Yemek güvelerinin larvaları çok fazla zarar verir. Malzemelerimizi yiyorlar ve dışkılarıyla onları kirletiyorlar.
Yemek güvesinin larvaları sessizce ve gizlice makarna, pirinç ve müsli tedarikimize saldırır. Dolu olduklarında, güveler yeni yumurtalar bırakarak popülasyonlarını çoğaltırken pupa oldukları ve büyüdükleri ağlar oluştururlar. Veba zaten içinize yerleşmişse, çok hızlı hareket etmelisiniz.
Gıda güvesi larvalarının özelliklerini belirleme
Yemek güvesi larvalarını aşağıdaki özelliklerden tanıyabilirsiniz:
- beyazdan beyaz-sarıya renklendirme (nadiren pembe, yeşilimsi veya kahverengi)
- kahverengi kafa
- iplik benzeri gövde
- Boyut: 15 ila 17 mm
- un kurdunu anımsatan
Yemek güvelerinin larvaları, konaklamayı sevdikleri ve tercih ettikleri yiyecekleri buldukları yerlerde bulunabilir. Bu içerir:
- Tahıl
- fındık ve tohumlar
- Çikolata
- kurutulmuş meyve
- Baharat
- çay
- tahıl, fındık vb. içeren tüm ürünler
Gıda güvesi larvalarından kurtulmak
İlk olarak, istila edilmiş yiyecekleri atmalısınız. Yemi kontrol ederken sadece larvalara değil, ağlarına, dışkılarına ve olabilecek yumurtalarına da dikkat edin. Yiyecekleri katı bir şekilde atmak istemiyorsanız, yalnızca larvaların yiyeceklerinden kurtulun, tüm larvaları sabırla çıkarın ve ardından yiyeceği birkaç gün dondurun. Ayrıca önerilenler:
- Parazit yaban arılarının kullanımı
- Dolapların sirke ile temizlenmesi
- Saç kurutma makinesinden gelen sıcak hava ile dolap köşelerinin, deliklerin, derzlerin vb. işlenmesi
- Düzenli gıda kontrolleri yoluyla önleme
- Uçucu yağlar (lavanta, sandal ağacı veya paçuli) veya ürpertici baharatlar (tarçın, karanfil veya defne yaprağı) kullanmak
Yemek güveleri tarafından istila edilmiş fındık, çikolata veya müsli yememek en iyisidir. Çünkü mantar ve akarlar larvaların dışkıları üzerine yerleşebilirler. En kötü durumda bunlar, tüketildiğinde alerjilere, bağırsak hastalıklarına ve mukoza zarlarının tahriş olmasına neden olur. Tüketilmeden önce ısıtılan makarna, pirinç veya çay daha az tehlikelidir.