Bitkilerin kesimlerle çoğaltılması: Bu şekilde çalışır

Sefer

Global Mod
Global Mod



Bitkilerin kesimlerle çoğaltılması pratik ve popülerdir. Ancak farklı bitkiler farklı yöntemler gerektirir. Bir genel bakış sunuyoruz.


Bitkileri çoğaltmanın temel olarak iki yolu vardır: tohumlarla veya çeliklerle. Bir yandan ikinci yöntem zamandan tasarruf sağlar. Sonuçları çok daha hızlı göreceksiniz. Öte yandan, bu yöntemle aslında ana bitkinin bir klonunu elde edersiniz. Bu, bitkinizin tam olarak neye benzeyeceğini bilmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle sürgünlerle çoğaltma özellikle ev bitkileri arasında popülerdir. Sizi farklı yöntemlerle tanıştıracağız.


Bitkileri kesimler yoluyla çoğaltın


Kesimleri büyütmek için çeşitli yöntemler vardır. En iyi bilinen dört yöntem aşağıdakileri içerir:

  1. Kök koşucuları ve çocukları ayırmak
  2. Kesimler
  3. Bitkilerin düşürülmesi
  4. Bitkileri bölme
Sürgünler Kindel'den geçiyor


Kök sürgünlerini ve çocukları ayırmak muhtemelen bir bitkiden çelik almanın en kolay yoludur. Kindel, bitkinin ana sürgüne benzeyen ve kendi kök sistemine sahip olan ikincil sürgünleridir. Bunu kaktüsler ve sukulentlerde sıklıkla görürsünüz. İkincil sürgünleri kesmek istiyorsanız keskin bir bıçak kullanın ve düzgün bir kesim yaptığınızdan emin olun. Yalnızca güçlü kök sistemine sahip sağlıklı bitkileri seçin.


Uç: Ayrıldıktan sonra kök sisteminin çok küçük olduğunu görürseniz, önce kesimleri bir bardak suya koyun. Bu daha güçlü kökler yaratır. Daha sonra kesimleri taze toprağa yerleştirin.


Kesimler yoluyla sürgünleri alın


Çelikler aynı zamanda bir bitkinin kesimler yoluyla çoğaltılmasının kolay bir yoludur. Ana bitkinin genç sürgünlerini kesmek için keskin bir bıçak veya budama makası kullanın. Sürgünlerin odunsu olmamasına ve on santimetre uzunluğunda olmasına dikkat edin.


Bitkinin yeşillik bakımına daha az çaba göstermesi için alt yaprakları çıkarın. Kök oluşturmalarına yardımcı olmak için önce kesimleri bir bardak suya koyun, ardından toprağa ekin.


Bitkilerin düşürülmesi


Doğru koşullar sağlandığında özellikle odunsu bitkilerde sürgünler kendi köklerini oluşturabilir. Sağlıklı, güçlü bir atış seçin ve onu yere yönlendirin. Alternatif olarak, ana bitkinin yanına bir ekim kabı yerleştirin ve içini kum ve saksı toprağı karışımıyla doldurun. Sürgüsü toprakla sürekli temas halinde kalacak şekilde sabitleyin. Biraz şansla birkaç hafta içinde kendi köklerini oluşturacak ve onu ana bitkiden keskin bir bıçakla ayırabilirsiniz.


Bitkileri böl


Güçlü bir şekilde yetiştirilen bahçe bitkilerini çoğaltmanın en iyi yolu kök topunu bölmektir. Kök topunu dikkatlice ikiye bölmek için büyük bir bıçağa veya küreğe ihtiyacınız olacak. Bireysel dalların yeterli köklere sahip olduğundan emin olun. Bölünmüş bitkiyi istenilen yere tekrar toprağa yerleştirin ve kuvvetlice sulayın.


Sürgünlere uygun şekilde bakım yapın


Sürgünler, öncelikle güçlü bir kök sistemi geliştirmesi gereken genç bitkilerdir. Bu nedenle, kesimleri saksı toprağına veya besin açısından fakir saksı toprağına dikin. Ayrıca en uygun yere dikkat edin ve bitkilerinizi ideal olarak ilkbaharda çoğaltın.
 
Üst