Bilim insanlarından etraf dostu buluş: Mantardan yumurta akı ürettiler

XeeX

New member
Besin bölümünde çok fazla kullanılan bir eser olan yumurta beyazı tozunun etrafa daha az ziyan vererek bir muadili üretildi. Muadil eserin üretilmesinde temel olarak yumurta beyazındaki proteine odaklanıldı. Trichoderma reesei isimli mantar tipi kullanılarak yumurta beyazında bulunan en kıymetli protein olan ovalbumin üretildi.

Yeni eser, daha etraf dostu olmakla birlikte bununla birlikte hayvansal bir içeriğe sahip olmadığı için veganlar için de tercih edilebilir bir seçenek olacak.

Arşiv


Tavuk yumurtası beyazının tozu içerdiği yüksek protein yardımıyla besin dalında yaygın olarak kullanılan bir bileşen haline geldi. Her geçen günle birlikte artan yumurta proteini tüketimi, 2020 yılında yaklaşık 1.6 milyon tona ulaştı. Artan talebin karşılanması için hayli daha fazla tavuk çiftlikleri kurulması gerekiyorken bu da daha fazla su tüketimi, biyolojik çeşitliliğin azalması ve ormansızlaşmaya varan birfazlaca çevresel tesire sebep oluyor.

Elde edilen eser, yumurta beyazıyla misal sonuçlar sergiledi. Yüksek köpürme ve mevcut halini daha uzun mühlet koruyabilme üzere özelliklere sahip olması, yumurta beyazının çırpılmış haline kıyasla daha âlâ sonuçlar elde edilmesini sağladı. Günümüzde meskenlerde ve restoranlarda yumurta akı yerine pişmiş nohuttan elde edilen aquafaba kullanılıyor.
 
Üst