
Turşulanmış, fırında veya salatada salatalık birçok farklı şekilde kullanılabilir. Sebzeleri süpermarketten satın almak yerine bahçede kendiniz ekebilirsiniz.
Kendi bahçenizde sebze yetiştirmek istiyorsanız doğru çeşidi seçmek önemli bir rol oynar. Ticarette açık havada ve salata salatalıklarında kullanılmak üzere tohumlar mevcuttur. İkincisi, sıcak bir serada sebze bahçesinden daha rahat hissediyor. Ancak turşu ve köy hıyarı gibi açık havada yetişen türler daha dayanıklıdır.
Doğru şekilde ekmek
Dış mekan salatalıkları bazen açık havada doğrudan ekime uygundur. Ancak sebzeleri dikmeden önce bir seraya, soğuk bir çerçeveye veya pencere pervazına koyarsanız sebzeler daha hızlı büyüyecektir. Ekim ortasından itibaren ekim yapılabilir ve şu şekilde çalışır:
- Büyüyen saksıları hazırlayın ve yarısını büyüyen toprakla doldurun
- Bir tohum kabına iki ila üç tohum koyun
- Tohumların üzerini parmak kalınlığında toprakla örtün
- Çimlenme aşamasında eşit derecede nemli tutun
- Saksıları, sıcaklığın en az 20 santigrat derece olduğu, aydınlık, hava akımı olmayan bir yere yerleştirin.
Salatalıkları açık havada ekin
Mayıs ortasında buz azizleri bittiğinde, genç salatalık bitkilerinin hareket etme zamanı gelmiştir. İdeal olarak, besin açısından zengin toprağı olan, güneşli ve rüzgardan korunan bir yer seçin.
Salatalık nemli bir alt toprağı tercih eder, ancak su basmasına tolerans göstermez. Temmuz-ekim ayları arasında sebzelerin sağlıklı büyümesi ve lezzetli meyveler vermesi için toprağın gevşek ve drenajlı olmasına dikkat edin. Bu durumun çamura dönüşmemesine dikkat edilmelidir.
Salatalıkların diğer bitkilerle anlaşması bu şekilde
Salatalıkları 50 ila 60 santimetre aralıklarla yerleştirin ve yakın çevresine dikkat edin. Fesleğen, fasulye, dereotu ve marul bitki komşuları olarak uygundur. Ancak salatalıklarınızdan belli bir mesafeye kabak, turp, domates ve kabak dikmek daha iyidir.