Yks 2025 Tercihleri Ne Zaman Açıklanacak ?

Irem

New member
YKS 2025 Tercihleri Ne Zaman Açıklanacak? – Beklemekten Felsefe Yaptık!

Selam sevgili forumdaşlar!

Yine geldik o büyülü döneme: “Tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?” döngüsüne! Öyle bir döngü ki; her sabah ÖSYM sitesini yenileyip “bu sefer olur mu acaba” diye umutlanıyoruz, sonra tarayıcıdan “502 Bad Gateway” görünce evrende adalet kalmadığına inanıyoruz.

Bir yanda “soğukkanlı strateji adamları”, diğer yanda “duygusal empati kraliçeleri”… Yani erkekler ve kadınlar, bu bekleme sürecinde bile farklı evrenlerde yaşıyorlar. Hadi gelin, bu muazzam sabırsızlık tiyatrosunu birlikte izleyelim!

---

Erkekler: Excel Tablolarının Şövalyeleri

Erkeklerin bu süreçteki hali gerçekten ayrı bir belgesel konusu. Adam, tercihini yapıyor ama olay orada bitmiyor. “Kardeşim bak, 0.5 farkla şu bölüme kayarız, ama geçen yıl 0.4’le alan da olmuş. O yüzden üçüncü sıraya yazmak mantıklı,” diyor.

Elinde kahvesi, karşısında 3 monitör, biri YÖK Atlas, biri ÖSYM sayfası, diğeri forum… Excel’de 2021’den beri yapılan tüm taban puan değişimlerini çizelgeye dökmüş. Sanki NASA mühendisliği sınav sonuçlarını bekliyor.

Bir arkadaşım var, geçen sene sonuçlar açıklanmadan “beklenen yerleşme ihtimalleri” diye 14 sayfalık PDF hazırladı. Kendi verilerini “veri madenciliği” başlığıyla paylaşıyordu. Dedim ki:

> “Kanka, sen tercih değil istihbarat savaşı yapıyorsun.”

Ama o hâlâ soğukkanlı:

> “Ben duygularla değil, verilerle tercih yaparım.”

Bu cümleyi kuran adam, sonuçlar açıklandığında “NİYE GELMEDİ BU BÖLÜM YA!” diye duvara kafa attı.

---

Kadınlar: Hislerle Yol Alan Tercih Mimarları

Kadınlar bu süreçte apayrı bir boyutta yaşıyor. Onlarda Excel yok ama sezgisel radarlar full açık.

> “Ben hissediyorum, bu sene Ankara tutacak.”

Bunu öyle bir özgüvenle söylüyor ki, ÖSYM Başkanı bile “acaba öne mi çeksek açıklamayı” diye düşünüyor olabilir.

Bir diğer klasik:

> “Puanım yeter ama ben orayı hissetmedim.”

Erkeklerin algoritması “puan ≥ taban puan” iken, kadınların sistemi “vibe ≥ huzur katsayısı”.

Hani erkekler stratejik davranıyor ya; kadınlar ise ilişkisel… “Kızım, orada kuzenimin arkadaşı varmış, çok tatlı bir çocukmuş, o bölüme gideyim ben.”

Tercih değil, romantik komedi senaryosu!

Ama ne olursa olsun, onlar daha az stres yapıyorlar. Çünkü erkek “puan” odaklı yanarken, kadın “ben elimden geleni yaptım, gerisi kısmet” modunda kahvesini yudumluyor.

---

Forumun Altın Çağı: Tahmin Yarışları Başlasın!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da forumlarda “Ne zaman açıklanacak?” konulu başlıklar patladı.

Bir grup var, bilimsel yaklaşıyor:

> “Geçen yıl 13 Ağustos’ta açıklanmıştı, bu yıl 10 Ağustos olabilir.”

Bir grup ise tamamen spiritüel:

> “Rüyamda ÖSYM sitesine girdim, sonuçlar açıklanmıştı. Ben Sakarya’da okuyordum.”

Ve klasik bir tip daha:

> “Benim dayımın arkadaşı ÖSYM’de çalışıyor, haftaya açıklanacakmış.”

> O dayının arkadaşı 12 yıldır aynı kişi ama hâlâ ÖSYM’de kimse tanımıyor.

---

Bekleme Süreci: Stresin Antik Formu

Tercih sonuçlarını beklerken insanlar evrim geçiriyor.

İlk gün: “Açıklansın da ne olursa olsun.”

Üçüncü gün: “Bence haftaya kesin açıklanır.”

Beşinci gün: “Ya acaba sistem çöker mi?”

Yedinci gün: “Ben keşiş olmayı düşündüm.”

Bazıları bu süreçte meditasyona başlıyor, bazıları tarot baktırıyor, bazıları ise “Acaba ben formu yanlış mı doldurdum?” travmasını 24 saat yaşıyor.

---

Erkeklerin Plan B’si: “Olmadı, Seneye”

Erkekler için “sonuçlar açıklanmadı” demek, yeni plan zamanı demek.

> “Bak, tutmazsa mezuna kalırım, spor salonuna yazılırım, İngilizce öğrenirim, YouTube kanalı açarım…”

İçinde 12 farklı hedef olan plan, sonuçlar açıklandığında 0’a düşer çünkü “abi kazandım ya, boşver YouTube’u” denir.

Bu da erkek mantığının pratik versiyonu: Hedefler, sonuca göre yeniden optimize edilir.

---

Kadınların Stratejisi: “Bir Yıl Kaybetmem, Bir Hikâye Kazanırım”

Kadınlar bu dönemde daha derin düşünüyor.

> “Kazanamazsam dünyanın sonu değil. Belki bu süreç bana kendimi keşfetmem için bir fırsattır.”

Yani erkekler “savaşta kaybeden general” modundayken, kadınlar “yaşam koçu”na evrilmiş durumda.

Hatta bazıları “belki farklı bir şehir, farklı bir ben” mottosuyla tercihlere yeni anlamlar yüklüyor.

---

Ve O Gün Geldiğinde...

Sonuçlar açıklandığında erkekler sayfayı yenilerken ekran başında “OHA GELMİŞ!” diye bağırır.

Kadınlar ise ekran karşısında sessizce bakar, sonra bir arkadaşına “Kanka oldu!” yazar.

İki tepki de aynı mutluluğu taşır ama duygusal ifadeler farklıdır.

Forumda ise kıyamet kopar:

> “Kazandım arkadaşlar! Bu yıl birlikte okuyacağımız herkese selam!”

> “Tutmamış ya, ama olsun, seneye daha güçlü geleceğim!”

Ve herkesin ortak duygusu: “Bitirdik bu çileyi.”

---

Sonuç Olarak…

YKS sadece bir sınav değil, toplumsal bir laboratuvar.

Erkeklerin stratejik hesapları, kadınların sezgisel tercihleri, forumların kolektif merakı…

Hepsi birleşince ortaya hem dramatik hem komik bir tablo çıkıyor.

YKS 2025 tercih sonuçları açıklandığında kimimiz kahkaha atacak, kimimiz derin bir “offf” çekecek ama şunu unutmayın:

> Beklerken bile birbirimizi güldürebildiysek, bu sınavın en güzel sonucunu çoktan almışız demektir.

Hadi forumdaşlar, siz de yazın bakalım:

📅 Tahmininiz ne zaman açıklanır?

🔮 Rüyanızda kazandınız mı?

😂 Ya da sadece sabırsızlıktan kahveye mi sardınız?

Yorumlarda buluşalım, ÖSYM’ye inat biraz gülelim!