LİDER İmam Hatipliler Derneği İslami finansçı yetiştirecek

Sefer

Global Mod
Global Mod
Gençlerin İslami finans üzerine çalışmaları ve bu alanda şuur kazanmaları hedefiyle iki yıllık bir eğitim programı olan Finans Genç Projesi hayata geçirildi. LİDER İmam Hatipliler Derneği ve Ziraat İştirak iştirakinde yürütülen projeyle memleketler arası piyasalara entegre İslami finansçıların yetiştirilmesi hedefleniyor. Finans Genç Projesi, 22 Şubat 2022 tarihinde lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen bir eğitim çalışmasıyla başlatıldı. İki yıllık bir eğitim programını ve bir fazlaca farklı aktifliği içeren proje, periyotluk ve birikimli atölyeler olmak üzere iki farklı kategoride verilen eğitimlerle çalışmalarına devam edecek.

Teknolojiyle entegre eğitim

Teknolojiyi de ortasında barındırarak İslami finans ve finansal teknolojiler içinde bir köprü kurmayı amaçlayan Finans Genç projesinde bu çerçevede blockhain, metaverse, finceth ve NFT üzere kavramlar üzerinde durulacak. Proje kapsamında yapılacak eğitimler, toplumsal etkinlikler, doruklar ve yurtdışı seyahati üzere biroldukca yolla İslami finans şuurunun kazanılması, teknolojik gelişmelerin takip edilmesi ve uygulanması, milletlerarası piyasaya entegre insan kaynağının yetiştirilmesi öngörülüyor. Bu insan kaynağıyla İslami finans alanının çalışılması, enstrümanların geliştirilmesi ve yenilerinin ortaya konması, milletlerarası kolektif çalışma ortamının sağlanması ve İslami finans kesiminin potansiyelinin açığa çıkarılması hedefleniyor.



Dört haftada dört ders

Programın birinci ayağı 4 Nisan 2022’de periyotluk atölyelerle başladı. Lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan 214 kişilik küme, 4 hafta boyunca 4 başka alanda dersler aldı. Online eğitimlere 524 kişi başvururken, eğitime alınacak öğrenciler seçilerek belirlendi. Finansal Okuryazarlık dersini Boğaziçi Üniversitesi İktisat Kısmı öğrencisi Tahir Özcan, Fintech dersini Ortadoğu iktisat politiği üzerine yüksek lisans yapan Melih Turan, İslami Finans dersini İKAM editörü Merve Soylu verdi. Girişimcilik dersini ise her hafta kıymetli başarılara imza atmış farklı bir isim anlattı. Birinci programı tamamlayan öğrencilere sertifikaları verildi.



30 finansçı yetişiyor

Çalışmanın daha uzun soluklu ve derinlikli kısmını ise Birikimli Atölyeler oluşturuyor. Eylül ayında başlaması planlanan atölyelere, üniversitelerin ilgili kısımlarında okuyan 30 öğrenci seçilmesi hedefleniyor. Bu şahıslara danışmanlar eşliğinde hazırlanmış müfredat ile iki yıllık bir eğitim veriliyor. Dersler daha sonrasında programa olan ilgi ve motivasyonlarını artırmak hedefiyle öğrencilere burs, teatalks, staj ve yurt dışı eğitim üzere fırsatlar da sunuluyor. Malezya, Endonezya, Singapur ve Körfez ülkeleri üzere İslami finansın çalışıldığı ülkelere seyahat vadediliyor ve bu ülkelerde icra edilecek eğitimler ile öğrencilerin hem alan hakimiyetinin artması tıpkı vakitte ufkunun genişletilmesi hedefleniyor.



Memleketler arası finans doruğu

Proje çerçevesinde planlanan tepeler ise, senede bir sefer memleketler arası iştirakle düzenlenecek. İslami finans alanında ülke ortasından ehil isimlerin ve memleketler arası topluluktan ilgili şahısların konuşmacı olarak davet edileceği doruklarda Endonezya, Malezya, Körfez Ülkeleri, Singapur üzere bölgelerin önde gelen üniversitelerinden akademisyenler konuşmacı olarak seçilecek. Bu konuşmacılar kendi çalıştıkları alanda çeşitli bilgiler verirken kendi ülkelerindeki sistemi de anlatacak. Doruklarda, İslami finans ve bankacılığın gündeme alınarak geniş çaplı bir tanıtımının yapılması da sağlanmış olacak.



Müfredata finansal okuryazarlık dersi

Çeşitli eğitimler üzerine bina edilen Finans Genç projesinin bir de toplumsal sorumluluk ayağı bulunuyor. Öğrencilere şuur kazandırmayı ve çeşitli aktivitelerde yer almalarını sağlayarak ufuklarını genişletmeyi amaçlayan projede finans ve ilahiyat alanında okuyan beraberinde İslami finans çalışanlara burslar verilecek. Etkinliklere katılanlarla alan öğrencileri içinde istekli mentörlük ilgisi ve akran eğitimi modeli gerçekleştirilecek. Bunların yanı sıra finansal okuryazarlık temel eğitiminin Ulusal Eğitim Bakanlığı müfredatında yer alması için ilgili mercilere teklifler gdolayılecek.


‘Zihin dünyası inşa ediyoruz’

Anadolu imam hatip liselerinde ve üniversitelerde tanıtımı yapılan projeye yönelik birinci çalışmalar Beşiktaş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Beşiktaş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki programda konuşan BAŞKAN Genel Lideri Abdullah Ceylan, “Biz bir zihin dünyası inşa etmek, ticaretle faiz tıpkı şeydir diyenlerin dünyasına durun diyebilmek için yola çıktık. Size anlatılan şey aslında Hz. Peygamber’in 23 yıllık nübüvvet müddeti boyunca ticarete yaptığı müdahaleler kararında ortaya çıkmış bir sistemdir. Biz, duruşumuzu, istikametimizi inşa etmek üzere bugün buradayız. Gözümüzdeki gözlüğü değiştirmek için yola çıktık. İslam’ın gözlüğünü takacağız ve o kavramlarla, o paradigma ile bakacağız dünyaya” diye konuştu.

‘Medeniyet gayretimizin bir parçası’

Ziraat İştirak Genel Müdürü Metin Özdemir ise, projeyle iştirak bankacılığı konusundaki farkındalığı gençlere aktarmayı hedeflediklerini söylemiş oldu. İştirak bankacılığı ve İslam iktisadının hayli yeni çalışmalar olduğunu belirten Özdemir, “Biz bunu bir medeniyet gayreti olarak görüyoruz. İştirak bankacılığı, İslami finans ve İslam iktisadı medeniyet gayretimizin bir modülü. ötürüsıyla hepimizin bu hususta hissedar olması değerli. Biz bu yola çıkarken bilhassa İslami bankacılık demedik, iştirak bankacılığı dedik. Zira biz insanız ve bu hususlar yeni hususlar. Bugün yapılmaz dediğimiz bir şeye yarın diğer bir bakış açısıyla bakıp yapılabilir diyebiliriz” tabirlerini kullandı.

İslami finans öne çıkarılacak

LİDER Gençlik Lideri Resul Çitfci de, çalışmanın iki sacayağında düşünülmesi gerektiğini söylemiş oldu. Lise öğrencilerine meslek maksadı ve İslami finans şuuru kazandırırken, üniversite öğrencilerine nitelikli bir eğitim, alanın duayen isimleriyle etkileşim, alanda deneyim kazandırmasının hedeflendiğini belirten Çiftci, “Finans başlığında nitelikli insan kaynağı oluşturmaya da vesile oluyor. Finans enstrümanlarında İslami kavramların yaygınlaştırılması ve İslami uygulamaların ön plana çıkarılması amaçlanıyor” dedi.
 
Üst