15 yıl daha sonra kuantum bilgisayarı kullanılacak

XeeX

New member
İran’da Nobel’e alternatif olarak kabul edilen Mustafa Bilim Mükafatları sahiplerini buldu. İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 4’üncüsü verilen mükafatları kuantum fiziği alanında Bangladeşli bilim insanı Prof. Zahid Hasan ve teorik fizik alanında İranlı bilim insanı Prof. Kamuran Vafa aldı. Tıp alanında Prof. Muhammed Saik, organik biyokimya alanında Prof. Muhammed İkbal Çudri ve teorik fizik alanında Fas’tan Yahya Tialati mükafatın sahibi oldu.

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ

Prof. Zahid Hasan, “Üzerinde çalıştığım mevzu geleceğin teknolojisi olacak. Örneğin biz bilgisayar, internet kullanıyoruz. Bundan 15 yıl daha sonra kuantum bilgisayarı ve internetini kullanacağız. Benim şu anki temel fizikle ilgili çalışmalarım gelecek kuşaklar için ekilen birer tohum. Bu ödül gelecek jenerasyonlara de birebir ışığı tutacak. Aslında bu pek epeyce şeyin başlangıcı, bundan daha sonraki devirlerde Müslüman dünyası bilimle daha epey ilgilenecek” dedi.

Merasimde Prof. Muhammed Saik ve Yahya Tialiti de ödül aldı.



UĞUR ŞAHİN DE ALMIŞTI

Kovid-19’a karşı aşı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin de 2019 yılında kanserle çabada geliştirdiği ve 3 hastada denenip başarılı olan “Truva atı aşısı” ile “Yaşam ve Tıp Bilimi ve Teknolojisi” kategorisinde mükafata layık görülmüştü. Mustafa Mükafatı, iki yılda bir dört alanda kıymetli buluşlara imza atan 57 İslam ülkesinden 5 bilim insanına veriliyor. Ödül sahipleri 500 bin dolar para mükafatına de sahip oluyor. Kazananlar, 850 merkezden 3 bin 300 bilim insanın oyları ile seçiliyor.

M.İkbal Çudri


İslamiyet için çalışacağım

Organik biyokimya alanında çalışan ödül sahibi Prof. Muhammad İkbal Çudri de mükafatın itibarına dikkat çekti. Çudri, “İslam dünyasındaki en âlâ bilim insanları bu ödül yardımıyla hatırlanıyor ve bu mükafatı aldığım için kendimi dayanılmaz derecede şanslı hissediyorum” dedi. Prof. Çudri, “Kimya alanında çalışıyordum. Kimya ve biyolojiyi kullanma talihim oldu. Bu benim biroldukca hastalık için yeni ilaçlar keşfetmeme yardımcı oldu. İtiraf etmeliyim ki başarılı oldum ve hayli memnunum. Bundan daha sonraki çalışmalarım insanlık ve İslamiyete katkı sağlamak için olacak” diye konuştu. İranlı teorik fizikçi Prof. Kamuran Vafa ise “Ödül tüm insanlığa aittir. Bu mükafatla Müslümanların bilimde ilerlemesinin önü açılacak” diye konuştu.
 
Üst