11 ayda 2 milyara ulaştı. 2023 amacımız 3 milyar TL. Bunun avantajları var. MEB kendi muhtaçlığını kendisi giderebiliyor, toplumun muhtaçlığına katkı sağlıyor, uygulamalı eğitim yapılıyor, istihdam kapasitesi artıyor, öğrenci ve öğretmene üretime yaptığı katkı kadar hisse veriliyor. 11 ayda öğrenciye 95 milyon, öğretmene 207 milyon para bırakmışız.” dedi.

350 BİN BAYAN ÇIRAK

Özer, “Mesleki eğitimin ortaöğretimdeki hissesi bir sene evvel yüzde 33’tü şu anda yüzde 46. Yüksek puanlı öğrenci alan meslek liselerinin sayısı her geçen gün artacak. 2021 yılında öğrenci sayımız yani çırak, kalfa sayımız 159 bindi. 2022 yılındaki gayemiz 1 milyondu. Şu anda ulaştığımız en şimdiki sayı 1 milyon 200 bin. 1.2 milyon çırak, kalfanın yüzde 81’i 18 yaş üstü. Mesleksel eğitim merkezlerinde bu değişikliktilk evvel 27 bin bayan vardı, çırak kalfa olarak, değişiklikten daha sonra 350 bin oldu şu anda. Bayan istihdamı ile ilgili kıymetli bir fırsat. Mesleksel eğitimde yılda 3 tane tescil alınırken bu sene 8 bin 300 eserin tescili alındı ve bu mamüllerin 162 tanesi ticarileşti. Bunun bin 340’ı mesleksel eğitim Anadolu liselerinde. Meslek liseleri yurt dışına ihracat yapmaya başladı. 2023 yılında gayemiz 10 bin eserin tescilini almaktır.” diye konuştu.


Yurdun dört bir yanından öğrencisi var

Bakan Özer, gazetecilere Ankara Aselsan Teknik Anadolu Meslek Lisesi’ni gezdirdi. Robotik kodlama, müzik atölyesi, dijital manzara, temel elektronik-elektrik tesisat atölyesi üzere birfazlaca atölyeyi inceledik.

Önümüzdeki sene birinci mezunlarını verecek okulda 400’ün üzerinde öğrenci okuyor. Yüzde birlik dilimde yer alan okul başşehir haricinde da epeyce sayıda öğrenci almış. Samsun, Sivas, Kayseri, Manisa, Kırşehir üzere vilayetlerden gelen öğrenci bulunuyor.
 
Üst