YÖK Lideri Özvar: Üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacak

Sefer

Global Mod
Global Mod
Yükseköğretim Heyeti (YÖK) Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi’nde üniversite rektörleri ile birinci sefer bir ortaya geldiği programda, “Yükseköğretim Heyetinin geleceğe dair yeni vizyonunu” deklare etti.

Konuşmasında yeni eğitim-öğretim yılı üzerinde değerlendirmelerde bulunan Özvar, neredeyse son 1,5 yıl boyunca Kovid-19 salgını sebebi ile yükseköğretimde olağanüstü manada önemli kuvvetlikler ve değişimler ile karşı karşıya kaldıklarını söz etti.

Özvar, “Salgın sürecinde öğrendiklerimiz, yükseköğretimin klasik kıymetlerini değiştirmemiş olabilir. Ancak bu salgının bir hayli bölüme olduğu üzere çalışma, üretme ve bilgiyi aktarma biçimimize önemli tesirleri oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Özvar, şöyleki devam etti:

“Dijital okuryazarlıktan, çevrim içi ders anlatma tekniklerine, çevrim içi dersleri desteleyecek nitelikte ders notlarından farklı gereçlere, çevrim içi konferanslar ve seminerlere, fazlaca şey öğrendik. Ve sürat kazandık. Üniversitelerimiz sistem, içerik ve nitelik manasında önemli çalışmalar gerçekleştirdiler. Lakin net olarak tabir etmek isterim ki başta Cumhurbaşkanlığımız ve Sıhhat Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kurumların dayanağı ve kararları çerçevesinde halihazırdaki önceliğimiz yüz yüze eğitimdir.”

“Üniversite idarelerini kutlamak isterim”

Kovid-19 salgınının başlamasıyla birlikte birinci haftalardan itibaren Yükseköğretim Konseyi ve üniversitelerin süratle hareket ederek gerekli önlemleri almayı başardıklarına işaret eden Özvar, üniversitelerde kurulan koronavirüs komiteleri ile de alanda sürecin basiretle yönetildiğini vurguladı.

Geçen yıl YÖK tarafınca üniversiteler ve farklı kurum ve kuruluşlarla görüşülerek hazırlanan Global Salgında Yeni Olağanlaşma Süreci Kılavuzu’nun üniversitelere salgın sürecinde eğitimin devam edebilmesi için çerçeve kararlar sunduğunu lisana getiren Özvar, üniversitelerin ilgili konseyleri tarafınca salgının bölgesel ve mahallî seyrine nazaran farklı programların farklı uygulamaları özelinde planlama yapılması gerektiği belirtilerek, üniversite senatolarının karar almada yetkili kılındığını hatırlattı.

Buna karşılık üniversite idarelerinin mahalli koşulları dikkate alarak programlarına dair süratle yeni düzenlemelere giderek bir yandan sıhhat öncelikli siyasetler devreye soktuğunu, başka yandan eğitim-öğretimin aksamaması için gerekli alt yapı yatırımlarını olgunlaştırdıklarını anlatan Özvar, “Üniversite idarelerini, bu olağanüstü koşullarda faaliyetlerini aksatmadan ve kesintiye uğratmadan yürütebilmiş olmaları ötürüsıyla Yükseköğretim Şurası Lideri olarak kutlamak isterim.” dedi.

“Üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır”

Yerleşkelerin tüm ülkede kapanmanın yaşandığı günler hariç açık kaldığını, uygulamalı eğitimlerin bir kısmı ile Ar-Ge çalışmalarının üniversitelerde devam ettiğini aktaran Özvar, hibrit yani karma eğitim modeliyle, çevrim içi uygulamalarla bir arada önlemler alınarak yüz yüze uygulamalı eğitimlerin de sıhhat programları başta olmak üzere çeşitli programlarda yapılabildiğini lisana getirdi.

bir daha de global salgının eğitim ve öğretim süreçlerinde hasarlar oluşturduğunun bir gerçek olduğunu kaydeden Özvar, şu biçimde devam etti:

“Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların ihtarları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır. tıpkı vakitte yükseköğretim kurumlarımızla uyumun sağlanabilmesi için salgının seyrine göre harmanlanmış eğitim modeli de örgün programlarda hala olduğu üzere kullanılmaya devam edebilecektir. Bilhassa uygulamalı eğitimlerin gerekli tüm önlemler alınarak yüz yüze yapılmasının sağlanması program kazanımlarının elde edilmesi açısından çok ehemmiyet arz etmektedir. Teorik derslerin ise salgının seyrine göre yüz yüze yahut muhakkak bir oranda uzaktan öğretimle verilebileceğini hatırlatmakta fayda görmekteyim.”

“Riskler belirlenmeli ve buna bakılırsa tedbirler alınmalıdır”

YÖK Lideri Özvar, yerleşkelerde eğitim faaliyetlerinin yanı sıra akademik araştırmalar, çeşitli hizmetler ve idari faaliyetler de yürütüldüğüne işaret ederek, “ötürüsıyla yükseköğretim kurumları tarafınca salgının denetiminde yalnızca eğitim tarafından değil faaliyet alanlarına göre de riskler belirlenmeli ve buna göre tedbirler alınmalıdır.” tabirini kullandı.

Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtların idaresinin Gençlik ve Spor Bakanlığı uhdesinde olduğunu hatırlatan Özvar, YÖK Başkanlığı olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Sıhhat Bakanlığı ile temas ettiklerini ve yurtların kullanması konusunda gerekli açıklamaların yapılmasını beklediklerini söylemiş oldu.

Yükseköğretim kurumlarının salgın devirlerinde yüz yüze eğitimde riski azaltacak ve yayılmayı engelleyecek kimi şartları sağlaması gerektiğini belirten Özvar, bu doğrultuda dünyada da çeşitli kurum ve kuruluşların enfeksiyonla uğraş için çeşitli tekliflerde bulunduğunu ve uygulamaya başladığını aktardı.

Salgının bölgesel ve lokal seyrinin de farklılık gösterebildiğini, lokal otoritelerle yakın irtibatta olunmasının salgının yayılmasının önlenmesi ve denetimi manasında değer taşıdığını vurgulayan Özvar, şu ayrıntıları verdi:

“ötürüsıyla üniversitelerimizden, salgın süreçlerinde eğitim ve öğretimin uygulanmasına yönelik plan yapmaları ve farklı programlar ve uygulamalar için farklı önlemleri hayata geçirmeleri beklenmektedir. Yükseköğretim Konseyi olarak yerleşke ve yerleşkeler için Kovid-19’a yönelik önlemleri içeren bir İnançlı Yerleşke kılavuzu ile eğitim öğretim süreçlerine yönelik ikinci bir rehber, bu yıl güncellemelerle birlikte çerçeve kararlarımızı içeren bu iki rehber uygulamalarda yol gösterici olacaktır. Alınan kararları da içeren bir web sitesi de anlık takipler için yardımcı olacaktır.”

Yerleşke ve yerleşkelerdeki Kovid-19 tedbirleri

Erol Özvar, yüz yüze eğitime hazırlanırken akademik ve idari işçi ile öğrencilerin aşılanmalarının tamamlanmasının teşvik edilmesinin, ayrıyeten toplumsal ve ortak kullanım alanlarında alınması gereken önlemlere riayet edilmesinin son derece değerli olduğunu belirterek, şu biçimde konuştu:

“Kampüs ve yerleşkelerde maske ve ara kurallarına uyulması, yurtlarda mümkünse aşılı bireylerle aşısız şahısların farklı yerlerde kalmasının sağlanması, aşısız bireylerin PCR takiplerinin yapılması, belirti gösterenler için izolasyon odalarının bulundurulması ve hem yurt birebir vakitte yerleşkelerde tıbbi danışmanlık verilebilmesi, dersliklerin mümkün mertebe havalandırılması, ders saatlerinin hudutlu tutulması blok derslerin yapılmaması, kesinlikle orta vererek dersliklerin havalandırılmasının sağlanması sıradan üzere görünen lakin salgının yayılmasını azaltmada büyük değer taşıyan tedbirlerdir. Havalandırma şartları yeterli olmayan amfi ve dersliklerle laboratuvarlarda azamî kişi sayısı ve kapasitenin aşılmaması, öğrencilerin kümelere bölünmesi de bir daha kıymetli uygulamalardır.”

Dünya Sıhhat Örgütü’nün bilgi kirliliği salgınına dikkat çektiğini, salgın idaresinde toplumda kanaat liderleri ile birlikte çalışmayı önerdiğini ve maneviyatın desteklenmesinin kıymetine işaret ettiğini aktaran Özvar, Amerika’da bir epeyce üniversitede akıl ve ruh sıhhati açısından danışmanlık hizmetlerinin de verildiğini söylemiş oldu.

Özvar, “Küresel salgının, gençlerimiz ile akademik ve idari işçimiz üzerinde oluşturduğu olumsuz tesirleri en aza indirmek, avantajları görmelerini sağlamak öncelikli nazaranvlerimiz içinde yer almalıdır. Üniversiteler olarak salgınla gayrette Ar-Ge çalışmalarımıza sürat vermeli, fazlaca disiplinli çalışmalı, toplumsal bilimlerle birlikte bilgi kirliliği ile çabaya takviye vermeli, toplumumuzun ve gençlerimizin yanında olmalıyız.” diye konuştu.

“Birkaç gün ortasında yayınlanmasını beklediğimiz genelgelerle netliğe kavuşacaktır”

Salgınla çabanın bitmediğini vurgulayan Özvar, “Başkalarına karşı sorumluluk taşıdığımızı unutmadan ve birbirimizi destekleyerek inşallah bu afetten de kurtulacağız.” diye konuştu.

Yerleşkelerin geçen yıllarde olduğu üzere bir daha açık olduğunu, kütüphane ve öbür imkanlardan üniversite idarelerinin belirleyeceği yöntemlerle öğrencilerin istifade etmeye devam edeceğini aktaran Özvar, “Salgınla gayret ve mahallinde yükseköğretimi bağlayacak kararlar ilgili bakanlıkların bugüne kadar aldığı kararlar ile kısmen açıklığa kavuşmuştur ve ilgili öbür konular da birkaç gün ortasında yayınlanmasını beklediğimiz genelgelerle netliğe kavuşacaktır.” dedi.

Erol Özvar, yeni devirde YÖK Başkanlığı ile üniversitelerin daha iştirakçi ve yakın bağlantı ile yükseköğretim hayatına birlikte katkı sağlayacaklarına inandığını lisana getirdi.

Üniversiteler ile daha yakından, tahminen bölgesel yakınlıklar dikkate alınarak belli vakit içinderda başkanlık olarak bir ortaya gelmeyi ve çalışmayı planladıklarını bildiren Özvar, bu programı yakında ilan edeceklerini belirtti.

“Üniversitelerimiz içinde devlet ve vakıf ayrımı yoktur”

“En değerli kamu hizmeti olarak değerlendirdiğimiz eğitim-öğretim hizmeti vermek bakımından üniversitelerimiz içinde devlet ve vakıf ayrımı yoktur.” değerlendirmesinde bulunan Özvar, nasıl ki kamu hizmeti bölünemezse kurumların da bölünemez olduğuna dikkat çekti.

Özvar, “Eğitim-öğretimin kaliteli verildiği, ilmi çalışmaların ödüllendirildiği ve nihayet topluma hassas hizmetlerin üretildiği bütün kurumlarımız hepimizce takdire şayandır. Bugüne kadar yapılan hizmetleri devam ettirmeyi ve yenilerini onların üzerine koymayı bir görev telakki ediyoruz.” sözlerini kullandı.

“neden üniversitelerimizin dünya ölçeğinde bir muvaffakiyet öyküleri olmasın?” sorusunu yönelten Özvar, “Ben kendi adıma her bir kurumumuzun bu biçimde bir öyküyü inşa edecek kapasite ve potansiyele sahip olduğuna inanıyorum. Kadim kültür ve medeniyetimizden intikal eden güçlü ilmi miras bize bir sefer daha muvaffakiyetin ipucunu veriyor. Kâfi ki epeyce çalışalım.” dedi.