Ocak üzerindeki pürüzsüz cam seramik yüzeyler artık hemen hemen her mutfakta standart. Ancak yeni bir elektrikli soba alırken şu soru ortaya çıkıyor: seramik mi yoksa indüksiyon mu? Farklılıklar nedir?
Kullanılmadığında, seramik ve indüksiyonlu ocaklar neredeyse ayırt edilemez. Her ikisi de cam seramik ocaklara aittir. Yaygın olarak kullanılan “Ceran” ismi bir üretici firmanın markasıdır.
Berlin’deki Hausgeräte+ endüstri girişiminin proje yöneticisi Claudia Oberascher, Ceran teriminin halk arasında yakalandığını açıklıyor. Mannheim’daki modern mutfak çalışma grubunun Genel Müdürü Volker Irle, “Seramik ocak, dökme demir ocağın daha da geliştirilmiş halidir” diyor. Bunda olduğu gibi, ısıyı yukarı doğru veren bir ısıtma serpantini ısıtılır.
İndüksiyon seramikten daha hızlıdır
Seramik ocakların istenilen sıcaklığa ulaşması için belli bir süreye ihtiyacı vardır. Kapatılırlarsa, bir süre daha ısınmaya devam ederler. Ocağı zamanında kapatır ve kalan ısıyı kullanırsanız, enerji tasarrufu sağlarsınız.
İndüksiyonlu ocaklar çok daha hızlı tepki verir. Sıcaklıklar gecikmeden değiştirilebilir. Cam-seramik yüzeyinin altında bir elektromanyetik alan oluşturan yassı bakır tel indüksiyon bobinleri bulunur. Irle, “Genel olarak, bu işlem daha verimli ve enerji tasarrufu sağlıyor çünkü doğrudan tencerenin tabanı ısıtılıyor, hava ve cam plaka ısıtılmıyor” diyor. Genellikle daha pahalı olan indüksiyonlu ocakların yükselişte olmasına şaşmamalı.
İndüksiyon alanı gaz sobasını geçiyor
Irle, “İndüksiyon, ön ısıtma olmadığı için zamandan tasarruf sağlıyor” diyor. Bu, indüksiyonun gazdan bile daha hızlı olduğu anlamına gelir. Birçok cihaz, performansı daha da artırmak için kullanılabilecek bir güç veya güçlendirici işlevine sahiptir. Ayrıca, gaz sobasını sınırlarını zorlayacak çok düşük sıcaklıklar hassas bir şekilde ayarlanabilir. Tencerelerin gerektiğinde ileri geri itilebildiği değişken ocaklı indüksiyonlu ocaklar özellikle kullanışlıdır.
İndüksiyonlu ocağın kendisi ısınmadığından, bir şeyin taşması veya ters gitmesi sorun olmaz. Nemli bir bezle silmeniz yeterlidir. Claudia Oberascher, “Klasik ısıtmada durum farklıdır. Bir şey sıcak ocağın üzerine konduğunda hızla yanar,” diyor.
Saksılar sığmalı
İndüksiyonlu ocak almak istiyorsanız öncelikle tencere ve tavalarınızın buna uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Manyetik alan nedeniyle sadece mıknatıslanabilir tabanlı pişirme kapları kullanılabilir. Claudia Oberascher, “Bu nedenle cam, bakır ve alüminyum uygun değildir” diye açıklıyor. Pişirme kaplarının indüksiyon için uygun olup olmadığı bazen alttaki spiral sembolünden görülebilir.
Bununla birlikte, bazı tüketiciler manyetik alandan kaynaklanan radyasyona veya diğer sağlık sorunlarına maruz kalmaktan korktukları için indüksiyon alanları konusunda pek rahat değiller. Federal Radyasyondan Korunma Bürosu, kural olarak, kullanım sırasında üreticinin bilgileri dikkate alınırsa bunun asılsız olduğunu vurgular. Yalnızca küçük başıboş alanlar oluşur. Bununla birlikte, kalp pili veya diğer aktif fiziksel yardımcıları kullanan kişiler, doktorlarından güvenli tarafta olmalarını istemelidir.