Arpa şehriye kilo aldırır mı ?

Elif

New member
Arpa Şehriye Kilo Aldırır mı? Forumun Kısır Döngüsü ve Çorbanın Gerçek Kahramanı

Arkadaşlar selam! Şimdi bakın, mesele ciddi: Arpa şehriye. Evet evet, hani çorbanın içinde sinsice yüzen, makarna olup olmadığını tartışmaya açan, ama sofradan eksik olunca da “bir şeyler yarım kaldı” dedirten o küçük şeylerden bahsediyorum. Peki asıl sorumuz şu: Arpa şehriye kilo aldırır mı? Bu sorunun peşine düşen ben, bir anda forumda kocaman bir başlık açmaya karar verdim çünkü eminim herkesin bu konuda bir teorisi, bir taktiği ve en önemlisi bir anısı vardır.

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: Kalori Tablosu Masaya, Hesap Makinesi Elde

Erkeklerin olaya yaklaşımı genelde şöyle oluyor: “Abi 100 gramında kaç kalori var, karbonhidrat oranı ne, protein ne, yağ ne? Hadi bakalım, Excel tablosunu açalım, çarp böl üçe.”

Bir arkadaş var mesela, sofraya oturunca önce tabağı göz kararı ölçüyor, sonra hemen Google’a soruyor: “Arpa şehriye 100 gram kalori.” Sonuç: 350 kcal civarında. Ardından bakıyor, “Bir avuç şehriye 30 gram desek, 105 kcal. Yahu bu kadar hesap mı yapılır çorba içerken?”

Adamların mantığı şu: Eğer her şeyi gramajla hesaplarsan, arpa şehriye düşman değil dosttur. Çorbanın içinde 10-15 tane arpa şehriye yüzse, onun sana zararı olmaz. Ama sen gidip sahur vakti bir tencere şehriyeli pilavı tek başına gömersen, işte o zaman kantarın topuzu kaçar.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Ama O Çorbayı Annem Yapmıştı…”

Kadınlar meseleye bambaşka bir açıdan bakıyor. Kalori hesabından ziyade hikâyenin kendisine odaklanıyorlar. Mesela biri çıkıp diyor ki:

“Şimdi düşün, annem sabah erkenden uyanmış, içine tavuk suyu koymuş, arpa şehriyeyi altın sarısı olana kadar kavurmuş… Ben o çorbayı yarım mı bırakacağım? O emeğe haksızlık olur. Hem insanı mutlu eden şey kilo aldırmaz.”

Bir başkası ekliyor:

“Bak canım, şehriye tek başına suçlu değil. Onu suçlu hissettirmeyelim. Sen bütün gün oturuyorsan, spor yapmıyorsan, tabii ki o şehriye de kilo aldırır. Ama gönül rahatlığıyla tüket, çünkü ruhuna iyi geliyor.”

Yani erkekler “hesap yap” diyor, kadınlar ise “hisset” diyor. İşte forumda tam bir denge yakalanıyor böylece.

Arpa Şehriye vs. Makarna: İkizler Burcu Gibi Çift Kimlik

Şimdi gelelim şu kritik meseleye: Arpa şehriye aslında makarnanın kuzeni. Evet, aynı hamur, aynı un, aynı su. Ama “Ben daha masumum” diye ortalıkta dolaşıyor. Çorbanın içine girince masum görünüyor, ama pilav olunca bir anda kalori bombasına dönüşüyor. Tıpkı gündüz melek, gece şeytan olan ikizler burcu gibi!

Düşünün, tavuk suyuna çorba yapıyorsun, içine biraz arpa şehriye atıyorsun. Gayet sağlıklı, gayet hafif. Ama aynı şehriyeyi tereyağında kavurup, üstüne bolca su ve tuz koyup pilav yaparsan, işte o zaman diyet düşmanına dönüşüyor.

Forumdan Gelen İlginç Tespitler

- Ahmet35: “Arkadaşlar ben fitness yapıyorum, şehriye bana yük değil. Spor öncesi enerji niyetine yiyince fayda sağlıyor.”

- MaviKelebek: “Yahu benim derdim kilodan çok şehriyenin çorbada şişmesi. Kaşıkla yakalayamadan dağılıyor, sinir oluyorum.”

- LezzetAvcısı: “Şehriye kilo aldırsa da fark etmez, çünkü onun tereyağında çıtırdayan sesi terapi gibi geliyor.”

Belli ki konu sadece kilo meselesi değil, şehriye resmen forumda duygusal bir karaktere dönüşmüş.

Kilo Aldırır mı, Aldırmaz mı? Sonuç

Arkadaşlar işin özü şu: Arpa şehriye tek başına suçlu değil. Yani “Şehriye kilo aldırır” demek, “Su içmek kilo aldırır” demek gibi. Asıl mesele porsiyon ve yanında ne yediğin. Eğer şehriyeyi tereyağıyla, bol tuzla, yanında ekmekle tüketiyorsan, tabii ki kilo aldırır. Ama hafif bir tavuk suyuna çorbanın içinde kullanıyorsan, seni yormaz, hatta mutlu eder.

Yani erkek mantığıyla: “Matematik ortada.”

Kadın mantığıyla: “Kalbini kırma, onu da sev.”

Forumun Altın Kuralı

Kural basit: Her şey kararında güzeldir. Arpa şehriye de bu kuralın kanlı-canlı (daha doğrusu nişastalı) bir örneği. Yiyelim, içelim, ama ölçüyü kaçırmayalım. Çorbanın içinde keyif veriyorsa sorun yok. Ama gece 2’de bir tencere şehriyeli pilavı götürüyorsan, sonra da tartıya çıkıp şehriyeye veryansın ediyorsan… kusura bakma ama suç sende.

Son söz: Arpa şehriye kilo aldırır mı? Yanlış kullanırsan evet. Doğru kullanırsan hayır. Ama hangi koşulda olursa olsun, sofrada insana mutluluk aldırır, bu da bence kalori hesabından çok daha değerli.

---

Kelime sayısı: ~860