Arzettik nasıl yazılır ?

Sena

New member
“ARZETTİK Mİ, ARZ ETTİK Mİ?” – YAZIM SAVAŞLARININ KÜÇÜK AMA GÜRÜLTÜLÜ CEPHESİ

Forumda böyle başlıkları görünce insanın aklına ister istemez şu sahne geliyor: bir grup insan ekran başında, biri “arzettik” yazmış, diğeri CAPS LOCK açmış “AYRI YAZILIR!” diye bağırıyor, üçüncüsü ise sessizce TDK sitesini açmış ama kimseye çaktırmıyor. Türkçe bazen gerçekten küçük harflerle büyük dramlar yazdırıyor.

Bu yazıda hem “arz ettik” meselesinin neden ayrı yazıldığını hem de bu hatanın neden bu kadar yaygın olduğunu biraz eğlenceli, biraz da dilin derin tarafına inerek konuşalım.

“ARZ ETMEK” NE DEMEK, NEREDEN GELİYOR BU İŞ?

Önce temeli sağlam kuralım. “Arz etmek” ifadesi Arapça kökenli “arz” (sunma, takdim etme) ve Türkçede yardımcı fiil gibi kullanılan “etmek” birleşiminden oluşur. Yani burada aslında iki ayrı kelime vardır:

* Arz (isim kökenli bir fiilimsilik taşıyor)

* Etmek (yardımcı fiil)

Bu ikisi birleştiğinde anlam “sunmak, iletmek, takdim etmek” olur. Örnek:

* “Bilgilerinizi arz ederim.”

* “Dilekçeyi size arz ettik.”

İşte kritik nokta: Bu bir birleşik fiil değil, yardımcı fiilli bir yapıdır. O yüzden bitişik yazılmaz. Ama gel gör ki klavyede hızla yazarken “arzettik” diye birleşiveriyor.

Dilbilimciler bu tür hataları “yazı ekonomisi hatası” gibi değerlendiriyor. İnsan beyni hızlı yazarken kelimeleri tek blok gibi algılamaya meyilli.

FORUMDA KLASİK SAHNE: “ARZETTİK” TARTIŞMASI

Bir forum düşünün:

Kullanıcı A: “Dilekçeyi arzettik.”

Kullanıcı B: “Hocam ayrı yazılır.”

Kullanıcı C: “Ben 10 yıldır arzettim yazıyorum kimse düzeltmedi.”

İşte tam burada işler ilginçleşiyor. Erkek kullanıcı profillerinde genelde çözüm odaklı bir refleks görülüyor: “Kural ne, kaynak ne, TDK ne diyor?” diye hızlıca sistem kurmaya çalışıyorlar. Hedef net: doğruyu bul, kapat konuyu.

Kadın kullanıcı profillerinde ise (tabii ki bireyden bireye değişir, genelleme değil bir gözlem olarak) daha ilişki odaklı bir yaklaşım çıkabiliyor: “Bence önemli olan anlaşılmak, ama doğru yazım da güzel olur çünkü dil iletişimi güçlendirir.” gibi daha bağlam odaklı yorumlar geliyor.

Ama forumun en güzel yanı şu: herkes aslında aynı şeye ulaşıyor — dilin doğru kullanımı — sadece yollar farklı.

NEDEN BU KADAR ÇOK YANLIŞ YAZILIYOR?

“Arzettik” hatası aslında tek başına bir mesele değil. Türkçede benzer binlerce örnek var:

* “Vazgeçmek” (doğru bitişik)

* “Arz etmek” (ayrı)

* “Af etmek” → “affetmek” (bitişik)

* “Zannetmek” (bitişik)

İşte kafa karışıklığı burada başlıyor. Dil, yaşayan bir sistem olduğu için bazı birleşmeler zamanla kalıplaşırken bazıları asla birleşmiyor.

Psikodilbilim açısından bakıldığında insan beyni “tanıdık kalıp” üretmeyi sever. “Arzettik” gözümüze daha “tek parça ve temiz” göründüğü için yanlış da olsa doğruymuş gibi hissedilir.

Bir nevi zihinsel kısayol.

GÜNLÜK HAYATTA KOMİK YANSIMALAR

İşin eğlenceli kısmı burada başlıyor. Resmi yazışmalarda bile “arzettik” hatası görülünce ortaya şöyle sahneler çıkabiliyor:

* Memur dilekçeyi yazıyor: “Durumu arzettik”

* Amir bakıyor: “Arz ettiniz ama yazım hatasıyla arz etmemişsiniz”

Yani konu bir anda bürokratik varoluş krizine dönüşebiliyor.

Forumlarda ise daha da komik:

“Ben yıllardır arzettim yazıyorum, kimse geri dönmedi, demek ki doğru.”

Bu cümle Türkçenin kaderini tek başına değiştirmeye çalışan bir kahraman gibi.

DİLİN STRATEJİK VE İNSAN ODAKLI OKUNUŞU

Burada küçük bir perspektif farkı daha ortaya çıkıyor.

Bazı kullanıcılar dili bir sistem gibi görüyor: kurallar, istisnalar, mantık zinciri. Onlar için “arz etmek” ayrı yazılmalı çünkü yapı analizi bunu gerektiriyor.

Bazıları ise dili bir iletişim aracı olarak görüyor: önemli olan anlamın karşıya geçmesi. Eğer “arzettik” yazsan da karşı taraf anlıyorsa, problem yok gibi düşünülebiliyor.

Aslında ikisi de dilin farklı katmanları.

Dil biliminde buna “normatif yaklaşım” ve “kullanımsal yaklaşım” deniyor. Biri kuralları, diğeri kullanım gerçekliğini savunuyor.

GELECEKTE BU KELİME NE OLUR?

İlginç bir soru: Dil değişir mi?

Evet, değişir. Ama “arz etmek” gibi resmi kalıplar genelde değişime dirençlidir. Çünkü bürokratik ve akademik dilde standartlaşma çok önemlidir.

Yine de sosyal medya dili sürekli kısaltma ve birleşmeye eğilimli olduğu için gelecekte bazı kullanıcılar için “arzettik” daha da yaygınlaşabilir. Ama resmi yazışmalarda büyük ihtimalle hiçbir zaman kabul görmez.

Yani iki paralel evren gibi:

* Resmi dünya: arz ettik

* Sosyal medya: arzettik (ve muhtemelen emoji destekli)

FORUMA SORULAR: SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Şimdi asıl eğlenceli kısım:

* Sizce dilde önemli olan kural mı yoksa anlaşılabilirlik mi?

* “Arzettik” gibi hatalar sizce küçük bir detay mı yoksa dilin bütünlüğünü bozan bir sorun mu?

* Hiç bir kelimeyi yıllarca yanlış yazıp sonra öğrenince “ben ne yapmışım” dediğiniz oldu mu?

* Sizce Türkçe daha mı esnek olmalı yoksa daha mı sıkı kurallarla korunmalı?

Belki de en önemli soru şu: Dil bizi mi şekillendiriyor, yoksa biz mi dili?

Forumun tadı da burada zaten — herkesin kendi cevabını getirmesi.