Tansu Çiller’den 6’lı masaya sert tepki! ‘Parti kuracak mısınız?’ sorusuna çarpıcı cevap

CesHef

Global Mod
Global Mod
Tansu Çiller’den 6’lı masaya sert tepki! ‘Parti kuracak mısınız?’ sorusuna çarpıcı cevap Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, Türkiye gündemine ait açıklamalarda bulundu. Yuvarlak masa etrafında bir ortaya gelen 6 muhalefet partisinin parlamenter sisteme dönüş teklifini pahalandıran Çiller, parlamenter sistemin millete umut olamayacağını söylemiş oldu. Parlamenter sistemde ortaya çıkan koalisyon tabloları yüzünden Türkiye’nin yönetilemediğini vurgulayan Çiller, “Türkiye yine koalisyonlara emanet edilmemeli. Bu koalisyonların nelere mal olacağını yaşayarak bakılırsan birisiyim” dedi.

Çiller, Yeni Şafak gazetesinden Yusuf Özdemir’e verdiği röprtajda açıklamalarına şöyleki devam etti:

KOALİSYONLAR DARBELERİN ESERİ

“Benim en büyük kaygım parlamenter sistemde koalisyonlara geri dönmek. Bunu yalnızca yaşadığım için söylemiyorum, sayılar da bu tasamı destekliyor. Koalisyonlar genelde bundan evvelki darbelerin eseri oluyor. Tarihe bakıyorsunuz, Adnan Menderes 10 yıl boyunca hayli uygun bir performans gösteriyor. daha sonrasında Süleyman Demirel geliyor, o da güzel bir performans sergiliyor. Fakat ne yapılıyor, biri idam ediliyor, oburu cezaevine yollanıyor, merkez sağ yok ediliyor. Ve her kesintiden daha sonra koalisyonlar ortaya çıkıyor.”

“İŞTE İSTENEN SİSTEM BU”

“Parlamenter sistem darbelerden daha sonra adeta koalisyonlar sistemi haline geliyor. Parlamenter sistemde koalisyonların olmadığı periyotlarda ortalama büyüme yüzde 6,1 üzere bir devamlılık arz ediyor. Lakin darbelerden daha sonra koalisyonlar müddetince yüzde 3,1’e düşüyor. Fakat bunun içerisinde başarılı bir yahut iki hayli partili koalisyon var, birisi Sayın Demirel’in başbakanlığında, oburu bizim Sayın Erbakan’la kurduğumuz Refahyol, onları da çıkarırsanız şayet parlamenter sistemlerdeki hayli partili koalisyonlarda ortalama büyüme yüzde 2,6, yani darbelerin bile altında. İşte dönülmek istenen parlamenter sistem bu. Darbelerin bile altında bir performans.”

“TÜRKİYE’Yİ GÜZELE GÖTÜRMEZ”

Türkiye’de parlamenter sistemin koalisyonlarla yönetim edildiği vakit işlemeyeceğini belirten Çiller, “Bunu Türkiye’nin, gençlerin önüne umut diye koymak bir ihanettir. Türkiye’yi bir daha koalisyonlu parlamenter sisteme döndürmenin bir umut olabileceğini düşünmüyorum. Bunu açıkça tabir etmek zorundayım. Tek başıma da olsam bunun Türkiye için yararlı olmayacağına inanıyorum. Bu uğraşta bunu söylemeye devam edeceğim. Bu 6-7 partinin bir ortaya gelerek yapmak istedikleri şeyin onları götüreceği noktanın bu olduğunu görüyorum. Bu Türkiye’yi uyguna götürmez” dedi.

Yuvarlak masa etrafında birleşen 6 partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem diye sundukları öneriyi kıymetlendiren Çiller, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemi nasıl yapacaksınız?” sorusunu yönelttikten daha sonra şöyleki devam etti:

“Ben, baktığımda karşımda idareye talip birfazlaca parti görüyorum. Ben, o partilerin toplam koalisyonunu görüyorum, bu bana epeyce düşündürücü geliyor. Ben bu biçimde koalisyonlarda yaşadıklarımı vakit zaman aktarmaya devam edeceğim. Bunun partizanlıkla ilgisi yok. Ben yalnızca bundan daha sonraki gençlerin seçimlerini yaşananların doğruluğu üzerine oturtmalarını istiyorum. Benim telaşım yalnızca Türkiye.”

“MERKEZ SAĞDA YENİ OLUŞUM LAZIM”

Türk siyasetindeki bölünmelere dikkat çeken Çiller, “Merkez bu bölünmeleri yumuşatan bir teşebbüstür. Bugün Türkiye’de ve bu koalisyonlar ortasında olmayan şey merkez sağdır, merkez sağ yoktur. Biroldukca parti dolaşılıp, kaynatılıp ortasından çevrilen bir şeye merkez sağ diyemezsiniz. Yahut yüzde 1’in 10’da birini almış partiye merkez sağ diyemezsiniz. Merkez sağ bütünleştirir, toparlar. Ülkeyi doğusu ile batısı ile, her noktası ile toparlar, kucaklar. ötürüsıyla bugün parlamenter sistemi koalisyonlarla talep edenlerin ortasında merkez sağ olmamasını ayrıyeten büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum” dedi.

YENİ PARTİ KURACAK MI?

Tansu Çiller, kulisleri hareketlendiren parti kuracağı tarafındaki argümanlara ise şöyleki karşılık verdi:

“Şu an o denli bir karar içerisinde değilim lakin yaptığım bir tespit var. Toplum bölünmüş durumda. Toplumu kucaklamak lazım. Bunu en düzgün yapabilecek teşebbüsün her tarafı kucaklayan bir merkez sağ oluşumu olacağını düşünüyorum. Bunun Türkiye’ye bir daha kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Bu, parti kuracağım manasına gelmiyor ancak bunu tespit etmem beni düşündürüyor. Bundan ibaret.”