Yüz yüze eğitim için hangi tedbirler alındı?

Sefer

Global Mod
Global Mod
Türkiye genelinde Kovid-19 önlemlerinin alınarak tüm hazırlıkların tamamlandığı okullarda 6 Eylül prestijiyle haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlanacak. Kovid-19 önlemleriyle yüz yüze eğitimin yapılacağı 2021-2022 eğitim öğretim yılı kapsamında çalışmalar tamamlandı.

650 MİLYON LİRA ÖDENEK

Ülke genelindeki yaklaşık 58 bin okula maske, dezenfektan ve paklık gereksinimleriyle ilgili 650 milyon Türk lirası ödenek gönderildi, 113 bin paklık işçisi bakılırsavlendirildi.

TEMASLILARA ONLİNE TAKİP

Bakanlık bünyesinde kurulan yeni elektronik takip sistemi ile vilayet, ilçe kurum ve okul seviyesinde eğitimin aksamaması için tüm süreçler anlık olarak takip edilecek. Öğrenci ve çalışanın hasta, temaslı yahut risklilik durumları Ulusal Eğitim Bakanlığı ile Sıhhat Bakanlığı içindeki data entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.

ÖĞRENCİLERE AHENK EĞİTİMİ

Yeni eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri, 1-3 Eylül tarihleri içinde okullarda yüz yüze yürütülen ahenk eğitimine katıldı. Bu çerçevede, 165 bin 450 öğretmen tarafınca toplam 2 milyon 359 bin 422 öğrenciye ahenk eğitimleri verdi.

KANTİNLER AÇIK OLACAK

Ülke genelinde tüm kademe ve tüm sınıf düzeylerindeki yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen, salgın öncesinde olduğu üzere 6 Eylül prestijiyle haftada 5 gün yüz yüze eğitime katılacak. Yüz yüze eğitimin başlamasıyla Türkiye genelindeki okul ve kurumlarda Kovid-19 önlemleri alınarak kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar da açılacak.

AŞI VE PCR TESTİ TARAMASI

“Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Tedbirler Rehberi” kapsamında, öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kere PCR testi ile taranmaları istenecek.

ATIK KUTULARINA SIKI TAKİP

Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında bulundurulan maske atık kutularının günlük olarak boşaltılması sağlanacak. Tüm okullarda kâfi sayıda maske Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca temin edilecek.

DEZENFEKTANLAR YERLEŞTİRİLDİ

Öte yandan okulun rutin temizliğinin sıklaştırılması, çocukların, öğretmenlerin ve öbür okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama imkanları sağlanacak. Ayrıyeten okullardaki ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri de konuldu.

DERS SAATLERİ AZALTILMAYACAK

Yüz yüze eğitimler, tıpkı Kovid-19 salgını öncesinde olduğu üzere ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak gerçekleştirilecek. Ders müddetleri, sınıf boyutları ve öğrenci sayısı da dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak biçimde planlanacak.

EN AZ 2 METRE UZAKLIK

Okul bahçesinde ve etrafında öğrencilerin, öğretmenlerin, öteki çalışanların kalabalık kümeler oluşturmaması, toplumsal uzaklığa dikkat edilmesi, teneffüs saatlerinin farklı vakit içinderda düzenlenmesi, sınıf içerisinde öğrencilerin oturma nizamının yüzleri birebir istikamete dönük olacak biçimde oluşturulması sağlanacak. Bunun yanında, yüksek sesle yapılan antrenmanlar açık alanda ve öğrenciler içinde tercihen en az 2 metre uzaklık bırakılarak sürdürülecek.

VELİLERE BİLGİLENDİRME FORMU

Okulun başlangıcında velilere muhtemel hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için bilgilendirme formu verilecek. Salgın periyodunda veli ve ziyaretçilerin mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dahil olmak üzere okul içerisine girişlerine müsaade verilmeyecek.

ZİYARETÇİLERE HES DENETİMİ

Ziyaretçilerin, okul bahçesi dahil, okula girişin gerekli olduğu durumlarda okul bahçesine giriş, bahçenin olmadığı durumlarda da en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanacak. Ziyaretçilerin okula alınması gerektiğinde ise girişlerde HES kodu denetimi yapılacak.