Sağlık risklerini azaltın
Şömine: beklenenden daha zararlı
Kışın, şöminenin çıtırdayan alevleri ve sıcak sıcaklığı pek çok kişi tarafından aranır. Ancak ocaktaki ateş sağlıklı değil.
Güncellendi: 19.11.2024 – 17:42|Okuma süresi: 2 dakika
Şömine, özellikle soğuğa karşı hassas olan kişiler için hoş bir sıcaklık sağlar. Ayrıca çatırtılar ve alevler rahat bir atmosfer yaratıyor.
Kadın şömineye kütük atıyor: Yanma sonucu kirletici maddeler açığa çıkıyor. (Kaynak: Thomas Trutschel/photothek.de, www.imago-images.de/imago-images-bilder aracılığıyla)
Bu olumlu faktörlerin yanı sıra şöminenin sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek noktaları da vardır.
Düsseldorf'taki Heinrich Heine Üniversitesi'nden çevre epidemiyologu Barbara Hoffmann, SWR ile yaptığı röportajda şöyle açıklıyor: “Şömine sobaları sağlığıma zararlıdır; hem önlerinde oturduğumda benim için, hem de onları solumak zorunda kalan komşularım için. “
Sebebi: Odun yandığında kurum, ince toz, nitrojen oksitler, kükürt oksitler ve hidrokarbonlar açığa çıkar. Ve bu maddeler sağlığa ve tabii ki çevreye zararlıdır. Ayrıca kanserojen maddelerin yanma parçacıklarına yapışarak oda havasına girmesi ve orada bulunanlar tarafından solunması da mümkündür.
Sonuç: Parçacıklar alveollere yerleşir ve organda kalıcı hasara neden olur. Ancak Hoffmann'a göre baca havasından zarar gören yalnızca akciğerler değil. Zararlı parçacıkların nüfuz etmesi, vücutta inflamatuar süreçleri harekete geçirecektir. Doktor, bunun kalp krizi veya felç riskini artırabileceğini açıklıyor.
Sağlık riskini ancak ilk etapta odun sobasını kullanmazsanız önleyebilirsiniz. Yine de sıcak ortamı ve ortamı kaçırmak istemiyorsanız şöminenizi düzenli olarak iyice temizlemeli, bakımını belirli aralıklarla yaptırmalı ve özellikle düşük emisyonlu cihazlar kullanmalısınız.
Bu en azından kirleticileri bir miktar azaltır. Karbon monoksit dedektörü ve şömineyi kullandıktan hemen sonra havalandırma da iyi önlemlerdir.
Şömine: beklenenden daha zararlı
Kışın, şöminenin çıtırdayan alevleri ve sıcak sıcaklığı pek çok kişi tarafından aranır. Ancak ocaktaki ateş sağlıklı değil.
Güncellendi: 19.11.2024 – 17:42|Okuma süresi: 2 dakika
Şömine, özellikle soğuğa karşı hassas olan kişiler için hoş bir sıcaklık sağlar. Ayrıca çatırtılar ve alevler rahat bir atmosfer yaratıyor.
Kadın şömineye kütük atıyor: Yanma sonucu kirletici maddeler açığa çıkıyor. (Kaynak: Thomas Trutschel/photothek.de, www.imago-images.de/imago-images-bilder aracılığıyla)
Bu olumlu faktörlerin yanı sıra şöminenin sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek noktaları da vardır.
Düsseldorf'taki Heinrich Heine Üniversitesi'nden çevre epidemiyologu Barbara Hoffmann, SWR ile yaptığı röportajda şöyle açıklıyor: “Şömine sobaları sağlığıma zararlıdır; hem önlerinde oturduğumda benim için, hem de onları solumak zorunda kalan komşularım için. “
Sebebi: Odun yandığında kurum, ince toz, nitrojen oksitler, kükürt oksitler ve hidrokarbonlar açığa çıkar. Ve bu maddeler sağlığa ve tabii ki çevreye zararlıdır. Ayrıca kanserojen maddelerin yanma parçacıklarına yapışarak oda havasına girmesi ve orada bulunanlar tarafından solunması da mümkündür.
Sonuç: Parçacıklar alveollere yerleşir ve organda kalıcı hasara neden olur. Ancak Hoffmann'a göre baca havasından zarar gören yalnızca akciğerler değil. Zararlı parçacıkların nüfuz etmesi, vücutta inflamatuar süreçleri harekete geçirecektir. Doktor, bunun kalp krizi veya felç riskini artırabileceğini açıklıyor.
Sağlık riskini ancak ilk etapta odun sobasını kullanmazsanız önleyebilirsiniz. Yine de sıcak ortamı ve ortamı kaçırmak istemiyorsanız şöminenizi düzenli olarak iyice temizlemeli, bakımını belirli aralıklarla yaptırmalı ve özellikle düşük emisyonlu cihazlar kullanmalısınız.
Bu en azından kirleticileri bir miktar azaltır. Karbon monoksit dedektörü ve şömineyi kullandıktan hemen sonra havalandırma da iyi önlemlerdir.