Bu yüzden geri gelmeye devam ediyorlar

Sefer

Global Mod
Global Mod
Meyve sinekleri ve mantar sivrisinekleri can sıkıcıdır ve onlardan kurtulduğunuzda, hemen tekrar ortaya çıkarlar. Neden?

Bir bakışta en önemli şeyler

Hem meyve sinekleri hem de mantar sivrisinekleri sürekli etrafınızda vızıldar ve onlardan kurtulmak zordur. Ancak, sinir bozucu böceklerin geri gelmeye devam etmesinin ve bir istilanın görünüşe göre önlenememesinin nedenleri vardır.


Meyve sinekleri (Drosophilidae) sadece can sıkıcı değildir. Ayrıca patojen ve bakteri de bulaştırabilirler – örneğin, organik atık kutusundan veya küflü yiyeceklerden taze hazırlanmış yiyeceklere uçup oraya yerleştiklerinde. Alman Haşere Kontrol Birliği'ne (DSV) göre, meyve sinekleri bu nedenle hijyen zararlıları olarak da kabul edilir ve buna göre kontrol edilmelidir.


Mantar sivrisinekleri (Sciaridae) bitki zararlılarıdır çünkü larvaları bitkilerin köklerine zarar verir. Ancak yetişkin böcekler de zararlıdır çünkü mantar sporlarını yayabilirler. Mantar sivrisinekleri kontrol altına alınmalıdır.

Muzun üzerindeki meyve sinekleri: Süpermarketteki meyvelerde meyve sineği yumurtaları bulunabilir.

Resmi büyüt

Muzun üzerindeki meyve sinekleri: Süpermarketteki meyveler meyve sineği yumurtaları içerebilir. (Kaynak: PaulinaKon/getty-images-bilder)

Süpermarkette, meyve raflarının üzerinde vızıldayan veya muz, şeftali ve meyvelerin üzerinde sürünen çok sayıda meyve sineği görürsünüz – özellikle de sıcak aylarda. Meyve ve sebze satın alırken alışveriş sepetinize sinek koymamaya dikkat etseniz bile, yumurtaları meyve kabuğunda bulunabilir. Bu nedenle meyve ve sebzeleri evde yıkamanız veya yumurtaları çıkarmak için kısa bir süre sirke banyosuna koymanız önerilir.


Domateslerde ise, küçük sineklerin üzerlerine yumurta bırakabilmeleri için asma dalları çıkarılmalıdır.


Meyve yıkanmış olsa bile, meyve sinekleri aniden yayılabilir. Nedeni: meyve kasesi. Böceklerin yumurtaları meyveye ve meyve kasesine veya meyve sepetine yapışabilir. Bu nedenle taze meyvenin saklandığı yer düzenli olarak iki veya üç günde bir temizlenmelidir.


Meyve sineklerinin evin her tarafına yayılmasını önlemek için, kalan yiyeceklerin hemen organik atık kutusuna atılması gerektiği iyi bilinmektedir. Ancak, sinir bozucu böcekler çöp kutularından mutfağa kolayca geri dönebilirler.


Çöp kutusu kapatılmazsa veya kapak düzgün bir şekilde takılmazsa, küçük sinekler örneğin açık bir pencereden daireye geri dönebilir. DSV ayrıca yiyecekleri atmadan önce gazeteye sarmanızı öneriyor.


Aynı durum mantar sivrisinekleri için de geçerlidir: Böceklerin bulaştığı bitki veya toprağı çöp kutusuna atıldığında, böceklerin tekrar dışarı uçmasını önlemek için kabın ağzı sıkıca kapatılmalıdır.


bilgi
Atık, sadece meyve sinekleri için değil, mantar sivrisineklerinin yumurtalarını bırakmaları için uygun bir yer olabilir. Sonuçta, burada larvalar için ideal bir besin kaynağı olan çok fazla atık olabilir. Bu nedenle organik atık, sadece sinir bozucu böcekleri çekmekle kalmaz, aynı zamanda onları çoğaltmak için de kullanılabilir.


Organik atık kutusuyla aynı etki kompost yığınında da meydana gelir. Ancak buradaki sorun, örtülememesidir. Bu nedenle kompost yığını evden yeterli uzaklıkta bulunmalıdır.


Arta kalan yiyecekler hemen kapalı bir kapta saklanırsa ve çürümüş meyve ve sebzeler atılırsa, bu meyve sineklerinin yiyecek kaynaklarının ortadan kaldırıldığı anlamına gelmez. Bunun nedeni yoğurt, teslim edilen yiyecek veya sürülebilir yiyeceklerin ambalajlarının genellikle böceklerin beslenebileceği küçük yiyecek artıkları içermesidir.


Bu nedenle atıkların ve sarı poşetin de düzenli olarak evin önündeki çöp kutularına atılması ve çöp kutularının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.


Özellikle yeni saksı bitkileri satın aldıktan sonra, evin etrafında uçan çok sayıda küçük, siyah sinek olur. Bunlar genellikle bitkiler satın alındığında bitkilerin üzerinde ve toprağında oturan mantar sivrisinekleridir. Ancak hırdavatçıda mantar sivrisineği görmeseniz bile, zararlıların yumurtaları hala toprakta olabilir. Doğru koşullar altında – sıcaklık, nem – mantar sivrisineği larvaları birkaç gün sonra bunlardan çıkar.
 
Üst