Seçim barajı çalışmaları sırasında Erdoğan ve Bahçeli’nin verdiği ortak talimat

CesHef

Global Mod
Global Mod
Seçim barajı çalışmaları sırasında Erdoğan ve Bahçeli’nin verdiği ortak talimat AK Parti ve MHP’nin ortak adımıyla seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi kararlaştırıldı. Hürriyet Gazetesi Muharriri Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin verdiği talimatı yazdı. Selvi’nin bugünkü yazısı şöyleki:

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim barajının yüzde 7’ye indirileceğini deklare etti. MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli de seçim barajının yüzde 7 olarak tescillendiğini duyurdu.

bu biçimdece seçim barajı yüzde 7 mi olsun 5’e mi indirilsin tartışması da son buldu.

Fakat Cumhur İttifakı önderlerinin birbirini destekleyen kararları biroldukca senaryonun yazılmasına niye oldu. Onlara değineceğim. Fakat sürece ait birkaç tespitimi paylaşmak istiyorum.

AK Parti ve MHP uzun bir müddetdir Siyasi Partiler ve Seçim Yasası üzerinde başka farklı çalışma yapıyor. AK Parti’de Genel Lider Yardımcısı Hayati Yazıcı MHP’de ise Genel Lider Yardımcısı Feti Yıldız nazaranvlendirilmiş durumda. Yazıcı ve Yıldız evvel partilerinin hukukçularının görüşleri doğrultusunda bir taslak metin oluşturdular. Erdoğan ve Bahçeli’nin talimatları doğrultusunda düzenlemeler bir daha şekillendi. Taslağın olgunlaştığı bir kademede Hayati Yazıcı ile Feti Yıldız telefonla görüşerek mutabık kaldıkları unsurları belirleyip, üzerinde çalışılacak konuları not ettiler. Daraltılmış bölge ve ittifak ortasında baraj konusu üzerinde çalışılacak noktalardan. Yazıcı ve Yıldız iki önderin talimatlarını aldıktan daha sonra bu sefer ortak komite halinde çalışmalara başlayacaklar. En son metin önderlerin de onayından daha sonra kamuoyuna açıklanacak.

SENARYOLAR, SENARYOLAR

Lakin Erdoğan ve Bahçeli, seçim barajının yüzde 7 olması konusunda ittifak ettikleri biçimde bile bu kadar senaryo yazıldığına bakılırsa gerisini siz düşünün. Kimi MHP’yi Cumhur İttifakı’ndan ayırdı, kimi MHP’nin barajın altına düştüğü için seçim barajının yüzde 7’ye çekildiğini savundu, kimi Cumhur İttifakı’nı dağıtıp, Erdoğan’ın yerine cumhurbaşkanı adayları ilan etti.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ’NİN YAKLAŞIMI

Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası üzerinde yapılan çalışmaları takip etmeye çalışıyorum. Üzerinde çalışılan bir-iki unsur var lakin aşılmayacak bir sorun üzere görünmüyor. Erdoğan ve Bahçeli yarın açıklanacak deseler, açıklanacak noktaya gelmiş durumda. Bunu nereden çıkarıyorum? Hem başından beri bu süreci takip eden bir gazeteciyim birebir vakitte Erdoğan ve Bahçeli’nin yaklaşımları bana bu kanaati veriyor. senelerca koalisyon görüşmelerini, ittifaklar ortasında krizleri izlemiş bir gazeteciyim. Başkanların yaklaşımlarının değerli olduğunu biliyorum. Önderler kriz isterse kriz çıkar, tahlil isterse tahlile ulaşılır. Erdoğan ve Bahçeli tahlil odaklı hareket ediyorlar. Bir de kurmaylarına verdikleri epeyce değerli bir talimat var.

Onu bildiğim için seçim barajı üzerinden Cumhur İttifakı ortasında bir kriz aranmasının siyasi gerçeklerle örtüşen bir tarafını görmüyorum. İttifak ortasında problemler yaşanabilir, irili ufaklı krizler çıkabilir. Hatta bir orta köprüler atılmıştı. Lakin o denli bir kriz yok. Sıkıntılı bir müddetç yaşanıyor olsa onu müellifim. Lakin yaşanmıyorsa vilayetle de kriz var diye tutturulmasının manası yok.

İŞTE O TALİMAT

Pekala ben Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası konusunda yürütülen çalışmalarda iki parti içinde bir sorun olmadığını nereden söylüyorum? Hatta Cumhur İttifakı’nı dağıtan yorumlara karşın bu kadar itimatla nasıl konuşabiliyorum? Zira iki başkanın kurmaylarına verdiği fazlaca değerli bir talimat var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hangi oran ya da hangi sistemden çok “Önemli olan ittifak” diyor. Birebir talimatı Bahçeli’nin de verdiğini öğrendim. Bahçeli de, “Önemli olan Cumhur İttifakı” demiş.

Erdoğan ve Bahçeli kuvvetli iki başkan. Onların bu kararlılığı krize geçit vermez.

DİKKAT MÜLTECİ SİYASETİ DEĞİŞİYOR

Çankaya Köşkü’nden yaptığımız CNN Türk- Kanal-D ortak yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afgan mültecilerle ilgili sorumuza, “Herkes şunu bilsin ki Türkiye yol geçen hanı değildir” cevabını verdiği an, mülteciler konusunda bir siyaset değişikliği olduğunu sezmiştim.

Akabinde Erdoğan’ın, “Türkiye, Avrupa’nın mülteci ambarı değildir” açıklaması gelince mülteciler konusunda yeni bir yaklaşım, yeni bir anlayış ve yeni bir göç siyasetinin hazırlanmakta olduğunu fark ettim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına ve AK Parti MYK toplantısında yaptığı konuşmaya bakınca, yabancı sığınmacılar konusunda iktidarın siyaset değişikliğine gittiği kanaatine ulaştım.

Perşembe günü yapılan AK Parti MYK’da iktisat ve göç konusunda bir sunum yapılıyor. Lakin ondan evvel Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa bir açılış konuşması yapıyor. Erdoğan, muhalefetin, ‘Afganistan’dan 1.5 milyon göçmen geldiği’ argümanının gerçek olmadığını söylüyor. “Türkiye’de şu anda 300 bin civarında Afganistanlı olduğunu biliyoruz” diyor.

TAMAMINI GÖNDERECEĞİZ

Erdoğan daha evvel de bu ayrıntıları kamuoyuyla paylaşmıştı. Bir sır değil. Fakat asıl göç temalı sunumdan daha sonra MYK’da yapılan tartışmalar hayli değerli. MYK’da mülteci sorunu üzerinden Afganistan’daki yeni idare konusu gündeme geliyor. Yalnızca Afgan mültecilerin geri gönderilebilmesi için dahi, Afganistan’da kurulacak olan hükümetle temas kurulması gerektiğinin altı çiziliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni idare kabul ettiği takdirde Afganların tamamının gönderilmesi”nden kelam ediyor.

Bu yeni ve kıymetli bir yaklaşım.

SURİYELİ MÜLTECİLERİ DE ETKİLEYECEK

Ben bunun yalnızca Afganlarla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Suriyeli mülteciler konusunda da yeni bir yaklaşım kelam konusu. Ankara’da kayıtlı olmayan Suriyelerin gönderilmesi sonucu yeni siyasetin birinci adımını oluşturuyor.

CHP’Lİ AYLİN NAZLIAKA’NIN PALAVRASI

CHP Genel Lider Yardımcıları Selin Sayek Böke ve Gamze Akkuş İlgezdi’nin tweet’leri üzerine dikkatimi çekti. Çabucak Aylin Nazlıaka’nın çektiği görüntüyü izledim.

Aylin Nazlıaka, CHP Bayan Kolları heyeti olarak gittikleri Çanakkale’de otele giriş yaptıkları sırada birinin, “Reisi size yedirmeyiz” diyerek aracı üzerlerine sürdüğünü, CHP’li bayanları ezmeye çalıştığını sav ediyordu. Ben de o gün yayınlanacak yazımda Tanju Özcan’ın, bir bayanla ilgili iğrenç konuşması hakkında sessiz kaldığı için Aylin Nazlıaka’yı eleştirmiştim. Zira Bayan Kolları Lideri olarak evvela onun reaksiyon göstermesini bekliyordum. Tenkidin vakit içindeması yanlış mı oldu sanki diye içimden geçirmedim değil. Yeni bir yazı yazmayı planlıyordum ki, değişik bir durum ortaya çıktı.

CHP’Lİ ÇIKTI

“Reisi size yedirmeyiz” diye CHP’li bayanları ezmeye çalıştığı tez edilen sürücü Vedat, “40 yıllık CHP’liyim” dedi.

PALAVRA 1

“CHP’li bayanları aracıyla ezmeye çalışacak kadar fanatik ve saldırgan AKP’li, reisçi” olarak takdim edilen sürücü CHP’li çıktı.

PALAVRA 2

CHP Çanakkale Bayan Kolları Lideri Sibel Erol, “Kadınların üzerine direksiyon kırılmadı. Ancak parti otobüsümüzün üzerine direksiyon kırıldı” dedi.

Olayın siyasi değil, iki sürücünün sürtüşmesi olduğu ortaya çıktı.

Şayet hakikaten CHP’li bayanlara yönelik bu biçimde bir atak teşebbüsü olsa birinci vakit içinderda ben karşı çıkardım. Ancak Aylin Nazlıaka’nın, “Demirden korksak trene binmezdik” diye meydan okumasına, “Bu akınlar bize vız gelir” diye coşmasına karşın tezleri yanlışsız çıkmadı.

Aylin Hanım buna niçin muhtaçlık duydunuz? Bu palavralarla ortalığı karıştırmanın manası ne? Palavra siyaseti CHP’ye ne kazandırır?

KAYNAK: HÜRRİYET