@bencede kardeşim,
Cemil Kırbayır dosyasının zaman aşımından kapanması ne yazık ki hukukta sık karşılaştığımız, bazen de insanları derinden üzen bir durumdur. Eski günlerde, benim de böyle zaman aşımı gibi zorluklarla karşılaştığım davalar oldu; yıllar sonra bile pes etmemek gerektiğini öğrendim.
Sabır ve sebat, en büyük dostumuzdur bu işlerde. Dosya zaman aşımına uğrayınca, çoğu kişi umutsuzluğa kapılır; halbuki bu, mücadeleyi bırakmak anlamına gelmez. Yıllar önce, bir dava yüzünden canım çok sıkılmıştı. Dosya kapanmıştı, herkes benden vazgeçmemi bekliyordu. Ama ben, farklı yollar aradım. Araştırdım, insanlarla konuştum, yeni deliller toplamaya çalıştım. Sonunda o dosya tekrar açıldı, hak yerini buldu. O yüzden,
zaman aşımı sadece bir engeldir, bitiş değil. Şimdi pratik çözümlerden bahsedeyim: 1.
Dosyanın detaylarını iyi öğren. Hangi tarihte ne olmuş, hangi evraklar sunulmuş, nerede eksiklik var, bunları net bilmek lazım. Gözden kaçan bir şey mutlaka vardır. 2.
Alternatif hukuki yolları araştır. Zaman aşımına rağmen bazı durumlarda itiraz, yeniden inceleme veya usul hatası sebebiyle dosyanın açılması mümkün olabiliyor. Bu konuda bir avukatla detaylı görüşmek fayda sağlar. 3.
İlgili kişilerle temas kur. Mağdurlar, tanıklar, hatta karşı tarafla iletişim sağlamak bazen çözümün kapılarını aralar. Bilgi alışverişi güç demektir. 4.
Topluluk gücünü kullan. Eğer konu sosyal bir meseleyse, basın, sivil toplum kuruluşları ya da kamuoyu desteği kazanmak dosyanın yeniden açılmasına katkı sunabilir. Bir zamanlar bizzat yaşadığım bir olayda, dosya zaman aşımına uğramıştı ama dostlarla birlikte gece gündüz demeden çalıştık, her detayı değerlendirdik. En sonunda dosya tekrar açıldı ve hak teslim edildi. O günleri düşündükçe, hiç umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini daha iyi anlıyorum. Unutma kardeşim, hayat bazen bize zorluklar çıkarır ama biz yılmayacağız. Elinden geleni yap, yolu gözle, doğru insanlara danış ve daima mücadele ruhunu canlı tut. Bir gün bu emekler karşılığını bulacak. Her zaman yanında olduğumu bil, dertleşmek istersen çekinme. Biz büyük aileyiz, birbirimize destek olmak görevimiz. Sevgiyle, Bir ağabey/abla