Bitkiyi bununla tanıyabilirsiniz

Sefer

Global Mod
Global Mod
Sarımsak alternatifi


Sarımsak doğru bir şekilde hasat ayı: Bu hata tehlikeli olabilir


05.05.2025 – 13:44 tarihinde güncellendiOkuma Süresi: 3 dk.

Hasat Yabani Sarımsak: Yabani bitki parklarda ve ormanlarda büyür.

Resmi büyütmek


Hasat Yabani Sarımsak: Yabani bitki parklarda ve ormanlarda büyür. (Kaynak: Ecomedia/Robert Fishman/Ima-Images Resimleri)

Yüksek sesle okuyun

Haberleri takip edin
Paylaşım Menüsü
Paylaş Makale

Vahşi sarımsak mevsimi ilkbaharda başlar. Ama tam olarak ne zaman vahşi bitki alıyorsunuz – sabah veya akşam? Ve çiçek açtığında ne olur? Bu cevaplarla vahşi bir sarımsak uzmanı olursunuz.


Bärlauch (Allium ursinum), tıbbi bir bitki, bir sebze ve baharat bitkisi olarak popülerdir. Tadı sarımsakınkine benzer, ancak o kadar yoğun değildir ve can sıkıcı bir koku bırakmaz. Ancak, hasatta dikkate alınması gereken birkaç şey var.


Ayı sarımsak, özellikle sarımsak kokusu ile açıkça tanınabilen kısmen gölgeli yaprak ve dış ormanlarda büyür. Vahşi sarımsak olarak adlandırıldığı gibi “orman sarımsak” için hasat süresi ilkbaharda. Kuyu bilinen tıbbi bitkinin mevsimi Mart'tan Mayıs'a kadar var.


Bizim ipucumuz
Sabahları vahşi sarımsak gibi otlar. O zaman akşamlardan çok daha aromatikler. Nedeni: Güneş ve ısı kuru, tadı ondan muzdarip olacak şekilde saplar ve ayrılır.


Çiçek açtığında vahşi sarımsakların zehirli olacağı söylentisine devam ediyor. Bu yanlış. En fazla, yapraklar çiçeklendikten sonra giderek lifli hale gelir ve tadı kaybeder. Bu nedenle, her zaman henüz çiçek açmayan bitkileri arayın.


Baharat bitkisinin yaprakları en iyi şekilde kullanılabilir, vahşi sarımsak soğan ve vahşi sarımsak çiçeği eşit derecede yenilebilir olsa bile. Kök pesto için en uygun olanıdır, ancak yemek genellikle daha zordur. Vahşi sarımsak en iyi tadı olduğundan, sadece ihtiyacınız olan kadar çok yaprak hasat ederler veya işler. Mümkünse, vahşi sarımsak bitkisi başına sadece bir yaprak ve gövdenin dibinde (zemine yakın), doğa rezervi Deutschland e. V. (Nabu). Böylece, bitki stres olmadan gelişebilir.


Temiz, yeterince büyük bir dondurucu torbasında biraz su doldurduğunuzda kesilmiş yaprakları taşımak, yaprakları eklemek ve son olarak torbayı hafifçe düğümlemek en iyisidir. Vahşi sarımsak yaprakları bu şekilde korunur ve aynı zamanda taze tutulur. Buzdolabında, hasat edilen yabani sarımsak yaprakları bir haftaya kadar nemli bir bezde tutar.


Önemli: Sadece kişisel ihtiyaçlar için ihtiyacınız olduğu kadar hasat edebilirsiniz. Bu: bir avuç. Bunların çoğu yasaktır ve para cezasına neden olabilir.


Bärlauch yaprakları, üç toksik olan Macamodel, Sonbahar Zaman ve Benekli Aron çubuğuna benzer. Bu yüzden burada en büyük dikkat gerekiyor. Bu nedenle, her bir tabakayı, vahşi sarımsak tipik sarımsak benzeri kokunun yaratılıp yaratılmadığını parmaklar arasında sürtünerek kontrol ettiğinizden emin olun. Sarımsak kokusu olmayan yapraklar kullanılmamalıdır. Buradaki karışıklık riski hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Bärlauch ve Fox teneworm


Çoğu zaman okunmalıdır, vahşi sarımsakta tilki tenine bulaşma riski vardır. Şimdiye kadar, bu bilimsel olarak doğrulanmadı. Robert Koch Enstitüsü'nden uzmanlar hala dikkatli olun. Önlem olarak, yemeden önce yere yakın büyüyen büyüyen yiyecekleri yıkayın.


Artan enfeksiyon riski olan bölgelerde, bitkiler de mümkün olduğunca kaynatılmalı veya kurutulmalıdır. Risk bölgeleri esas olarak Güney Almanya'yı, örneğin Swabian Alb, Alb-Donau bölgesi, Oberschwaben ve Allgäu'yu içerir.


Bizim ipucumuz
Bununla birlikte, vahşi sarımsakların pişirme veya kurutarak aromasını büyük ölçüde kaybettiğine dikkat edin. Bu nedenle, toplamak istediğiniz alanın bir Fox teneworm risk alanı olarak kabul edilip edilmediğini önceden sorduğunuzdan emin olun.
Alternatif olarak, bahçede yabani sarımsak inşa ediyorlar. Karışıklıktan bu şekilde kaçınırsınız. Uzatma için vahşi sarımsak soğanını uzman perakendecilerden alabilirsiniz.


Vahşi sarımsakları dikkatli bir şekilde hasat ederseniz, çok yönlü bir baharatla ödüllendirileceksiniz. Örneğin, lezzetli bir vahşi sarımsak çorbası haline getirilebilir, ancak sadece salataları rafine etmek için de uygundur. Çırpılmış yumurtalarınızı veya bitkisel lor boğulmalarınızı baharatlayabilirsiniz.


Yabani sarımsak, doldurulmuş veya sos olarak makarna özellikle lezzetli. Baharat et ve kümes hayvanlarına çok iyi işlenmiş vahşi sarımsak tereyağı halinde uyuyor. Ya da sadece kendi vahşi sarımsak pesto'nuzu yapın. Böylece tüm yıl boyunca vahşi sarımsakların tadını çıkarabilirsiniz.
 
Üst