Bakan Mahmut Özer deklare etti: 5 yaşlarındaki okullaşma oranı, yüzde 93’lere yükseldi

Sefer

Global Mod
Global Mod
Ankara’nın Sincan ilçesine yapılan Anadolu lisesine; gazeteci, muharrir ve öğretim bakılırsavlisi Ersin Nazif Gürdoğan’ın ismi verildi.

Lise, Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sincan Belediye Lideri Murat Ercan ve Ersin Nazif Gürdoğan’ın katıldığı merasimle hizmete açıldı.



Burada konuşan Bakan Özer, okula ismi verilen Ersin Nazif Gürdoğan’ın yalnızca mühendis ya da öğretim üyesi olarak değil hem de Türkiye’nin kalkınmasında; kapitalist rekabet sistemi yerine daha barışçıl, insani, tabiata saygılı büyüme konusunda yol gösterici olarak kıymetli hizmetler yaptığını söylemiş oldu.



“Neşet Ertaş Köy Ömür Merkezi açacağız”

Bakan Özer, vefatının 10’uncu yıl dönümü niçiniyle halk ozanı Neşet Ertaş’ı da anarak, “Ekim ayı ortasında Kırşehir’de Neşet Ertaş’ın köyünde bir Neşet Ertaş Köy Hayat Merkezi açacağız. Hazırlıklar tamamlandı. Onun da muştusunu bu vesileyle buradan vermek isterim.” dedi.

Son 20 yılın, Türkiye’nin beşeri sermayesini geliştirmek için kritik periyoda tekabül ettiğini söyleyen Bakan Özer, bu vakitte başörtüsü yasağı, katsayı uygulaması üzere eğitimin önündeki antidemokratik mahzurların kaldırıldığını lisana getirdi.



“5 yaşlarındaki okullaşma oranı, yüzde 93’lere geldi”

Son 20 yılın okullaşma oranlarını artırmak için devasa yatırımların yapıldığı devir de olduğunu söyleyen Bakan Özer, şunları kaydetti:

“2000’li senelerla, 2022’yi karşılaştırdığınız vakit sayılarda epeyce önemli bir artışın olduğunu görüyoruz. Son 20 yılda bu memleketin evlatlarının mümkünse tamamının kendisine yer bulabildiği bir eğitim sistemi inşa edildi. 5 yaşlarındaki okullaşma oranları yüzde 11’lerden yüzde 93’lere geldi. Ortaöğretimde çağ nüfusunun yüzde 44’ü liselerde yer bulabilirken bu sayı bugünlerde yüzde 90’lara geldi. Düşünün; 300 binlik sayılarda dersliğimiz varken bugün 857 bin, 900 bin derslikten bahsediyoruz. 19 milyon öğrenci, 1,2 milyon öğretmenin olduğu devasa bir sistem. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılına epeyce daha donanımlı bir biçimde hazırlandık. 153 milyon ders kitabı fiyatsız olarak öğrencilerimize ulaştırıldı. Bu sene Sayın Cumhurbaşkanı’mızın deklare ettiğı üzere birinci defa yardımcı kaynaklarla ilgili önemli bir adım atarak 136 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize fiyatsız ulaştırdık ve yardımcı kaynak sorununu de çözmüş olduk. İnşallah, ekim ayında bu 136 milyona 20 milyon daha ek edeceğiz ve 156 milyon yardımcı kaynakla eğitim öğretime devam edeceğiz. Bu defa dağıtılan yardımcı kaynaklar, ders kitabını geçmiş olacak.”
 
Üst