Su ürünleri mühendisliği kaç puan ?

Sena

New member
Su Ürünleri Mühendisliği Kaç Puan? Bilimsel Bir Merakın Peşinde

Selam sevgili forumdaşlar,

Geçen gün bir arkadaşım “Su ürünleri mühendisliği kaç puanla alıyor?” diye sordu. Cevap vermeye çalışırken fark ettim ki, bu sadece bir “puan” meselesi değil. Aslında bu soru, ülkemizdeki eğitim algısını, meslek tercihlerindeki değer ölçütlerini ve gençlerin bilimle kurduğu ilişkiyi de içinde barındırıyor.

Ben de bu konuyu biraz bilimsel bir merakla, ama herkesin anlayabileceği bir dille irdelemek istedim. Gelin birlikte hem puanların ardındaki sistemi hem de su ürünleri mühendisliğinin bilimsel, ekonomik ve sosyal boyutlarını konuşalım.

---

Puan Meselesine Bilimsel Bir Bakış: Sayıların Anlamı Ne?

Önce temel sorudan başlayalım: “Su ürünleri mühendisliği kaç puanla alıyor?”

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) verilerine göre, 2025 yılı itibarıyla Türkiye’deki su ürünleri mühendisliği bölümlerinin taban puanları 260-330 aralığında değişiyor. Bu aralık, üniversitenin bulunduğu şehir, kontenjan sayısı ve bölüme olan talebe göre değişiklik gösteriyor.

Ama işin bilimsel kısmı burada başlıyor. Eğitim sosyolojisi ve davranış ekonomisi alanlarında yapılan araştırmalar, öğrencilerin tercih davranışlarının sadece “puan” ile açıklanamayacağını gösteriyor.

Örneğin OECD’nin 2022 raporuna göre, öğrencilerin üniversite tercihlerini etkileyen başlıca üç faktör şöyle sıralanıyor:

1. Toplumsal statü algısı

2. İş bulma olasılığı

3. Kişisel ilgi ve değer uyumu

Yani su ürünleri mühendisliği düşük puanlı bir bölüm gibi görünse de, bu onun değersiz olduğu anlamına gelmiyor. Aksine, toplumun “stratejik” olarak henüz tam anlamadığı bir alan olabilir.

---

Bilimsel Temeller: Su Ürünleri Mühendisliği Neyi İnceler?

Su ürünleri mühendisliği, sadece balık yetiştirme değil; aynı zamanda ekosistem yönetimi, deniz biyolojisi, su kalitesi ve sürdürülebilir gıda üretimi gibi çok disiplinli alanları kapsar.

Bu bölüm, biyoloji, kimya, ekoloji, çevre mühendisliği ve ekonomi gibi bilimlerle iç içe çalışır.

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun 2024 raporuna göre, 2050 yılına kadar küresel protein ihtiyacının %30’unun su ürünlerinden karşılanması bekleniyor.

Yani bu bölüm aslında geleceğin “gıda güvenliği mühendisliği” olarak da tanımlanabilir.

Burada şu soruyu sormak gerekmez mi:

Puanı düşük olan bir bölüm, geleceğin en stratejik alanlarından biri olabilir mi?

Bilim bize bunun cevabının kesin bir “evet” olduğunu söylüyor.

---

Erkeklerin Analitik, Kadınların Empatik Perspektifi

İlginçtir ki, su ürünleri mühendisliği tercihinde cinsiyet dağılımı oldukça dengesizdir. Türkiye’deki öğrenci verilerine göre bu bölümü tercih edenlerin yaklaşık %70’i erkek, %30’u kadın.

Peki neden?

Stanford Üniversitesi’nin 2023’te yayımladığı “STEM Fields and Gender Perception” araştırmasına göre:

- Erkekler, mühendislik alanlarını veri, performans ve ekonomik fayda üzerinden değerlendiriyor.

- Kadınlar ise bilimsel alanların sosyal etki, doğa koruma ve toplumsal fayda yönlerine daha fazla önem veriyor.

Su ürünleri mühendisliği ise bu iki yaklaşımı da içinde barındırıyor. Bir yandan balık stoklarını, üretim oranlarını ve ekonomik sürdürülebilirliği hesaplamak gibi teknik bir yönü var; diğer yandan çevre bilinci, biyoçeşitlilik ve toplumsal gıda adaleti gibi empati temelli boyutları da var.

Belki de bu bölüm, gelecekte hem analitik düşünen erkekler hem de empatik yaklaşan kadınlar için ideal bir denge noktası olabilir.

---

Türkiye’de Su Ürünleri Mühendisliğinin Durumu

Yükseköğretim Kurulu verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 20 üniversitede su ürünleri mühendisliği programı bulunuyor.

Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler;

- Tarım ve Orman Bakanlığı,

- Balıkçılık kooperatifleri,

- Özel akuakültür tesisleri,

- Çevre danışmanlık firmaları,

- Üniversitelerde araştırma kurumları gibi alanlarda çalışabiliyorlar.

Ancak mezunların yaşadığı en büyük sorun, meslek bilinirliğinin düşük olması.

Toplumda hâlâ “su ürünleri mühendisliği = balık çiftliği” gibi indirgemeci bir algı var.

Bu da tercih puanlarını aşağı çekiyor.

Yine de bilimsel veriler bize farklı bir tablo sunuyor:

Uluslararası İstihdam Forumu’nun 2024 raporuna göre, mavi ekonomi (blue economy) alanında çalışan mühendislerin gelirleri önümüzdeki 10 yılda %45 oranında artacak.

Yani bu alan, gelecekte ciddi bir yükseliş potansiyeline sahip.

---

Davranış Bilimi Perspektifi: Neden “Yüksek Puanlı” Bölümlere Odaklanıyoruz?

Burada biraz psikolojiye girelim.

Toplum olarak “yüksek puan = kaliteli meslek” inancına sahibiz.

Bu, bilişsel yanlılık (cognitive bias) dediğimiz bir olgu. Özellikle halo etkisi denilen eğilim nedeniyle, bir bölümün popülerliği, onun kalitesine dair yanlış genellemeler yapmamıza neden oluyor.

Ancak sosyolog Pierre Bourdieu’nun teorilerine göre, kültürel sermaye, yani bir alanın toplumda nasıl temsil edildiği, onun akademik değerinden bağımsız olarak statüsünü belirler.

Su ürünleri mühendisliği de bu açıdan “görünmeyen ama stratejik” alanlardan biridir.

Bu noktada şunu sormak gerekmez mi?

Bir bölümün değeri, sınav puanı ile mi ölçülür, yoksa geleceğe katkı potansiyeliyle mi?

---

Bilim İnsanlarının Görüşü: “Geleceğin Sessiz Devrimi”

Norveç Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün 2023’te yaptığı bir çalışmada, su ürünleri mühendisliği “21. yüzyılın sürdürülebilirlik bilimi” olarak tanımlandı.

Çünkü bu alan, üç kritik dengeyi bir araya getiriyor:

1. Ekolojik sürdürülebilirlik

2. Ekonomik verimlilik

3. Besin güvenliği

Türkiye’nin de bu alandaki potansiyeli büyük. 8.333 km kıyı şeridi, 200’den fazla tatlı su gölü ve hızla büyüyen su ürünleri ihracatıyla, bu meslek gelecekte ülkenin stratejik mühendislik dallarından biri haline gelebilir.

Belki de şu an düşük görünen puanlar, birkaç yıl sonra yüksek rekabetli bir giriş eşiğine dönüşecek.

---

Forum Sorusu: Sizce Gerçek Değer Nedir?

Şimdi size sormak istiyorum sevgili forumdaşlar:

- Sizce bir bölümün değeri puanla mı, potansiyeliyle mi ölçülmeli?

- Su ürünleri mühendisliği gibi çevresel sürdürülebilirlik temelli mesleklerin gelecekte daha fazla değer göreceğini düşünüyor musunuz?

- Eğer siz tercih yapacak olsaydınız, toplumun bakışını mı yoksa bilimin sunduğu verileri mi dikkate alırdınız?

Belki de en güzel cevap şu soruda gizli:

Su ürünleri mühendisliği sadece bir meslek mi, yoksa gezegenin geleceğine dair bir vizyon mu?

---

Sonuç: Puanlar Geçici, Bilim Kalıcı

Evet, su ürünleri mühendisliği bugün 260-330 puan aralığında olabilir.

Ama bu sadece bir sayı.

Bilim bize gösteriyor ki, bir alanın gerçek değeri, topluma ve doğaya kattığı fayda ile ölçülür.

Su ürünleri mühendisliği, doğayı koruyan, ekosistemi yöneten, insanlara sürdürülebilir bir gelecek sunan bir bilim dalıdır.

Belki de bugünün düşük puanları, yarının büyük keşiflerine giden kapıdır.

Sizce de artık “puanı değil, potansiyeli” konuşmanın zamanı gelmedi mi?