Zararlılara karşı yardımcı olan ev ilaçları ve ipuçları

Sefer

Global Mod
Global Mod



Yaprak bitleri aniden bitkilerde belirir. Orada bitkilerin değerli suyunu emerler ve böylece onlara kalıcı zararlar verirler. Ne yapabilirsin?

Bir bakışta en önemli şeyler

Yaprak bitleri sinir bozucu ve inatçıdır. Zararlılar yatak takımlarında, balkonlarda ve ev bitkilerinde birdenbire ortaya çıkıyor. Orada bitkilerin değerli suyunu emerler ve böylece onlara kalıcı zararlar verirler. Genç yapraklar ve taze sürgünler özellikle bit istilasından sıklıkla etkilenir. Küçük bitki zararlılarıyla hızlı bir şekilde basit ev ilaçları ile mücadele edebilirsiniz.


Hemen kimyaya başvurmayın


Meyve ağaçları, sebze bitkileri, marul ve şifalı bitkiler gibi mahsul bitkileri yaprak bitleri ile istila edilmişse, kimyasal böcek ilaçlarının kullanılması tavsiye edilmez. Malzemeler hasada yerleşerek sebze ve meyveleri yenmez hale getirir. Üstelik bazıları insanlar için de zehirlidir. Örneğin, aktif bileşen olan piretroidlerin hormonal etkilere sahip olduğundan ve dolayısıyla erkeklerin doğurganlığını azalttığından şüphelenilmektedir. Ayrıca böcek ilaçlarının içerdiği bazı aktif maddeler astımı veya deri döküntülerini tetikleyebilir.


Zehirsiz: Ev ilaçları ile yaprak bitleriyle savaşın


Yaprak bitleri basit ev ilaçları ile kontrol edilebilir. Bunların işe yaraması için böcek ilaçlarının aksine birkaç kez uygulanması gerekir. İstilanın şiddetine bağlı olarak çeşitli kontrol altına alma önlemleri mümkündür:


Evinizde ve süs bitkilerinizde yaprak bitleri çok az istila edilmişse, örneğin duşta, güçlü bir su jeti ile yapraklardan, çiçeklerden ve saplardan zararlıları yıkayabilirsiniz.

  1. Tencereyi büyük bir plastik torbaya koyun.
  2. Yerin hemen üzerindeki bagajın etrafını iyice kapatın. Toprak su ile yıkanmamalıdır.
  3. Şimdi güçlü su jetini etkilenen bitkiye yönlendirin. Bunu iyice yapın ve ardından tüm yaprak bitlerinin giderilip giderilmediğini kontrol edin.
  4. Bir istila artık fark edilmeyene kadar işlemi birkaç kez tekrarlayın.
Bilgi: Bahçedeki saksı bitkileri için bunun yerine bahçe hortumundan gelen su jetini kullanabilirsiniz. Ayrıca, önceden büyük bir plastik torba kullanarak saksıdaki toprağın yıkanmaya karşı korunmasını sağlamalısınız.


Bir başka etkili ev ilacı da kahvedir. Soğuk kahve infüzyonunu suyla (1:1 oranında) seyreltin ve bu tentürü bir atomizer ile bitkinin yaprak bitlerinden etkilenen kısımlarına püskürtün.


Bitkinizde orta derecede yaprak biti istilası varsa, ısırgan otu suyu yardımcı olabilir.

  1. İki avuç ısırgan otunu geniş bir kaseye koyun.
  2. Yaprakların üzerine iki litre soğuk su dökün.
  3. Her şeyin en az on iki saat demlenmesini sağlayın.
  4. Bir sprey şişesini ısırgan otu suyuyla doldurun ve etkilenen bitkileri yeterince ıslatmak için kullanın.
  5. Birkaç gün boyunca işlemi günde birkaç kez tekrarlayın.
Tarla at kuyruğundan yapılan et suyu da ısırgan otu suyuna benzer şekilde kullanılır. Ancak bunun için birkaç malzemeye ihtiyacınız var:

  • 150 gram kır atkuyruğu
  • bir sarımsak ampulü
  • soğan
  • yemek yagı
  1. Sapları, diş sarımsaklarını ve soğanı doğrayın.
  2. Her şeyi biraz suyla orta boy bir tencereye koyun.
  3. Yaklaşık iki yemek kaşığı yemeklik yağ ekleyin.
  4. Her şeyi kaynatın ve orta ateşte 15 dakika pişirin.
  5. Et suyunu 1:5 oranında bir sprey şişesine dökün ve etkilenen bitkileri ıslatmak için kullanın.
Sabunlu su aynı zamanda yaprak bitlerine karşı da iyi bilinen bir ilaçtır. Ancak bitkiye zarar vermemek için toprağa mümkün olduğunca az girmelidir. Bitkinize sabunlu su püskürttüğünüzde toprağı örtmek de mantıklıdır.


Sabunlu su nasıl yapılır:

  1. Bir sprey şişesine 50 gram lor sabunu, 75 mililitre ispirto ve bir litre suyu koyun.
  2. Her şeyi iyice çalkalayın.
  3. Saksı toprağını örtün.
  4. Bitkiyi birkaç gün boyunca düzenli olarak püskürtün.
bilgi


Alternatif olarak, bir çorba kaşığı yumuşak sabunu (potas sabunu) bir litre suda eritebilir ve etkilenen yapraklara, çiçeklere ve saplara püskürtebilirsiniz.


Bu yöntemin dezavantajı özellikle alkolün bitkiye zarar vermesidir.


Neem veya neem özellikle daha büyük bit istilaları için uygundur. Biyolojik ajan, uzman perakendecilerden ve bahçe merkezlerinden yağ veya hazır karışım halinde temin edilebilir.

  1. Neem yağını biraz su içeren bir sprey şişesine koyun.
  2. Bitkiye düzenli olarak çözelti püskürtün.
Yaprak bitleriyle savaşmanın bir başka yolunun da kolza yağı veya ayçiçek yağı olduğu söyleniyor. Bu bitkinin tüm kısımlarına sürülmeli veya püskürtülmelidir. Bu yöntemin sorunu: yağın bitkinin gözeneklerini tıkamasıdır. Daha da zayıflar ve çöker.
 
Üst