Yoğurt veya puding kaplarının etrafındaki kağıt: geri dönüşüm hilesi mi yoksa yeşil yıkama mı?

Sefer

Global Mod
Global Mod
Ayrıştırması ve dolayısıyla ayrı olarak imha etmesi kolaydır: Üreticiler, ambalajlarının özellikle çevre dostu olduğunu ilan ederler. Ama bu doğru mu?

Bir bakışta en önemli şeyler

Organik ürün üreticileri yolu gösterdi ve şimdi çok sayıda konvansiyonel şirket de aynı yolu izliyor. Plastik ambalajın etrafındaki karton bandrolden bahsediyoruz. Artık 500 mililitre kapasiteli yoğurt kapları yaygınlaştı. Ancak küçük süt ürünleri bile plastik ambalajın etrafındaki bu ek katmanla donatılmıştır. Nedeni: geri dönüştürülebilirlik.


Yoğurt kaplarında neden bandrol bulunur?


Plastik kaplar veya ambalajlar logo, resimler ve diğer yazılarla süslenirse, bu atık yakma tesisindeki ayıklama makinelerinde sorunlara neden olur. Sensörler tam olarak ne tür bir plastik olduğunu belirleyemez. beyaz mı yoksa kırmızı mı mavi mi? Aynı plastikten mi yapılmış yoksa farklı plastik bileşikler mi?


En uygun durumda, (uygun şekilde) atılan kap, karışık plastik ambalaj için toplama kabında son bulur. Sensör, baskıdan kaynaklanan renkler ve yükseklikler nedeniyle plastiğin türünü belirleyemezse, fincan tasnif kalıntısı ile son bulur. Orada geri dönüştürülmez, atık yakma tesisine götürülür. Ne de olsa, reddedilenlerin daha sonra manuel olarak tasnif edilmesi çok fazla insan gücüne ve dolayısıyla paraya mal olacaktır.


Banderolü çıkarmalı mıyım?


Evet. Ambalajı atmadan önce bandrol çıkarılmalıdır. Bertaraf şirketindeki tasnif sistemindeki sensörlerin söz konusu malzemenin türünü ancak bu şekilde tespit edebilmesi mümkündür.


Bu arada teneke kutuların etrafındaki kağıt bandrolleri çıkartmanıza gerek yok. O kadar incedir ki genellikle çöp fabrikasında çöpleri temizlerken kendiliğinden çıkar. Etiket ayrıca “çöp yıkayıcıdaki” nozülleri veya kanalları tıkamayacak kadar incedir. Bu kesinlikle kalın bir karton bandrol ile olabilir.


Yeni yoğurt kaplarını nasıl atabilirim?


Tüketiciler için bu şu anlama gelir: Tükettikten sonra plastik bardağın etrafındaki bandrolleri çıkarın ve malzemesine göre atık kağıt kutusuna veya sarı torbaya atın. Alüminyum kapak daha sonra yoğurt kabından çıkarılır ve tencere ile birlikte sarı çuval veya sarı çöp kutusuna atılır. Konteyneri durulamanız gerekir. “Kaşık temiz” olması, yani iyice kaşıklanmış ve kazınmış olması yeterlidir.


Bardakların veya genel olarak ambalajların iç içe geçmemesi de önemlidir. Bu, yerden tasarruf etmesine rağmen, tasnif sisteminin ambalajdaki malzeme türünü doğru bir şekilde tanımlamasını ve tahsis etmesini de engeller.

Ambalaj: Bardak kaşıkla temiz olmalıdır.
Ambalaj: Bardak kaşıkla temiz olmalıdır.

Ambalaj: Bardak kaşıkla temiz olmalıdır. (Kaynak: Heike Rau)

Kağıt kaplı bardağa bir alternatif var mı?


Evet var. Ancak üzerinde “plastik kaplama” yazmıyor. Bunun yerine, üreticiler beyaz plastik kaplarını mümkün olduğu kadar idareli ve hafif bir yazı tipiyle basabilirler. Bunun anlamı: sadece en önemli şeyler. Resim yok, reklam yok. Bu, tasnif sisteminin sensörlerinin tam olarak ne tür bir ambalaj malzemesi olduğunu belirleyebilmesi için ambalaj üzerinde yeterli alan bırakmalıdır.


Ve tabii ki üreticiler konserve ürünlerde olduğu gibi ürünleri için de ince bir kağıt ambalaj kullanabilirler.


Ürünlerin yeşil yıkanması


Bununla birlikte, yalnızca karton kılıf atık kağıtta geri dönüştürülebilirmiş gibi görünen ambalajlar da vardır. Farklı türlerde birkaç malzeme katmanından oluşur. Örneğin plastik folyo, karton, alüminyum tabaka, karton ve yine koruma amaçlı bir plastik folyo. Bu kompozit ambalajın geri dönüştürülmesi zor veya imkansızdır ve bu nedenle aslında artık atıklara aittir. Ancak kompozit malzeme veya ambalaj olduğu için yasal olarak sarı poşete veya çöp kutusuna atılması gerekir.
 
Üst