Bu püf noktaları ve ev ilaçları yardımcı olur

Sefer

Global Mod
Global Mod



Gümüş takılar sık kullanılmadığı takdirde siyaha döner. Kararmış gümüşü temizlemenin en iyi yolunu size açıklayacağız.

Bir bakışta en önemli şeyler

Gümüş çevresel etkilere karşı oldukça duyarsızdır. Ancak saf haliyle değerli metal çok yumuşaktır. Gümüşün alaşımlanmasının ve ancak bundan sonra takı, çatal bıçak takımı veya dekorasyona dönüştürülmesinin nedeni budur. Uzun süre kullanılmazsa siyaha döner. Gümüş ve değerli takılarınızı nasıl temizleyip tekrar kararmaya karşı koruyabilirsiniz?


Gümüş takılar neden siyaha döner?


Saf gümüş, havada bulunan hidrojen sülfit ile reaksiyona girerek yüzeyde gümüş sülfit oluşturur. Bu rengi değiştirir ve siyah rengi oluşturur. Sürece sülfatlama denir. Ancak gümüş çatal bıçak takımı kolaylıkla temizlenebilir. Gümüş kaplama takılarda işler daha da zorlaşır: Gümüş kaplama ne kadar ince olursa o kadar hassas olur.


Zinciri gümüş temizleme bezi veya diş macunuyla temizleyin


Gümüş baklalı zinciriniz varsa gümüş temizleme beziyle değerli metalin yeniden parlamasını sağlayabilirsiniz. Zincir baklalarının iç kısmı da oksitlenmişse, kumaşla fazla ilerleme sağlayamazsınız.


Bu gibi durumlar için evde yapılabilecek iyi bir çözüm diş macunudur; çok kaba olmamalıdır, aksi takdirde çizikler meydana gelebilir. Bunu bir diş fırçasına koyun ve zincirleri iyice fırçalayın. İnce kıllar dar alanları da iyi bir şekilde temizleyebilir. Zinciri akan su altında durulayın ve sonucu kontrol edin. Gerekirse işlemi tekrarlamak zorunda kalabilirsiniz. Su lekelerinin oluşmasını önlemek için kolyenizi saç kurutma makinesiyle kurutun. Son olarak zinciri kısa bir süre parlatın, yeniden yeni gibi parlayacaktır.


Alternatif olarak kabartma tozu veya sigara külü de kullanabilirsiniz. İnce parçacıklar gümüş üzerindeki birikintileri kolayca zımparalar. Sadece tozun bir kısmını gümüşün üzerine koyun ve hepsini eski, yumuşak bir diş fırçasıyla uygulayın. Kısa süre durulayın, yumuşak pamuklu bir bezle kurulayın ve işiniz bitti.


İpucu: Bazı durumlarda gümüş takıların ılık su ve deterjanla temizlenmesi de faydalı olabilir. Her ikisi de hafif kalıntıları bile nazikçe temizler.


Hassas gümüş takılara nazik davranın


Taşlı kolye ve küpe takımlarına farklı davranmanız gerekiyor. Diş macunu taşlara zarar verebilir ve aşınma izleri bırakabilir. Bu gümüş takılarınızı sadece temizlik beziyle temizlemelisiniz. Küçük girintileri temizlemek istiyorsanız bezi bir kürdanın etrafına sarın.


İnce gümüş takılar bile çok hassastır. Temizleme beziyle cilalamayın. Basınç ve fırçalama hareketleri gümüş kaplamaya zarar verecektir. Mücevherleri, birkaç kaşık dolusu tuzu ve birkaç şerit alüminyum folyoyu bir kase sıcak suya koyun. Kararmış yüzeylerin su banyosunda tekrar gümüş renginde parladığını ve folyonun siyaha döndüğünü gözlemleyebilirsiniz. Daha sonra temiz suyla durulayın, yumuşak pamuklu bir bezle kurulayın ve işiniz bitti.


Gümüş banyosu sülfiti azaltır: Tuzlu su çözeltisinde bulunan iyonlar, sülfür bileşiğindeki sülfürü çözer ve bu daha sonra alüminyum folyoya bağlanır.


Diğer bir yöntem ise limon suyu ve karbonatla yapılan gümüş banyosudur. Gerçek takıları bir kaseye yerleştirin. Her şeyi kaplayacak kadar limon suyu ekleyin. Yarım saat sonra gümüş takıları karbonatlı su banyosuna koyun. 30 dakika daha sonra mücevherleri çıkarın. Akan ılık suyun altında durulayın ve ardından tüy bırakmayan bir bezle kurulayın.


İpucu: Ayrıca duyarsız mücevher parçalarınızı biraz sirkeye, tercihen ev sirkesine koyabilirsiniz. Birkaç dakika sonra asidi durulayın ve değerli metali bir bezle kurulayın.
 
Üst