Tükürdüğünü Yalamak Deyimi Ne Anlama Gelir ?

Elif

New member
Tükürdüğünü Yalamak Deyimi Ne Anlama Gelir?

[Tükürdüğünü yalamak] deyimi, dilimize halk arasında yerleşmiş, genellikle olumsuz bir durumu tanımlayan bir ifadedir. Bu deyim, bir kişinin daha önce yaptığı bir eylemi, söylemi veya davranışı geri alması ve önceki tavırlarını değiştirmesi durumunu anlatır. Kişinin geçmişteki davranışlarını kabul etmemesi ya da bunlardan pişman olması nedeniyle, geri dönüp yaptığı hatayı düzeltme çabasında olduğu durumları tanımlar. Yani, “tükürdüğünü yalamak,” bir kişinin daha önceki sözlerinden veya eylemlerinden geri adım atarak bu hareketin sonuçlarına katlanmak zorunda kalmasını ifade eder.

Deyimin temeli, insanların, geçmişteki olumsuz bir hareketi yapmalarına rağmen, bu davranışları düzelterek, eski düşüncelerinden vazgeçmeleriyle ilgilidir. Bu durum, kişinin fikir değişikliğini gösterdiği gibi, aynı zamanda kendisini o duruma getiren yanlışlardan dolayı pişmanlık duyduğunu da simgeler.

Tükürdüğünü Yalamak Deyiminin Kökeni Nedir?

Bu deyimin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Türk halk edebiyatında ve sözlü kültürde, tükürmek genellikle olumsuz bir tavrı veya hareketi simgeler. Tükürmek, birinin değersiz gördüğü veya hoşlanmadığı bir şeyi, kişiyi veya durumu gösterdiği anlamına gelir. Tükürmek, bazen bir kişinin düşüncesini veya tutumunu bir şeyi dışlamak anlamında kullanılırken, aynı zamanda bir eylemin pişmanlıkla geri alınmasını ifade etmek için de kullanılabilir.

Bir kişi geçmişte yaptığı olumsuz bir davranışa tükürür ve sonrasında pişmanlık duyarak bu davranışını düzeltmeye çalışırsa, bu durum “tükürdüğünü yalamak” olarak tanımlanır. Tükürdüğünü yalamak, özünde, kişinin daha önce ettiği bir sözü veya yaptığı bir eylemi geri alması anlamına gelir.

Tükürdüğünü Yalamak Deyimi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Tükürdüğünü yalamak deyimi, birçok farklı durumda kullanılabilir. Bu deyimi kullanmak için genellikle aşağıdaki koşullar söz konusu olmalıdır:

1. **Pişmanlık Durumu:** Bir kişi, daha önce yaptığı bir eylemden ya da söylediği bir sözden pişmanlık duyar. Örneğin, bir kişi, bir arkadaşına sert bir söz söylemiş ve sonra bu sözlerinden dolayı pişman olmuşsa, “tükürdüğünü yalamak” durumu gerçekleşmiş olur.

2. **İlk Başta Olumsuz Tavır:** Başlangıçta bir kişi, belirli bir olay ya da konuya karşı olumsuz bir tutum sergilemiş olabilir. Ancak zamanla bu tutumunu değiştirir ve önceki davranışını düzeltmeye çalışır. Bu, “tükürdüğünü yalamak” anlamına gelir.

3. **Geri Adım Atma:** Bir kişi, daha önce verdiği bir karardan veya yaptığı bir eylemden geri adım atar. Bu kişi, başlangıçta ne kadar kararlı olursa olsun, sonrasında fikir değiştirerek önceki tavrını değiştirmiş olur.

Örneğin, bir kişi “Bu işe girmem, asla yapmam!” şeklinde net bir tavır takındıktan sonra, zamanla bu işin gerekliliğini fark edip kabul eder ve önceki tavırlarıyla çelişen bir davranış sergiler. Bu durumda, “tükürdüğünü yalamak” deyimi devreye girer.

Tükürdüğünü Yalamak Deyimi ile İlgili Örnekler

1. Ali, yıllarca iş arkadaşlarına öfkelenerek “Bu şirkette çalışmak istemiyorum” demişti. Ancak, bir süre sonra şirketin ona sunduğu fırsatları görüp pişman oldu ve tekrar aynı şirkette çalışmaya karar verdi. Bu durumu, “Ali tükürdüğünü yalamış oldu” şeklinde ifade edebiliriz.

2. Ayşe, yıllarca arkadaşlarına “Evlenmek istemiyorum” diyerek evlilikten uzak durmuştu. Fakat bir gün çok sevdiği biriyle tanışınca, önceki fikirlerinden tamamen farklı bir karar alarak evlenmeye karar verdi. Ayşe, “tükürdüğünü yalamış oldu” diyebiliriz.

Tükürdüğünü Yalamak Deyimi Hangi Duygusal Durumları İfade Eder?

Tükürdüğünü yalamak deyimi, genellikle olumsuz bir durumla ilişkilidir ve birkaç duygusal durumu ifade eder:

1. **Pişmanlık:** Kişinin önceki davranışlarından pişmanlık duyması, deyimin temel duygusal yönüdür. Kişi, yaptığı bir eylemin veya söylediği bir sözün olumsuz sonuçlarını fark eder ve geri adım atar.

2. **Zorunluluk:** Tükürdüğünü yalamak, bazen kişinin dışsal bir zorunluluk nedeniyle önceki hareketini düzeltmesi durumunda da kullanılabilir. Kişi, kendisini zorda hissettiği için geri adım atabilir.

3. **Düşünsel Değişim:** Bir kişi, zamanla fikir değiştirebilir. Bu değişim bazen olgunlaşma ya da yeni bilgi edinme yoluyla gerçekleşir. Bu durumda, kişi eski tutumundan sapar ve yeni bir yolda ilerler.

4. **Çelişki:** Deyim, bir kişinin kendi içindeki çelişkisini de yansıtır. Kişi, başlangıçta oldukça kararlı bir şekilde belli bir durumu savunsa da, daha sonra tam tersi bir tutum sergileyebilir. Bu çelişki, “tükürdüğünü yalamak” ifadesiyle açıklanabilir.

Tükürdüğünü Yalamak Deyimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. **Tükürdüğünü Yalamak Deyimi, Her Durumda Kullanılabilir Mi?**

Tükürdüğünü yalamak deyimi, genellikle pişmanlık, geri adım atma veya düşünce değişikliği ile ilgili durumlar için uygundur. Kişinin tutumunda net bir değişiklik olduğunu gösteren her durumda bu deyimi kullanabilirsiniz.

2. **Tükürdüğünü Yalamak Deyimi Olumlu Bir Durumu İfade Eder Mi?**

Bu deyim genellikle olumsuz bir durumu tanımlar. Kişinin önceki kararından veya davranışından pişman olup geri adım atması, genellikle olumsuz bir durumun düzeltilmesi anlamına gelir. Ancak, deyim bazen kişinin olgunlaşma sürecini ve hatalarından ders çıkararak doğru bir yolu tercih etmesini de ima edebilir.

3. **Tükürdüğünü Yalamak Deyiminin Aksine Bir Durum Var Mıdır?**

Bu deyimin aksine, bir kişinin önceki tutumunu sürdürmesi, değişimden kaçınması veya daha katı bir şekilde aynı fikirde kalması, bu deyimin tam tersini ifade eder. Bu durumda, kişi eski tutumunu savunmaya devam eder ve herhangi bir değişim yapmaz.

Sonuç

[Tükürdüğünü yalamak] deyimi, bir kişinin önceki davranışlarından pişman olup geri adım atması veya fikir değiştirmesi durumunda kullanılan halk arasında yaygın bir ifadedir. Bu deyim, genellikle pişmanlık, zorunluluk, düşünsel değişim ve içsel çelişki gibi duygusal durumları yansıtır. Kişinin önceki sözlerinden veya hareketlerinden dönmesi, bu deyimle ifade edilir. Bu deyimin ne zaman ve nasıl kullanılacağı, kişinin tutumundaki değişiklikleri ve pişmanlıkları ifade etmesi bakımından önemlidir.