Şömine ve kiremitli sobalar kışın rahatlık sağlıyor. Hangi ahşaplar özellikle uygundur? Peki malzemelerinizi saklamanın en iyi yolu nedir?
Bir bakışta en önemli şeyler
Elbette arzın büyüklüğü, ne sıklıkla ateş yakmak istediğinize bağlıdır. Temel kural şudur: Şöminenizi yalnızca belirli zamanlarda, yani keyif için yakıyorsanız, bir sezon boyunca yaklaşık üç ila dört metreküp kayın veya dişbudak ağacına ihtiyacınız olacaktır. Şöminenizi ısıtmanın yanı sıra veya alternatif olarak örneğin geçiş dönemlerinde kullanıyorsanız, yedi ila on metrelik bir toplu alan planlamanız gerekir.
Ara sıra kullanmak üzere hırdavatçılardan yakacak odun satın alabilseniz de, düzenli olarak satın alıyorsanız daha ucuz kaynakları aramalısınız. Yerel yakacak odun satıcılarıyla veya biyokütle çiftlikleriyle iletişime geçmek en iyisidir. Alternatif olarak, orman çiftçileri birlikleri ve ormancılık idareleri de yakacak odun temininde size yardımcı olabilir.
Kendi çıranızı yapmak: Gereksinim
Kendiniz yapmak çoğu zaman daha da ucuzdur. Birçok orman idaresi ve özel orman sahibi, ormanlarında cüzi bir ücret karşılığında yakacak odun kesilmesine izin vermektedir. Eğer motorlu testere ile bunu yapmak istiyorsanız motorlu testere eğitimine katıldığınıza dair belgeniz olması gerekmektedir.
Yakacak odun ehliyeti olarak adlandırılan belge, ormanda güvenliğin temellerini, testerenin nasıl kullanılacağını ve ağaçların profesyonelce nasıl kesileceğini açıklar ve uygular. Çoğunlukla, örneğin bölgesel ormancılık ofisinde, bir DEULA enstitüsünde veya itfaiye teşkilatında gerçekleştirilen bir veya iki günlük eğitimin ardından kanıt alacaksınız. Birçok yerde, örneğin Baden-Württemberg’in tamamında, yalnızca iki günlük kurslar tanınmaktadır. Genellikle 50 ila 200 avroya mal oluyorlar.
Sertağaçların avantajı
Sertağaç şömine için yakacak odun olarak çok uygundur. Kayın ağacında çok büyüleyici bir alev görüntüsü görülebilir. Huş ağacı hoş bir koku sağlar. Bu tür özellikler en iyi şekilde saf odun yakıldığında ortaya çıkar.
Türler ayrıca yanma davranışları ve kalori değerleri bakımından da farklılık gösterir: ladin ve çam gibi yumuşak ağaçlar daha hızlı yanar ve sert ağaçlara göre biraz daha yüksek kalorifik değere sahiptir. Ancak Freising’deki Bavyera Devlet Ormancılık ve Ormancılık Enstitüsü, kütle yoğunluğunun sert ağaçlardan daha düşük olduğunu açıklıyor. Bu şu anlama gelir: Kütükler daha hızlı yanar, ancak daha fazla yer kaplar ve huş veya meşe ağacından daha sık doldurulmaları gerekir.
Yumuşak ağaçların dezavantajları
Yumuşak ağaçların dezavantajı reçine içermeleridir. Yakıldığında sıçrarlar. Bu, izleme penceresini kirletir. Ayrıca fırın kapağını açarken de tehlikeli olabilir: Sıçrayan közler üzerinize gelebilir veya düşebilir. Ayrıca ladin, Douglas göknarı, çam ve köknar gibi yumuşak iğne yapraklı ağaçlar çok çabuk yanar. Bu nedenle daha sık doldurmanız gerekir.
Bu nedenle uzmanlar yumuşak ahşabın çıra olarak kullanılmasını önermektedir. Ayrıca şömine için özel çakmaklara göre daha uygun maliyetlidirler ve iğne yapraklı ağaç yakıldığında yayılan hoş kokuya hâlâ sahip olursunuz. Bunu yapmanın en iyi yolu küçük, parmak kalınlığında kütükler kullanmaktır. Ancak şöminenizle ısınmak istiyorsanız sert ağaç kullanmanız daha doğru olur. Burada optimum kütük uzunluğu yanma odasının boyutlarına bağlıdır. Ancak 25 veya 33 santimetre genellikle optimaldir.
Sadece kuru odun kullanın
Hiçbir durumda odun yanma sırasında çok nemli olmamalıdır. Bavyera Devlet Ormancılık ve Ormancılık Enstitüsü, ahşabın su içeriği ne kadar yüksek olursa, nemin buharlaşması için o kadar fazla enerji kullanılması gerektiğini açıklıyor. Bu enerji daha sonra odaya girmez. Bu nedenle ısıtma etkisinin başlaması önemli ölçüde daha uzun sürer.