Ahşap anemon | Zehirli cadı çiçeğinin profili

Sefer

Global Mod
Global Mod



Ağaç anemonu özellikle yürüyüşçüler arasında iyi bilinmektedir. Bu narin çiçek, Şubat ayından itibaren orman yollarını kaplıyor. Ancak erkenci çiçek açanlar aynı zamanda bahçelerde ve çayırlarda da güzel bir manzara sunar. Ancak zehirlidir.

Bir bakışta en önemli şeyler

Ağaç anemonu düğün çiçeği familyasına (Ranunculaceae) aittir ve cadı çiçeği, cadı otu veya hanımeli olarak da bilinir. Hem Avrupa'ya hem de Asya'ya özgüdür.


Bahçeye ahşap anemonları nasıl ekerim?


Odun anemonu (Anemone nemorosa) dikmek için en iyi zaman bahardır. Alternatif olarak, çok yıllık bitkiyi çiçek açtıktan sonra istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Nispeten az besin gerektirdiğinden, odun anemonunun çiçeklenmeden önce ilkbaharda gübrelenmesi yeterlidir. Kompost bunun için idealdir. Alternatif olarak yavaş salınan gübre kullanabilirsiniz.


Odun anemonunun budamaya ihtiyacı yoktur. Ancak zemin örtüsünün yayılmasını sınırlamak için kürek kullanarak uygun yerlere zemini delebilir ve böylece yolluklara bağlantıları engelleyebilirsiniz.


Ağaç anemonu nerede yetişir?


Ahşap anemonu en iyi şekilde gölgeli yerlerde yetişir; örneğin çitlerin üzerinde veya ağaçların altında. Ancak kısmi gölgede de gelişebilir. Toprak daha önemlidir: humuslu, besin açısından zengin ve gevşek olmalıdır. PH değeri yaklaşık 7 olan hafif alkali ila hafif asitli bir toprak idealdir.


Hostalar, diğerlerinin yanı sıra, eşlik eden ve komşu bitkiler olarak uygundur.


Ahşap anemon ne zaman çiçek açar?


Odun anemonunun çiçeklenme dönemi şubat-mayıs ayları arasıdır. Bitki vahşi doğada karışık ve yaprak döken ormanlarda, iğne yapraklı ormanlarda, dağ çayırlarında ve çalılıkların altında bulunabilir. Küçük çiçek de sıklıkla bahçelerde bulunur.


Anemon cinsi, çeşidine bağlı olarak beyaz, sarı veya mavi olabilen altı ila on iki yaprak üretir.


Odun anemonları zehirli midir?


Odun anemonu bitkinin her yerinde zehirlidir. Tüm düğün çiçeği bitkileri gibi protoanemonin toksini içerir. Bitki ile temasa geçerseniz,

  • Kaşıntı,
  • kızarıklık veya
  • Cildin kabarması
Bitkiye dokunduğunuz bölgeleri mümkün olduğunca çabuk yıkayın. Bitkinin bazı kısımlarının yutulması ishal, kusma ve baş dönmesine neden olabilir ve karaciğere zarar verebilir. Kramplar ve felç de mümkündür, ancak küçük miktarlarda yutulması muhtemel değildir. Erkenci çiçeklerin tadı ve kokusu kötü olduğundan kazara yutulması pek olası değildir.


Ahşap anemonlarını nasıl çoğaltırsınız?


Ahşap anemonlar bölünerek çoğaltılabilir. Bitkileri delmek ve ilgili parçayı çıkarmak için keskin kenarlı bir kürek kullanılır. Bu bitki parçası daha sonra tekrar yayılacağı istenilen yere yerleştirilebilir. Orijinal çiçek halısındaki boşluk, burada yetişen ahşap anemonlar sayesinde hızla tekrar kapatılıyor.


İlkbahar sonu, bitki solduktan sonra çoğaltılmaya uygundur. Daha sonra kök oluşturmak ve sıcak ve kurak bir yaza veya sert bir kışa hazırlanmak için hala yeterli zamanları vardır.


Odun anemonunun kullanımı


Odun anemonu şifalı bir bitki olarak kabul ediliyordu ve bronşit, plevra iltihabı ve eklem problemlerine karşı kullanılıyordu. Günümüzde bitki sadece homeopatide kullanılmaktadır. Ağır adet kanamalarına karşı uygun tedaviler yardımcı olmalıdır.


Günümüzde ağaç anemonları görünümleri, bakım kolaylığı ve yayılma kabiliyetleri nedeniyle daha yaygın olarak ekilmektedir. Düğün çiçeği bitkileri ıssız, gölgeli alanlara, örneğin ağaçların ve uzun çalıların altına dikmek için kullanılabilir. Aksi takdirde çorak ve kahverengi olan bu alanların tüm yıl boyunca taze ve çiçekli görünmesini sağlamak için, ağaç anemonlarının arasına farklı zamanlarda çiçek açan bitkiler dikmelisiniz. Örneğin Astilbe veya sonbahar anemonları bunun için uygundur


Bakım profili

Ahşap anemonlar
(Anemon nemorosa)
Konum Biraz gölgeli ila gölgeli
Toprak Humus bakımından zengin, kumlu, tınlı toprak
Gübrele İlkbaharda çiçeklenmeden önce
Kompost veya yavaş salınan gübre
PH değeri Biraz asidik, biraz alkali,
pH değeri 6,5 – 7,5
Dökün Düzenli olarak, yaz aylarında daha sık
Su basmasını önleyin
Çiçeklenme zamanıF Şubat-Mayıs arası, pembe, beyaz
Kışı geçirmek Cesur
Sonbaharın sonlarında ağaç kabuğu malçıyla örtün
 
Üst