Su ısıtıcıdaki eski suyu mu atacaksınız? Mikrop riski o kadar yüksek ki

Sefer

Global Mod
Global Mod



Çaydanlığın dünkü yarım litresi yine de yeterli olacaktır. Ancak çoğu insan, eski suyu kaynatıp atmak için tatlı su kullanmayı tercih eder. Ama bu gerekli mi?


Bir bakışta en önemli şeyler

SGS Enstitüsü Fresenius'un yaptığı araştırmaya göre Almanların yüzde 53'ü önceki günden itibaren suyu boşalttı ve yüzde 47'si kullanmaya devam etti.


Zararlı bakterilerden korkma


Damperli kamyonlar kireç birikintilerini özellikle iştah açıcı bulmuyor. Ayrıca suda zararlı bakterilerin oluşmuş olabileceğinden de korkuyorlar. Pek çok kişi, cihazdaki zararlı maddelerin suya karışmış olabileceğinden de korkuyor. Bazıları eski suyun tadını beğenmediklerini söylüyor. Ankette kadınların ve gençlerin suyu kullanmaya devam edeceklerini söyleme olasılıkları daha yüksekti. Erkekler ve 55 yaşın üzerindeki kişilerin tatlı suyu destekleme olasılıkları daha yüksekti.


Yemek pişirirken bu önemlidir


Fresenius Enstitüsü'nün bakış açısına göre yeniden kaynatma sorun değil. Enstitü, cihazdaki nikel ve bisfenol A ile ilgili endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Ancak cihazların GS mührünü taşıması önemlidir. Enstitüde bu mühür için test edilen ev aletlerinin “nadiren” sorunlu kirlenme gösterdiği belirtildi. Elektroniklerin yanı sıra birçok mutfak aleti de malzemelerin zararsız olup olmadığı kontrol ediliyor.


Enstitü ayrıca bakteri korkusu konusunda da her şeyi açık bir şekilde ortaya koyuyor: Çevreden gelen ve su ısıtıcılarda uzun süre çoğalabilen mikroplar var. Bunların genellikle tekrar kaynatılarak öldürüldüğü söyleniyordu.


Tat alma duyusunda herhangi bir bozulma olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Enstitünün vardığı sonuç: “Yemek suyunun bayatlaması korkusu, daldırmalı ısıtıcılar ve çaydanlıklardan kalma bir kalıntıdır.”


Üreticiler uyarıyor, tüketici savunucuları güvence veriyor


Enstitü her şeyin yolunda olduğunu söylese bile birçok üretici cihazda kalan suyun tekrar kullanılmamasını tavsiye ediyor. Cihazın içerisinde uzun süre durmanız durumunda cihazdan toksik kalıntılar çıkıp suda birikebilir. Bunlar tüketicilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Stiftung Warentest bu uyarıyı doğrulayamadı.


Bavyera Tüketici Merkezi'nin, bayatlamış suyun tekrar kaynatılması durumunda da hiçbir endişesi yok. Ancak tüketici savunucularına göre bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişiler, hamile kadınlar ve bebekler tatlı su kullanmayı tercih etmelidir. Sulama için kalan suyun kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Ütü yapmak için de idealdir. Tüketici savunucuları, “Su bir kez kaynatıldığı için biraz daha yumuşaktır ve bu nedenle ütülemek için idealdir” diyor.


Tehlike
Su ısıtıcısının içindeki malzeme paslanmış veya gözenekli görünüyorsa cihazı artık kullanmamalısınız. Çünkü bu aslında kirleticilerin suya karışmasına neden olabilir. Bu nedenle su ısıtıcısını yumuşak ve çok agresif olmayan maddelerle temizlemek ve durumunu düzenli olarak kontrol etmek de önemlidir.


Su ısıtıcıları kahve makinelerinden daha iyi


Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR), mutfak aletlerinden çıkan metallerle ilgili bir çalışmada, su ısıtıcılardan yalnızca küçük miktarların salındığı, önerilen sınır değerlerin çok altında olduğu sonucuna vardı. Yalnızca on bir ocak test edilmiş olsa da bu cihazlar, özellikle kireç çözme işleminden sonra genellikle kurşun salan kahve makinelerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi.
 
Üst