Tüm yenileme önlemlerinin uzmanlara bırakılması gerekmez. Bodrum tavanının yalıtılması ucuz ve karmaşık olmayan bir enerji önlemidir.
Bodrum tavanının yalıtılması, ısıtma maliyetlerini azaltmak ve yaşam konforunu artırmak için etkili bir önlemdir. Baden-Württemberg Çevre Bakanlığı tarafından desteklenen bir bilgilendirme programı olan Zukunft Altbau'dan uzmanlara göre, bu yenileme önlemi ısıtma maliyetlerinde yüzde 10'a kadar tasarruf sağlayabilir. Yetenekli ustalara sahip ev sahipleri bu yalıtımı kendileri yapabilirler. İşte nasıl:
Bodrum tavanındaki ve duvarlarındaki tozu temizleyin ve gevşek sıvayı çıkarın. Zukunft Altbau, pürüzsüz beton tavanların yalıtım için özellikle uygun olduğunu, çünkü yalıtım panellerinin burada en iyi şekilde durduğunu söylüyor.
Varsa bodrum tavanındaki yalıtılmamış veya kötü yalıtımlı ısıtma kabloları ek olarak yalıtılmalıdır. Bu, daha fazla enerji tasarrufuna katkıda bulunur.
Yalıtım malzemesi olarak sert köpük levhalar, mineral elyaflar veya doğal yalıtım malzemeleri uygundur. Yalıtım sonrasında tavanın altında hala yeterli kafa yüksekliğinin (en az iki metre) bulunması önemlidir. U değeri olarak adlandırılan, metrekare başına 0,2 watt'tan ve Kelvin'den daha düşük bir yalıtım değeri özellikle iyidir. Zukunft Altbau'dan Frank Hettler, “Örneğin, poliüretan malzemesi için yaklaşık on santimetrelik bir kalınlığa ihtiyaç duyulurken, yumuşak ağaç lifi için bu yaklaşık 18 santimetreye yakındır” diye açıklıyor.
Yalıtım panellerinin yapıştırılması, dübellenmesi veya ray sistemi gibi farklı sistemleri vardır. Sistem seçimi yalıtım malzemesinin kalınlığına ve bodrum tavanının yüzey kalitesine bağlıdır.
Temel kural: Yalıtım levhası ne kadar kalınsa ve tavana ne kadar az yapışırsa, levhaların dübellerle tutturulması gerekme olasılığı da o kadar yüksek olur. Üreticinin yalıtım malzemesine ilişkin talimatları, bunların nasıl takılacağına ilişkin kesin bilgiler içerir.
Yalıtımın mümkün olduğu kadar uzun süre dayanması için hassas bir şekilde ve herhangi bir ek yeri olmadan monte edilmesi önemlidir.
Isı köprülerini azaltmak için tavanın altında üst bölgede bodrum duvarlarının yalıtılması yararlı olabilir. Uzmanlar en az dört santimetre yalıtım kalınlığı ve yaklaşık 50 santimetre panel genişliği öneriyor. Bu yalıtım önlüğü bodrum duvarlarındaki ısı köprülerini azaltır ve aynı zamanda ısıtma enerjisinden de tasarruf sağlar.
Dikkat: Eğer binanızda cephe izolasyonu yoksa izolasyon apronunun zemin katta küflenme riskini arttırıp arttırmadığını bir uzman tarafından kontrol edilmelidir.
Hettler, özellikle daha küçük kalınlık gerektiren iyi yalıtım malzemelerinin bulunduğunu söylüyor. En kaliteli yalıtım malzemesi, 3 santimetrelik yalıtım kalınlığının yeterli olduğu vakumlu yalıtım panelleridir: “Ancak bu yalıtım malzemesi çok pahalı ve mekanik açıdan hassas olduğundan yalnızca istisnai durumlarda ve genellikle yalnızca daha küçük alanlarda kullanılır. yerden tasarruf edilmesi gerekiyorsa, genellikle ahşap elyafın yarısı kadar iyi ısı iletkenliğine veya iki katı daha iyi yalıtım etkisine sahip bir poliüretan yalıtım malzemesi kullanılır, bu nedenle yalıtım malzemesinin kalınlığının yarısı yeterlidir.”