Almanya'da ilk şube 50 yıl önce açıldı

Sefer

Global Mod
Global Mod



Ikea, 50 yıl önce Münih'teki ilk mağazasıyla Almanya'daki başarı öyküsünün temellerini attı. Yıldönümü hakkında ilginç gerçekler.


Her ne kadar Ikea İsveç'ten gelse de mobilya devi birçok Alman'ın hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bu şaşırtıcı değil; çünkü 17 Ekim 2024'te Ikea, Almanya'da 50. yılını kutlayacak.


17 Ekim 1974'te Münih-Eching'de ilk mobilya mağazası kapılarını açtı. Ikea'nın basın açıklamasına göre kurucusu Ingvar Kamprad, Münih şubesinin açılış hazırlıklarına “plastik torba içinde hafif bagaj ve lastik çizmelerle” geldi. Büyük günde, henüz 17 yaşındayken Ikea'yı kuran girişimci, ilk olarak sabahın beşinde yürüyüşe çıktı.


Almanya'daki ilk mobilya mağazasının reklamı şu sloganla yapıldı: “Gençseniz paradan çok zevkiniz vardır. Bu yüzden Münih'teyiz.” Ikea logosu mavi ve sarı değil, siyah ve sarıydı ve bir geyikle süslenmişti. O zamanki slogan “Hala yaşıyor musun, yoksa zaten yaşıyor musun?” değildi. değil “İsveç'ten imkansız mobilya mağazası”.


O zamanlar Ikea'nın sattığı mobilyalar tipik 70'ler görünümüne sahipti; bol miktarda (koyu) ahşap, organik toprak tonları, vahşi desenler. Ancak o zamanların kataloğunu incelerseniz, birçok mobilya parçasının o zamanlar bile zamansız olduğunu ve bugün dünyanın her yerindeki oturma odalarında hala aynı şekilde bulunabildiğini fark edersiniz. Belki evinizde bir klasiğiniz ve muhtemelen küçük bir servetiniz bile vardır.


1974'ten bu yana çok şey oldu. 1970'lerde Batı Almanya'da sekiz şube daha eklendi, 1980'lerde ise altı şube daha açıldı. Duvarın yıkılmasından sonra Ikea da Doğu Almanya'ya, örneğin 1993'te Berlin-Waltersdorf'a geldi.


Şu anda Almanya genelinde yeni mutfağınızı planlayabileceğiniz 54 mobilya mağazası ve 10 planlama stüdyosu bulunmaktadır. Ikea'nın basın açıklamasında belirttiği gibi mobilya devi, 2023 mali yılında (1 Eylül 2023 – 31 Ağustos 2024) Almanya'da 81,1 milyon ziyaretçi kaydetti; bu, 83,8 milyonluk nüfus için etkileyici bir rakam.


video | 20 dakikada bir Pax kabini kurun – bu mümkün mü?

Kaynak: t-online

Tam da Almanya'nın 50. doğum gününe denk gelen bir zamanda Ikea, 70'lerin görünümüne uygun bir yıldönümü koleksiyonu da yayınladı. Sınırlı sayıda, pas kahverengisi Strandmon koltuktan açık turuncu Kallax'a ve uyumlu perde ve yatak örtülerine kadar toplam 16 parça mevcuttur.


Bu arada: Ikea ürünlerinin İsveççe isimleri tesadüfen seçilmedi. Kanepeler, koltuklar ve sehpalar İsveç yerlerinin isimlerini taşıyor, banyo eşyaları nehir ve göllerin isimlerini taşıyor, lambalara müzik, kimya veya meteorolojiden isimler veriliyor. Kumaş ve perdelerde kadın isimleri bulunurken, sandalye ve raflarda genellikle erkek isimleri bulunur.
 
Üst