
İlginç renk, ustaca tat: Bunlar yadigarı domates çeşitlerini özel kılan özelliklerden sadece birkaçı. Sebzenin başka ne gibi faydaları var?
Bir bakışta en önemli şeyler
Modern domates çeşitleri öncelikle verim ve raf ömrü için yetiştirilmektedir. Sonuç olarak, tatta bir miktar kayıp olur; birçoğu biraz suludur ve tatları birbirine çok benzer. Eski domates çeşitlerinde ise durum farklıdır; sadece görünümleri (şekli ve rengi) ile değil, aynı zamanda lezzetleriyle de ön plana çıkarlar. Ancak dezavantajları da var.
Genel Bakış: Yaygın, yadigâr domates çeşitleri
– “And boynuzu”
– “Siyah Tatlı Kiraz”
– “Bernese Gülü”
– “De Berao”
– “Altın Kraliçe”
– “Lucullus”
– “Marmande”
– “Para yapıcı”
– “Öküz Yürekli”
– “Aziz Pierre”
– “Sarı Armut Şekilli”
Yadigarı domates çeşitleri nelerdir?
Domates 15. yüzyılda Güney Amerika'dan Avrupa'ya getirildiğinde çeşidi sadece üç haneli rakamlardaydı. Çeşit kaydında şu anda 3.800'ün üzerinde farklı çeşit bulunmaktadır. Sayı etkileyici görünüyor; ancak kayıtlı çeşitlerin çoğu genetiği değiştirilmiş veya yüksek oranda yetiştirilmiş. Orijinal domateslerden sadece birkaçı var ve bunların hepsi diğerlerinin yanı sıra “Lukullus” çeşidinden geliyor. Hala gerçek domates tadına sahip olanlar kesinlikle onlardır.
Ata yadigarı domates çeşitleri: Bunları bahçede yetiştirebilirsiniz
- “And boynuzu”
Meyveler: uzun, sivri uçlu; kırmızı
Et: sıkı
Tadı: ince, hafif
Özel özellik: az sayıda tohum, neredeyse hiç sıvı yok
Meyvelerin büyüklüğü: çapı dört ila altı santimetre arasında
Uygun olduğu yerler: salatalar - “Siyah Tatlı Kiraz”
Meyveler: yuvarlak, koyu kırmızı
Et: sulu ve yumuşak
Tat: baharatlı, tatlı
Özel özellik: Rüzgardan korunmalıdır
Meyvelerin büyüklüğü: çapı dört ila altı santimetre arasında
Uygun olduğu yerler: Salata, atıştırmalık olarak - “Bernese Gülü”
Meyveler: oval; pembe
Et: sulu
Tat: aromatik, meyveli-tatlı
Özel özellik: İnce cilt, bu nedenle onu hava koşullarından koruyun
Meyvelerin büyüklüğü: çapı on santimetreye kadar
Uygun olduğu yerler: çorbalar, soslar - “De Berao”
Meyveler: büyük, oval; sarı, pembe veya kırmızı
Et: sıkı
Tadı: unlu ila yumuşak arası
Özel özelliği: çok sağlam (özellikle geç yanıklığa ve kahverengi çürümeye karşı); geç ama verimli hasat
Meyvelerin büyüklüğü: çapı on santimetreye kadar
Uygun olduğu yerler: soslar, konserve için - “Altın Kraliçe”
Meyveler: yuvarlak; altın sarısı, sarı turuncu
Et: sulu, yumuşak
Tadı: hafif, meyveli-tatlı
Özel özellik: yüksek verimli; çürümeye dayanıklı; Meyvelerin asit oranı düşüktür; Bitkiler tercihen bir serada korunmalıdır
Meyve büyüklüğü: çapı beş santimetreye kadar
Uygun: salata - “Lucullus”
Meyveler: yuvarlak, kırmızı
Et: sulu
Tat: meyveli, tatlı ve ekşi
Özel özelliği: en eski Alman domatesi; yalnızca uzman satıcılardan temin edilebilir; bakımı kolay, sağlam, kısmen dayanıklı
Meyvelerin büyüklüğü: çapı dört ila altı santimetre arasında
Uygun olduğu yerler: soslar, salatalar - “Marmande”
Meyveler: yassı, yuvarlak, nervürlü; kırmızı
Et: sıkı
Tat: aromatik
Özel özellik: yüksek verimli hasat; erken gelişmiş; oldukça zorlu
Meyvelerin büyüklüğü: çapı yedi santimetreye kadar
Uygun olduğu yerler: salatalar, genel yemek pişirme - “Para yapıcı”
Meyveler: yuvarlak; orta kırmızı
Et: etli
Tat: aromatik, meyveli-tatlı
Özel özellik: yüksek verimli; erken gelişmiş
Meyvelerin büyüklüğü: çapı dört ila altı santimetre arasında
Uygun: salata (caprese) - “Öküz Yürekli”
Meyveler: kalp şeklinde, nervürlü; Açık kırmızı
Et: sulu
Tat: ekşi, aromatik
Özel özellik: yüksek verimli; çekirdek bakımından fakir; Meyvelerin ağırlığı 500 grama kadar
Meyvelerin büyüklüğü: çapı 15 santimetreye kadar
Uygun olduğu yerler: domates dolması, salata (caprese)
Çeşitler: “Cur de buf”‚ “Cuore di bue”, “Olimpiyat Ateşi”, “Turuncu Rus”, “Kırmızı Şeftali”, “Beyaz Şeftali” - “Aziz Pierre”
Meyveler: düz yuvarlak; kırmızı
Et: etli
Tat: tatlı, meyveli
Özel özelliği: çekirdeksiz meyveler, orta erken olgunlaşmış; madde bakımından zengin
Meyvelerin büyüklüğü: çapı on bir santimetreye kadar
Uygun: yemek pişirmek - “Sarı Armut Şekilli”
Meyveler: armut biçimli; sarı
Et: yumuşak
Tat: tatlı, aromatik
Özel özellik: erken gelişmiş; özellikle eski çeşit
Meyvenin büyüklüğü: üç santimetre çapında
Uygun olduğu yerler: atıştırmalık olarak
Eski domatesin faydaları
Ata yadigarı domates çeşitleri, çeşide sadıktır ve hastalıklara ve iklime karşı, yüksek oranda yetiştirilmiş muadillerine göre genellikle daha dayanıklıdır. Çok çeşitli tatları, sayısız olası kullanımları ve genellikle ince, kolay sindirilebilir kabukları ile etkileyicidirler. Tarihi tohumların satın alınması da daha ucuz olabilir.
Eski domateslerin dezavantajları
Ancak tüm eski çeşitler otomatik olarak daha dayanıklı değildir. Bazı çeşitler hastalıklara (çiçek ucu çürüklüğü) veya haşere istilasına karşı yeni, özel olarak yetiştirilmiş çeşitlere göre daha hassastır. Meyvelerin kabukları bazen çok incedir, bu da onların taşınmasını ve depolanmasını modern çeşitlere göre daha zor hale getirir.
Çözüm
Dayanıklı, lezzetli ve bakımı kolay domates mi arıyorsunuz? O zaman eski çeşitlere güvenin. Ochsenherz, Lukulls and Co.'yu satın almak ve damak tadınızı tamamen yeni bir şekilde gıdıklamak da ucuzdur.