Ata yadigarı domates çeşitleri: lezzetli, sağlam ve bakımı kolay

Sefer

Global Mod
Global Mod



İlginç renk, ustaca tat: Bunlar yadigarı domates çeşitlerini özel kılan özelliklerden sadece birkaçı. Sebzenin başka ne gibi faydaları var?

Bir bakışta en önemli şeyler

Modern domates çeşitleri öncelikle verim ve raf ömrü için yetiştirilmektedir. Sonuç olarak, tatta bir miktar kayıp olur; birçoğu biraz suludur ve tatları birbirine çok benzer. Eski domates çeşitlerinde ise durum farklıdır; sadece görünümleri (şekli ve rengi) ile değil, aynı zamanda lezzetleriyle de ön plana çıkarlar. Ancak dezavantajları da var.

Genel Bakış: Yaygın, yadigâr domates çeşitleri


– “And boynuzu”
– “Siyah Tatlı Kiraz”
– “Bernese Gülü”
– “De Berao”
– “Altın Kraliçe”
– “Lucullus”
– “Marmande”
– “Para yapıcı”
– “Öküz Yürekli”
– “Aziz Pierre”
– “Sarı Armut Şekilli”


Yadigarı domates çeşitleri nelerdir?


Domates 15. yüzyılda Güney Amerika'dan Avrupa'ya getirildiğinde çeşidi sadece üç haneli rakamlardaydı. Çeşit kaydında şu anda 3.800'ün üzerinde farklı çeşit bulunmaktadır. Sayı etkileyici görünüyor; ancak kayıtlı çeşitlerin çoğu genetiği değiştirilmiş veya yüksek oranda yetiştirilmiş. Orijinal domateslerden sadece birkaçı var ve bunların hepsi diğerlerinin yanı sıra “Lukullus” çeşidinden geliyor. Hala gerçek domates tadına sahip olanlar kesinlikle onlardır.


Ata yadigarı domates çeşitleri: Bunları bahçede yetiştirebilirsiniz

  • “And boynuzu”
    Meyveler: uzun, sivri uçlu; kırmızı
    Et: sıkı
    Tadı: ince, hafif
    Özel özellik: az sayıda tohum, neredeyse hiç sıvı yok
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı dört ila altı santimetre arasında
    Uygun olduğu yerler: salatalar
  • “Siyah Tatlı Kiraz”
    Meyveler: yuvarlak, koyu kırmızı
    Et: sulu ve yumuşak
    Tat: baharatlı, tatlı
    Özel özellik: Rüzgardan korunmalıdır
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı dört ila altı santimetre arasında
    Uygun olduğu yerler: Salata, atıştırmalık olarak
  • “Bernese Gülü”
    Meyveler: oval; pembe
    Et: sulu
    Tat: aromatik, meyveli-tatlı
    Özel özellik: İnce cilt, bu nedenle onu hava koşullarından koruyun
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı on santimetreye kadar
    Uygun olduğu yerler: çorbalar, soslar
  • “De Berao”
    Meyveler: büyük, oval; sarı, pembe veya kırmızı
    Et: sıkı
    Tadı: unlu ila yumuşak arası
    Özel özelliği: çok sağlam (özellikle geç yanıklığa ve kahverengi çürümeye karşı); geç ama verimli hasat
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı on santimetreye kadar
    Uygun olduğu yerler: soslar, konserve için
  • “Altın Kraliçe”
    Meyveler: yuvarlak; altın sarısı, sarı turuncu
    Et: sulu, yumuşak
    Tadı: hafif, meyveli-tatlı
    Özel özellik: yüksek verimli; çürümeye dayanıklı; Meyvelerin asit oranı düşüktür; Bitkiler tercihen bir serada korunmalıdır
    Meyve büyüklüğü: çapı beş santimetreye kadar
    Uygun: salata
  • “Lucullus”
    Meyveler: yuvarlak, kırmızı
    Et: sulu
    Tat: meyveli, tatlı ve ekşi
    Özel özelliği: en eski Alman domatesi; yalnızca uzman satıcılardan temin edilebilir; bakımı kolay, sağlam, kısmen dayanıklı
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı dört ila altı santimetre arasında
    Uygun olduğu yerler: soslar, salatalar
  • “Marmande”
    Meyveler: yassı, yuvarlak, nervürlü; kırmızı
    Et: sıkı
    Tat: aromatik
    Özel özellik: yüksek verimli hasat; erken gelişmiş; oldukça zorlu
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı yedi santimetreye kadar
    Uygun olduğu yerler: salatalar, genel yemek pişirme
  • “Para yapıcı”
    Meyveler: yuvarlak; orta kırmızı
    Et: etli
    Tat: aromatik, meyveli-tatlı
    Özel özellik: yüksek verimli; erken gelişmiş
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı dört ila altı santimetre arasında
    Uygun: salata (caprese)
  • “Öküz Yürekli”
    Meyveler: kalp şeklinde, nervürlü; Açık kırmızı
    Et: sulu
    Tat: ekşi, aromatik
    Özel özellik: yüksek verimli; çekirdek bakımından fakir; Meyvelerin ağırlığı 500 grama kadar
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı 15 santimetreye kadar
    Uygun olduğu yerler: domates dolması, salata (caprese)
    Çeşitler: “Cur de buf”‚ “Cuore di bue”, “Olimpiyat Ateşi”, “Turuncu Rus”, “Kırmızı Şeftali”, “Beyaz Şeftali”
  • “Aziz Pierre”
    Meyveler: düz yuvarlak; kırmızı
    Et: etli
    Tat: tatlı, meyveli
    Özel özelliği: çekirdeksiz meyveler, orta erken olgunlaşmış; madde bakımından zengin
    Meyvelerin büyüklüğü: çapı on bir santimetreye kadar
    Uygun: yemek pişirmek
  • “Sarı Armut Şekilli”
    Meyveler: armut biçimli; sarı
    Et: yumuşak
    Tat: tatlı, aromatik
    Özel özellik: erken gelişmiş; özellikle eski çeşit
    Meyvenin büyüklüğü: üç santimetre çapında
    Uygun olduğu yerler: atıştırmalık olarak
Diğer yadigâr domates çeşitleri arasında Bana Legs, Bulgar Dev Domates, Costoluto Fiorentino, Föckinghauser Ei, German Gold, Islandaise, Paul Robson, Renate, Rosii Marunte, Safari,


Eski domatesin faydaları


Ata yadigarı domates çeşitleri, çeşide sadıktır ve hastalıklara ve iklime karşı, yüksek oranda yetiştirilmiş muadillerine göre genellikle daha dayanıklıdır. Çok çeşitli tatları, sayısız olası kullanımları ve genellikle ince, kolay sindirilebilir kabukları ile etkileyicidirler. Tarihi tohumların satın alınması da daha ucuz olabilir.


Eski domateslerin dezavantajları


Ancak tüm eski çeşitler otomatik olarak daha dayanıklı değildir. Bazı çeşitler hastalıklara (çiçek ucu çürüklüğü) veya haşere istilasına karşı yeni, özel olarak yetiştirilmiş çeşitlere göre daha hassastır. Meyvelerin kabukları bazen çok incedir, bu da onların taşınmasını ve depolanmasını modern çeşitlere göre daha zor hale getirir.


Çözüm


Dayanıklı, lezzetli ve bakımı kolay domates mi arıyorsunuz? O zaman eski çeşitlere güvenin. Ochsenherz, Lukulls and Co.'yu satın almak ve damak tadınızı tamamen yeni bir şekilde gıdıklamak da ucuzdur.
 
Üst