Yapraklı sebzeler yetiştirin
Kale: Sebzeyi hasat etmek için en iyi zaman ne zamandır?
Kale vitaminler, antioksidanlar, protein ve lif açısından zengindir. Çeşitliliğe bağlı olarak süper gıdayı ağustos ve şubat ayları arasında hasat edebilirsiniz.
26 Ocak 2025 – 13:28'de güncellendi|Okuma süresi: 2 dakika
Kıvırcık lahana, kahverengi lahana veya karalahana: Kış sebzelerinin isimleri de neredeyse çeşitleri kadar çeşitlidir. Bitki türüne bağlı olarak dalgalı veya çok kıvırcık yapraklar geliştirir, yere yakın büyür veya palmiye ağacına benzer. Adına rağmen mor lahana da var. Farklı çeşitlerin ortak noktası, neredeyse tüm kışı yatakta geçirmeleri ve sonbahardan ilkbahara kadar hasat edilebilmeleridir.
Kale birçok farklı çeşide sahiptir. (Kaynak: YinYang/getty-images-bilder)
Lahanayı mayıs ve haziran ayları arasında doğrudan dış mekan yatağına ekin. Çoğu çeşidin yapraklarını yayması üç ila beş ay sürer. Kışlık sebzeleri erken ekerseniz ilk hasadı ağustos ayında alırsınız.
Ancak en uygun hasat zamanı kasım ve şubat ayları arasıdır. Soğuk dönemler ve don, yoğun ve tatlı bir tada katkıda bulunur. Düşük sıcaklıklar ve güneşin birleşimi bitkinin daha az acı madde üretmesine neden olur. Aynı zamanda lahananın yapraklarında daha fazla şeker depolanır.
Lahanayı bütün olarak veya parça halinde hasat edebilirsiniz. Hasat türü ihtiyaçlarınıza bağlıdır: Çok miktarda lahana işlemek istiyorsanız, kökleri dahil olmak üzere topraktan çıkarın. Az miktarda ihtiyacınız varsa alt yapraklardan toplamaya başlayın.
Lahananızı kademeli olarak toplayarak uzun saklama sürelerinden kaçınabilirsiniz. Yapraklı sebzeler yatakta kaldığı sürece büyümeye devam edeceklerdir. Ön koşul, ucu ayakta bırakmanızdır. Önce alt yaprakları toplayın ve kış boyunca yukarıya doğru ilerleyin. Lahanaların çiçeklenmeye başlamasıyla hasat en geç Mart ayında tamamlanır.
Hasat yaparken aşağıdakileri yapın:
Taze lahana buzdolabında neredeyse üç gün saklanabilir. Lahanayı zamanında tüketemezseniz dondurun. Alternatif olarak sebzeleri kaynatarak, fermente ederek, kurutarak veya pesto haline getirerek koruyabilirsiniz.
Kale: Sebzeyi hasat etmek için en iyi zaman ne zamandır?
Kale vitaminler, antioksidanlar, protein ve lif açısından zengindir. Çeşitliliğe bağlı olarak süper gıdayı ağustos ve şubat ayları arasında hasat edebilirsiniz.
26 Ocak 2025 – 13:28'de güncellendi|Okuma süresi: 2 dakika
Kıvırcık lahana, kahverengi lahana veya karalahana: Kış sebzelerinin isimleri de neredeyse çeşitleri kadar çeşitlidir. Bitki türüne bağlı olarak dalgalı veya çok kıvırcık yapraklar geliştirir, yere yakın büyür veya palmiye ağacına benzer. Adına rağmen mor lahana da var. Farklı çeşitlerin ortak noktası, neredeyse tüm kışı yatakta geçirmeleri ve sonbahardan ilkbahara kadar hasat edilebilmeleridir.

Kale birçok farklı çeşide sahiptir. (Kaynak: YinYang/getty-images-bilder)
Lahanayı mayıs ve haziran ayları arasında doğrudan dış mekan yatağına ekin. Çoğu çeşidin yapraklarını yayması üç ila beş ay sürer. Kışlık sebzeleri erken ekerseniz ilk hasadı ağustos ayında alırsınız.
Ancak en uygun hasat zamanı kasım ve şubat ayları arasıdır. Soğuk dönemler ve don, yoğun ve tatlı bir tada katkıda bulunur. Düşük sıcaklıklar ve güneşin birleşimi bitkinin daha az acı madde üretmesine neden olur. Aynı zamanda lahananın yapraklarında daha fazla şeker depolanır.
Lahanayı bütün olarak veya parça halinde hasat edebilirsiniz. Hasat türü ihtiyaçlarınıza bağlıdır: Çok miktarda lahana işlemek istiyorsanız, kökleri dahil olmak üzere topraktan çıkarın. Az miktarda ihtiyacınız varsa alt yapraklardan toplamaya başlayın.
Lahananızı kademeli olarak toplayarak uzun saklama sürelerinden kaçınabilirsiniz. Yapraklı sebzeler yatakta kaldığı sürece büyümeye devam edeceklerdir. Ön koşul, ucu ayakta bırakmanızdır. Önce alt yaprakları toplayın ve kış boyunca yukarıya doğru ilerleyin. Lahanaların çiçeklenmeye başlamasıyla hasat en geç Mart ayında tamamlanır.
Hasat yaparken aşağıdakileri yapın:
Taze lahana buzdolabında neredeyse üç gün saklanabilir. Lahanayı zamanında tüketemezseniz dondurun. Alternatif olarak sebzeleri kaynatarak, fermente ederek, kurutarak veya pesto haline getirerek koruyabilirsiniz.