Baskı resim nedir kısaca tanımı ?

Sena

New member
Eş Baskınlık Nedir? İşte Duygusal Dengeyi Kuran Güçlü İkili!

Eş baskınlık… Ne kadar da gizemli bir terim, değil mi? Öncelikle şunu söylemek gerek: Bu, herkesin hayatında bir kez de olsa deneyimlediği ama adını belki de çok az kişinin bildiği bir fenomen. Belki de evde, ofiste ya da arkadaş ortamlarında sıkça yaşanan, iki tarafın birbirine üstünlük sağlamaya çalışmadığı, ama bir şekilde kendilerini birbirine benzer seviyede bulduğu ilginç bir denge! Hadi, derinlere inmeden önce biraz eğlenceli bir bakış açısı sunalım:

Düşünsenize; bir tartışma esnasında, erkeklerin strateji üzerine yoğunlaşıp ‘bunu böyle çözeriz’ dedikleri, kadınların ise ‘Ama önce birbirimizi anlasak, sonra çözüm bulsak’ diye ısrar ettiği bir an. Bu iki yaklaşım bir noktada buluşmaz mı? İşte burada eş baskınlık devreye giriyor! Tüm dengeyi kuran, birbirini tamamlayan bir ilişki biçimi. Hem zekice hem de oldukça karmaşık. Hadi gelin, şimdi derinlere inip bu ilginç kavramı daha yakından keşfedelim.

Eş Baskınlık: İki Tarafın Dengede Olma Sanatı

Eş baskınlık, iki bireyin birbirlerinin görüşlerini, duygularını ve ihtiyaçlarını eşit oranda dikkate alarak ilişki içinde denge kurdukları bir durumdur. Yani bir tarafın “ben burada liderim” demediği, diğerinin de “ben burada her şeyi kontrol ederim” yaklaşımına sahip olmadığı bir alan. Bunun yerine her iki taraf da birbirinin görüşlerine saygı gösterir, farklılıklarını kabul eder ve birbirlerini güçlendirir.

Şimdi diyorsunuz ki: “Ama bu ne kadar mümkün?” Hadi bir adım geri gidelim ve birkaç örnekle durumu daha iyi anlamaya çalışalım.

Örnek 1: Zeynep ve Ali – İş Hayatında Eş Baskınlık

Zeynep ve Ali, uzun süredir birlikte çalışan iki arkadaş. Bir gün, şirketlerinde yeni bir proje başlatmaları isteniyor. Zeynep, projeyi nasıl yöneteceklerine dair çözüm odaklı bir plan yapmaya başlıyor. Ali ise “Ama önce, herkesin nasıl hissettiğini anlamalıyız” diyor. Zeynep, “Bu fikir harika ama hedefe ulaşmalıyız, o yüzden stratejiyi belirleyelim!” derken, Ali bir adım geriye çekilip “Beni anladığını düşünüyorum ama herkesin bir araya gelip ne hissettiklerini konuşması gerektiğini düşünüyorum.” diyor.

Birbirlerini dinleyip anladıktan sonra, Zeynep'in strateji geliştirme becerisi ile Ali’nin empati odaklı yaklaşımını birleştiriyorlar ve projeyi hem verimli hem de duygusal olarak güçlü bir şekilde yürütüyorlar. Zeynep'nin çözüm odaklı tavrı ve Ali'nin ilişki odaklı yaklaşımı bir araya gelerek mükemmel bir denge oluşturuyor. İşte eş baskınlık bu kadar güzel bir şekilde kendini gösteriyor! Birinin güçlü yönleri, diğerinin yumuşak tarafını tamamlıyor ve ikili bu eşit dengeyle başarıya ulaşıyor.

Örnek 2: Ahmet ve Melis – Kişisel İlişkilerde Eş Baskınlık

Ahmet ve Melis’in ilişkisi, eş baskınlığın daha duygusal bir yönünü gösteriyor. Ahmet, genellikle bir problem ortaya çıktığında çözüm üretmeye çalışan bir adam. Hızlıca çözüm önerileri sunuyor, “Bunu yapalım, bunu çözebiliriz” gibi cümlelerle olaya müdahale ediyor. Melis ise durumu anlamadan bir çözümün işe yaramayacağını, önce duygusal yönüyle ilgilenmesi gerektiğini düşünüyor. “Bunu hemen çözemezsin, önce hislerimizi konuşmalıyız,” diyor. Başta her şey kafa karıştırıcı olsa da, birbirlerinin yaklaşımına saygı gösteriyorlar.

Bir gün, Ahmet, Melis’in çözülmesi gereken bir sorunu olduğunda, Melis’in duygusal ihtiyaçlarını dinleyerek ona bir strateji önermeyi kabul ediyor. Melis ise Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımını anlıyor ve “Evet, gerçekten bu çözüm işe yarayabilir” diyerek destekliyor. Birbirlerini anlamak, bazen sadece duygusal yakınlaşma sağlamak değil, aynı zamanda birbirlerinin güçlü yönlerinden faydalanmayı da içeriyor. Bu dengeyi kurarak, sorunları çözmenin yollarını buluyorlar. Hem stratejik hem de empatik bir denge! İşte eş baskınlık bu!

Eş Baskınlıkta Klişelerden Kaçınmak: Cinsiyet Rollerinin Ötesinde

Eş baskınlık dediğimizde, genellikle iki cinsin birbirine üstünlük kurma çabası olarak düşünülür. Ancak, eş baskınlık sadece erkek ve kadın ilişkileriyle sınırlı değildir. Zeynep ve Ali’nin örneğinde olduğu gibi, iki kişi arasındaki ilişki, cinsiyet rollerinden bağımsız olarak, her bireyin güçlü ve zayıf yönlerinin bir araya geldiği bir dengeyi ifade eder.

Erkeklerin çözüm odaklı ve kadınların empatik yaklaşım gösterdiği gibi klişelere takılıp kalmamak önemli. Bu, aslında her bireyin farklı özelliklere sahip olduğunu, ilişki dinamiklerinin de her zaman değişebileceğini anlatıyor. İnsanlar, cinsiyetlerinden bağımsız olarak, bazen stratejik bazen de empatik yaklaşım sergileyebilirler. Örneğin, bazen bir erkek, duygusal derinliğiyle dikkat çekerken, bir kadın da çözüm odaklı olabiliyor. Eş baskınlık, kişisel farklilikları ve güçlü yönleri ön plana çıkaran, daha eşitlikçi bir yapı kuruyor.

Sonuç: Eş Baskınlıkta Dengeyi Kurmak Zor Ama İmkansız Değil!

Eş baskınlık, birbirini tamamlayan bir dengeyi ifade eder. Her birey, karşısındaki kişiyi anlamaya çalışır ve güçlü yönlerini birleştirerek ortak bir çözüm bulurlar. Bu, hem kişisel ilişkilerde hem de iş yaşamında son derece verimli bir yol olabilir. Kimse egoyu öne çıkarmaz, kimse yalnızca kendi görüşünü dayatmaz. Bunun yerine her iki taraf da birbirine saygı göstererek dengeli bir ilişki kurar.

Kısacası, eş baskınlık, çözüm ve empatiyi birleştirerek her türlü ilişkiyi güçlendirebilir. Tıpkı Zeynep ve Ali, Ahmet ve Melis gibi çiftlerin oluşturduğu gibi, farklı yaklaşımlar birleştiğinde güçlü bir takım oluşturulabilir. Sonuçta, ne kadar strateji odaklı ya da empatik olursanız olun, dengeyi bulmak, başarıyı getirir!