Tırtıl hakkında bilmeniz gerekenler

Sefer

Global Mod
Global Mod



İklim değişikliği nedeniyle tehlikeli tırtıl giderek daha fazla yayılıyor. Zehirli tüyleri rüzgarla birlikte yüzlerce metre uçabiliyor ve insanlarda yanıcı deri döküntülerine ve nefes darlığına neden olabiliyor.

Bir bakışta en önemli şeyler

Meşe alayı güvesi takvimden çok hava durumuna bağlıdır: Ilıman bir kış ve ılık bir baharın ardından tırtıllar erken yumurtadan çıkar ve Mart ayının sonundan itibaren hızla yayılabilir. Adından da anlaşılacağı gibi meşe ağaçlarının üzerinde yaşamayı ve yapraklarını yemeyi tercih ediyorlar. Tırtıllar ağaçları tamamen soyup yok edebilir ve aynı zamanda insanlar ve hayvanlar için de tehlike oluşturur.


Tırtılları bu kadar tehlikeli yapan şey nedir?


Yumurtalar, genç tırtıllar ve yumurtadan çıkan kelebekler zararsızdır. Tırtılların yalnızca üçüncü larva döneminden itibaren sahip oldukları zehirli, yakıcı tüyler tehlikelidir. Altıncı larva aşamasından sonra meşe alayı güveleri yetişkin hale gelir. Daha sonra beş santimetreye kadar boyları vardır, sırtları koyu çizgilidir ve vücutlarının her yerinde göze çarpan açık renkli tüyler vardır. Ancak yalnızca 0,1 ila 0,3 milimetre uzunluğundaki ve tırtılları uzaklaştırabilen tehlikeli, yakıcı tüyleri göremezsiniz: Bu tüyler insanlarda ciddi alerjik reaksiyonlara, deri döküntülerine ve astıma neden olabilen ısırgan otu toksini içerir.


İşin zor yanı, saçın rüzgar tarafından havada birkaç yüz metre taşınabilmesidir. Bu, tırtıllarla doğrudan temasa geçmeden insanlarda hastalık semptomlarına neden olabilecekleri anlamına gelir.


Meşe alayı güveleri nasıl tanınır


Hayvanları tanımanın en kolay yolu meşe ağaçlarının üzerinde veya yakınında kalmaları ve her zaman gruplar halinde hareket etmeleridir: alacakaranlıkta meşe alayı güveleri ok şeklinde bir alay halinde hareket eder – adı da buradan gelir – gövdeden yukarıya ve dallara doğru hareket ederek yiyecek ararlar. Lider bir tırtılın önderlik ettiği yiyecek. Ayrıca yerde bir ağaçtan diğerine hareket ederken de bulunabilirler.


Ağaçlarda yoğun örümcek ağlarının yuvaları


Haziran ayından itibaren tırtıllar kendilerini düşmanlardan korumak ve daha sonra buralarda pupa olmak için yuvalar oluştururlar. Tipik ağ yuvaları, gövdeye veya dal çatallarına düz torbalar gibi yapışır. Yoğun örümcek ağlarına benzerler ve içlerindeki tırtılların rengi nedeniyle nispeten iyi kamufle edilirler.


Hangi belirtiler ortaya çıkabilir?


Zehirli tüyler cilde temas ederse döküntüden kaşıntıya ve kurdeşene kadar alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Belirtiler birkaç gün sürebilir. Batan kıllar göze kaçarsa ciddi şekilde tahriş edebilir, akciğerlere kaçarsa en kötü senaryoda nefes darlığı riski vardır. Ateş ve baş dönmesi de ortaya çıkabilir. Belirtiler şiddetli ise mutlaka doktora başvurmalısınız. Bu arada hayvanlar da benzer semptomlardan muzdariptir.
 
Üst