Twitter ve TikTok kapatılacak mı? AK Partili Yayman’dan Kanal7’de son dakika açıklamalar

CesHef

Global Mod
Global Mod
Twitter ve TikTok kapatılacak mı? AK Partili Yayman’dan Kanal7’de son dakika açıklamalar Son dakika haberi: AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komite Lideri Hüseyin Yayman, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başşehir Kulisi programında soruları yanıtladı. Yayman’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu biçimde:

KANAL7 MEDYA GRUBU’NA TEŞEKKÜR

Başşehir Kulisi benim için fazlaca hoş bir program. Çocukluk hayallerimizden bir tanesi. 90’lı senelerdan beri siyasetin gündemi tayin eden programlardan birisi. Türkiye’deki en uzun soluklu programlardan bir tanesi olabilir. Benim için burada olmak memnunluk deposudur. Kanal7 benim ocağım. Beni birinci kez televizyona çıkaran Kanal7 ve Ülke TV oldu. Benim üzerimde fazlaca hakkı var, o yüzden epey teşekkür ediyorum.

TOPLUMSAL MEDYA DÜZENLEMESİ

(Twitter’ı kapatacak mısınız?)
Yok o denli bir şey. Niçin kapatalım. Twitter’ı da Facebook’u da Instagram’ı da TikTok’u da kapatmıyoruz. Biz yasaklarla savaşan bir partiyiz.

Bizim talebimiz şu: 56, 51 sayısı toplumsal medya yasası çıktı. Buna bağlı olarak bir yıl oldu, komite kuruldu. TBMM Dijital Mecralar Kurulu. Gibisi Avrupa’da da var. Avrupa standardı her neyse biz de “fake” haberle ilgili bir düzenleme yapmak istiyoruz. Toplumsal medyayla ilgili düzenleme yapıldı aslına bakarsan Türkiye’de.

FACEBOOK VE INSTAGRAM’LA “DİJİTAL DİPLOMASİ”

Geçen hafta kurulumuza Facebook ve Instagram’ın temsilcileri geldi. Çok verimli bir görüşme yaptık. Ben buna dijital diplomasi diyorum. Çok olumlu bir toplantı oldu. Ziyaret kalpleri yumuşatır diye hoş bir kelam var. Bu ziyaret olumlu bir gelişme oldu.

İZLENECEK YOL HARİTASI

Sizin yayınınızda açıklamak isterim: Bizim yapacağımız düzenlemede asla yasak ve mahzur olmayacak.
Sokağın bir talebi var. Sokak diyor ki: Palavra haber, nefret cürmü, çocuk istismarı, bayan ticareti… Buralar maalesef aksiliklerle anılan mecralara dönüşmüş durumda. Sokağın toplumsal ağları düzenleyin talebi var. İnsanların kişilik hakları ihlal ediliyor.

(Sosyal medya düzenlemesinin içeriği nasıl olacak?) Dünyanın en büyük şirketleri bilişim şirketleri. Korona bu süreci fazlaca hızlandırdı. (Almanya’da) Temsilcilikler kağıt üzerinde değil. Bizde maalesef o denli. Düzeltilmesi konusunda adım attık. Almanya’da adresi belirli, resmi kişiliği aşikâr, orada çalışanlar beşerler o ülkenin hukukuna göre çalışma biçimlerini düzenliyorlar. Palavra haber deverana girerse bir yaptırımı oluyor.

“TWITTER KENDİNİ PARLAMENTONUN YERİNE KOYUYOR”

Twitter kimi vakit mahkeme üzere davranıyor. Kendini parlamentonun yerine koyabiliyor.

(Twitter’da palavra haber olursa ne yapacaksınız?) Biz bir şey yapmayacağız. Hukukî ve yönetimsel çerçeve haline getireceğiz. Diyelim ki sizinle ilgili bir haber. Ya da işte HelpTurkey. Bunun istihbarat örgütleri tarafınca planlandığı ve palavra habere dönüştürüldüğünü gördük. Twitter otomatik olarak palavra haber olduğunu bildiği için; evvel araştırıyor, doğruluyor haberi. PKK terör örgütünün hesapları açık, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun, Sayın Devlet Bahçeli’nin hesabını askıya alıyorsunuz. Bunu kabul etmek mümkün mü? Toplumsal ağlar sıkıntısını siyasetin üstünde görüyoruz. Ana fikrimiz demokrasiyi, Türkiye’nin hukuk sistemini korumak.

2023 SEÇİMLERİNE HAKİKAT

(AK Parti tekrar seçim kazanamaz deniyor. Ne diyorsunuz?)
Çok komik geliyor bana. Her şeyin hafızası var. Partilerin, Türkiye’nin tarihi var. Türkiye hayli partili sisteme 1950’de geçti. Tam 70 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi, milletin oyuyla tek başına iktidara gelmedi. Darbe daha sonrası devirlerde iktidara geldi.

Seçimi Cumhur İttifakı kazanacak. 2002’de siyasi hayatı bitti, Tayyip Erdoğan muhtar bile olamaz dediler. Kamuoyu araştırmaları bile epey farklıydı. Ne oldu, AK Parti 2002’de tek başına iktidara geldi. 2007’de Cumhuriyet mitingleri oldu. Tehlikenin farkında mısınız diye manşetler atıldı. 367 krizi çıktı. AK Parti iktidarı kaybedecek dediler. AK Parti yüzde 46,7 oy aldı. 2008 yılında parti kapatma davası açıldı. PKK terör örgütü silah bırakma sonucu almıştı. AK Parti’ye karşı tekrar terörü, şiddeti başlattı. 2011’de bir daha AK Parti yüzde 50 oy aldı. 2015’e geldik. Bu kez MİT krizi. 17-25 Aralık hukuk darbe teşebbüsü ve MİT Lideri’ne yönelik olarak “tape”ler yayınlandı. Hem Cumhurbaşkanlığı, hem lokal, hem genel seçimi engellemek istediler. 7 Haziran’da AK Parti birinci oldu.

LÜTFÜ TÜRKKAN’IN ŞEHİT YAKININA KÜFRETMESİ

Kendisine milliyetçi diyen bir partinin ve Sayın Lütfü Türkkan’ın bir şehidin yakınına küfretmesi… Hiç şimdiye kadar bir milletvekilinin bir şehit yakınına küfrettiğini duydunuz mu? Lütfü Türkkan’ın kendisine yakışanı yaparak istifa etmesi lazım.

CHP’NİN TEZKEREYE “HAYIR” DEMESİ

CHP’liler nasıl bir yanılgı yaptıklarının farkında değiller. Gelsinler Hatay’da halka izah etsinler. CHP milletvekilleri tezkereye niye “hayır” dediklerini anlatsınlar bakalım, nazaranlim. 2023’te en çok konuşulacak konulardan biri CHP’nin tezkereye “hayır” demesidir. Kılıçdaroğlu, “Kandil’i bombalayacağım” dedi. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

“CHP ŞUURUNU KAYBETTİ”

Doğmamış çocuğa don biçilmez. CHP’nin iktidara gelmesi mümkün değil. CHP tarihi bakımından da Türk demokrasi tarihi bakımından da CHP’liler lütfen alınmasınlar; lakin şunu görmek lazım: Türkiye’nin birliği, dirliği… Tezkereye “hayır” demek ne demek? Şuurunu kaybetmektir. Afrin’de Türkiye’yi tehdit eden güçler vardı. Siz, “Burası Türkiye’nin Vietnam’ı olacak” dediniz. İnsan biraz utanır ya. Özetle şunu söyleyeyim: Milletimiz gerçekleri görmektedir. Biz, 2023 seçimini kazanacağız.

KAYNAK: HABER7