Önceden soyduğunuz patatesleri hazırlarken daha sonra zaman kazanacaksınız. Soyulmuş patateslerin nasıl uygun şekilde saklanacağını açıklıyoruz.
Elinizin altında soyulmuş patatesler günlük hayatınızı kolaylaştırır. Böylece stresli günlerde bile yemeğiniz daha hızlı hazırlanacaktır. Patateslerinizi kabuksuz saklayın, yenilebilir halde tutmak için ipuçlarımızı izleyin.
zehirli yumru
Patates çiğken zehirlidir. Yumrular, doğadaki zararlılara ve avcılara karşı koruyan bir alkaloid olan solanin içerir. Örneğin taze bir salata hazırlamak istiyorsanız asla çiğ patates eklemeyin! Belirli koşullar altında bu, mide bulantısı, kusma ve hatta felç ve solunum problemleri şeklinde ortaya çıkan zehirlenme semptomlarına yol açar.
patatesleri iyice soyun
Çiğ patatesleri hazırlayın, kabuklarını ve varsa yeşil kısımlarını çıkarın çünkü bunlar aynı zamanda tehlikeli solanin de içerir. Patatesleriniz aşırı yeşilse, onları atsanız iyi olur. Satın alırken olgunlaşmamış patatesleri seçmediğinizden emin olmak daha iyidir. Yeni patatesler daha az solanin içerir, ancak aynı şey burada da geçerlidir: asla çiğ yemeyin ve her zaman tamamen soyun. Toksinler pişirme suyuna da geçtiğinden, bunu daha fazla kullanmayın.
patates ne kadar saklanır
Deri, patates yumrularını çevredeki havadan korur. Kabuklarını soyarsanız önemli vitamin ve mineraller kaybolur. Taze hasat edilmiş patatesleri ince kabukları ile pişirip daha sonra kabukları ile yiyebilirsiniz. Kural olarak, pişmiş patatesleri hemen işleyin. İpuçlarımızla, planladığınız patates yemeğini bir gün önceden hazırlayabilir ve soyduğunuz çiğ patatesleri taze tutabilirsiniz.
Uygun saklama yoluyla zehirlenmeyi önleyin
Çok fazla ısı ve ışıkla yanlış depolama, tehlikeli solanin oluşumunu teşvik eder. Mikrop ve toksin üretmeyin ve patateslerinizi uygun şekilde saklamayın. Soyulmamış çiğ patatesleri bodrum katınız gibi karanlık, serin ve kuru bir yerde saklayın.
Bu soyulmuş patatesleriniz için geçerlidir.
Hazırlıktan üç saat öncesine kadar
- Patateslerinizi oda sıcaklığında bir kaseye koyun ve tamamen soğuk suyla kaplayın.
- Suyla kaplı patateslerinizi iyice kapatarak buzdolabına koyun.
- Besin ayrışma sürecini yavaşlatmak için suya bir tutam limon suyu veya sirke ekleyin. Eklemenin bir sonucu olarak, patatesleriniz biraz asidik hale gelir, ancak bu durumda yalnızca az miktarda besin kaybeder.
- Kaseyi buzdolabındaki hava geçirmez bir kaba yerleştirin.
Patateslerinizin daha sonra işlenmesi için aşağıdakilere dikkat edin:
Önceden soyulmuş patatesleri pişirmek için, kasenizdeki suyu taze pişirme suyuyla değiştirin. Patateslerinizi kızartmadan veya fırınlamadan önce yıkayın ve kurutun.