Neden kirli bulaşıkları önceden durulamamalısınız?

Sefer

Global Mod
Global Mod



Yemekten sonra kalan sos, sebze parçaları veya çikolatalı krema sıklıkla tabaklara ve çatal bıçaklara yapışır. Makinede yıkandıktan sonra bile bazen hala görülebilmektedirler. Sebebi bu olabilir.


Pek çok kişi çok kirli tabakları, tencereleri, çatalları ve kaşıkları bulaşık makinesine koymadan önce akan suyun altında kısa bir süre duruluyor. Bir yandan tabakların ve çatal bıçakların daha temiz olmasını umuyorlar. Öte yandan, yemek artıklarının gideri tıkayabileceğini, bunun da su hasarına veya makinede arızaya yol açabileceğini varsayıyorlar.


Her ne kadar argümanlar ilk bakışta inandırıcı gelse de ön durulama kaçınmanız gereken bir uygulamadır. Bu, tabaklarınızın ve çatal bıçak takımlarınızın bulaşık makinesinde düzgün şekilde temizlenmediği anlamına gelebilir.


Ön durulama neden nadiren iyi bir şeydir?


Bulaşık deterjanı üreticileri, bulaşıkların elle ön yıkanmasını önermiyor. Bunun temizlik maddesinin etkinliğini engellediği söyleniyor. Bulaşık deterjanı, yiyecek kalıntılarına yapışan ve onları küçük parçacıklara ayıran bazı enzimler içerir. Ancak bulaşık deterjanı üreticisi Procter & Gamble, yiyecek artıklarının önceden manuel olarak uzaklaştırılması durumunda enzimlerin çökemeyeceğini ve temizleme etkisini geliştiremeyeceğini açıklıyor. “Bulaşıklarınızı önceden yıkamazsanız enzimler aslında daha iyi çalışır. Çünkü yiyeceğe saldırıp yapışamazlarsa, enzimlerin temizleme gücü yeterince kullanılamıyor demektir.”


bilgi
Ancak: Elbette et ve patates artıkları gibi daha büyük yiyecek artıklarını bulaşık makinesine koymadan önce bulaşıklardan ve çatal bıçak takımlarından çıkarmalısınız.


Bulaşık deterjanının temizleme gücünün azalmasının yanı sıra bulaşık makinenizin performansı da bozulur. Çünkü içerisinde içeriğin kirlenme derecesini ölçen sensörler bulunmaktadır. Yıkama programı buna göre biraz ayarlanır. Ancak sensörlerin yakınında yalnızca temiz tabaklar, kaseler veya tencereler varsa temizleme programı, kalan içeriğin de daha az durulama çabasıyla temizlenebileceğini varsayar. Sonuç: Sensörlerin tespit edemediği biraz daha kirli bulaşıklar yeterince temizlenmiyor.


Ayrıca, bulaşıkları önceden durulayarak gereksiz su, deterjan ve elbette zaman harcamış olursunuz.
 
Üst