Yazın ülkü kilo için 8 altın teklif

Batu19

New member
Yaz mevsimi yaklaşırken süratli zayıflamak, daha ince görünmek maksadıyla şok diyetlere başvuranlar dikkat! Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz “Sağlıklı diyet; kişinin yaşından metabolizmasına ve sıhhat durumuna dek A’dan Z’ye bireye mahsus olmalıdır. Bir bireye yarar sağlayan diyet, öteki şahsa tam aksine ziyan verebilir. Hal bu biçimdeyken; kulaktan dolma bilgilerle kısa müddette süratli kilo verme uğruna başvurulan şok diyetler tam manasıyla tehlike saçıyor! Bilhassa de pandemi sürecinde şok diyetlerle bedenimizi muhtaçlığı olan protein, vitamin, mineral ve antioksidanlardan mahrum bırakmak bağışıklığın çökmesine ve hayati riske yol açabiliyor” diyor. Ülkü beden yüküne gelmenin ve bunu müdafaanın birtakım temel kuralları olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, yazın ülkü kilo için 8 kuralı anlattı, kıymetli ikazlar ve tekliflerde bulundu.


Uykunuzu tertibe sokun

Son senelerda yapılan çalışmalar; kısa uyku müddeti ile birfazlaca hastalık içinde ilgi olduğunu ortaya koyarken, yetersiz uyumanın kilo kaybını zorlaştırdığını, kilo almayı da kolaylaştırabildiğini gösteriyor. Bunun bir sebebi yetersiz uykunun iştah hormonları üstündeki etkisi! Yetersiz uyuduğunuzda tokluk sinyallerini yollayan hormon daha az çalışıyor. Ayrıyeten az uyumak yemek için ayrılabilecek süreyi arttırıyor, gece atıştırmalarına yol açabiliyor. Ülkü uyku müddetini 6-8 saat olarak düşünebilirsiniz.

Kesinlikle günde 2 litre su için

Bedeni susuz bırakmak bedenin çalışma sisteminde aksamalara yol açar. Baş ağrısı, zihinsel ve fizikî performansta düşüş, yanlış giden açlık sinyalleri bu aksaklıklardan kimileri. Hem bu sorunlarla karşılaşmamak tıpkı vakitte sindirimi ve emilimi kolaylaştırmak, daha rahat tokluk sağlamak için kesinlikle 8-10 bardak su içmek gerekiyor. Suyunuzu sıcak yahut soğuk içmenizin kilo vermeyi hızlandırma üzerine rastgele bir tesiri yok.

Zerzevatları sofranızdan eksik etmeyin

Vitamin, mineral, posa kaynağı sebzeler sofraların şayet olmazsa olmazı olmalı. Tüm öğünlerinize kesinlikle zerzevat ekleyin. Zerzevat tüketmek bağışıklığınızı güçlendireceği üzere, gün içerisinde hem tok tutacak birebir vakitte bedeninizden ödemlerin atılmasına yarar sağlayacaktır. Zerzevatları; salata, sote, haşlama, zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz.

Çiğ kuruyemiş yiyin

Ceviz, badem, fındık üzere kuruyemişler tüketmek kaliteli yağ almanızı sağlar ve tokluk mühletini uzatır. Ayrıyeten makus kolesterolün düşmesine yardımcı olur ve kalp gözetici özellik gösterir. Kavrulmuş kuruyemişler daha yağlı ve tuzlu olacağı için yediğiniz kuruyemişlerin çiğ bulunmasına dikkat edin. Bir avuç çiğ kuruyemiş kahvaltıda yahut orta öğünlerde epeyce güzel alternatif olacaktır fakat çok tüketimden kaçının.

Ayaküstü atıştırmayın

Ayaküstü atıştırmak neyi ne kadar yediğinizi fark etmenizi pürüzler, süratli yemek yemenize niye olabilir. Süratli yemek ise tokluk hissine ulaşmanızı zorlaştırır. Yiyeceklerinizi küçük tabaklara, küçük kaselere koymanız ne yediğinizi görmek, daha yavaş yemenizi sağlamak, daha çabuk doymak için ve ötürüsıyla kilo vermeyi kolaylaştırmak için değerli bir taktiktir.

Hareket şart!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz “Pandeminin ömrümüze girmesi ve konutta geçirdiğimiz mühletin artmasıyla birlikte fizikî aktivite seviyemiz hiç olmadığı kadar düştü. Öte yandan konutta hareketi arttırmanın yolları, online dersler, spor görüntüleri fazlaca çeşitlendi ve erişilebilirliği arttı. Meskende yahut dışarıda kesinlikle hareketinizi arttırmalısınız. Dünya Sıhhat Örgütü yayınladığı son fizikî aktivite raporunda yetişkinlere sıhhat yararları için haftada 150-300 dk hareket etmeyi öneriyor. Meskende yahut dışarıda sistemli tempolu yürüyüş, ip atlamak, pilates, yoga, dans üzere sevdiğiniz rastgele bir fizikî aktiviteyi hayatınıza dahil edin.

Baharatların gücünden faydalanın

Zencefil, zerdeçal, karabiber, pul biber, tarçın üzere baharatların bağışıklığı güçlendirmek, kan şekeri denetimini sağlamak, iştahı dengelemek, kilo vermeyi hızlandırmak üzerine farklı ve fazlaca taraflı tesirleri var. Günlük tuz tüketimi için önerilen günlük ölçü 5-6 gram iken yapılan çalışmalar bizim ülkemizde günlük tüketimin 15 gram civarında olduğunu gösteriyor. Baharat kullanmak; tuzu azaltmaya da yardımcı olacaktır.

Yemek yerken yavaşlayın

Yemek yerken yavaşlamaya çalışın, çiğneme sayısını arttırın. Çalışmalar, yeme suratı azaldıkça yani çiğneme sayısı arttıkça yediğimiz yemeğin ölçüsünün azaldığını ve yemek daha sonrası tokluğun arttığını gösteriyor. İş yaparken, çalışırken, bir şeyler izlerken yemek yemektense yemeğe makul bir vakit ayırmanız ve her lokmadan daha sonra çatalı, kaşığı bırakmanız yavaşlamaya yardımcı olacaktır.

Hibya Haber Ajansı
 
Üst