Sağlıklı mı yoksa toksik mi? Bunu dikkate almalısın

Sefer

Global Mod
Global Mod



Gerçek şu ki: Ravent çok şey içeriyor Oksalik asitvücut üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Ama ne işe yarar Oksalik asit ve ne kadarı zararlı?

Bir bakışta en önemli şeyler

Oksalik asit birçok gıdada bulunur. Ancak aynı zamanda büyük miktarlarda alındığında böbreklere zarar verebilecek bir toksindir. Artık ravent gibi oksalik asit içeren gıdalardan kaçınmanız mı gerekiyor?


Ravent: Kısmen zehirli


Ravent yemek zehirli olabilir; çok fazla çiğ yediğinizi varsayarsak. sebzeler Yüksek oranda oksalik asit içeren gıdalardan biridir: 100 gramda yaklaşık 500 miligram.


Bir tür meyve asidi olan oksalik asit, daha büyük miktarlarda zehirlenme belirtilerine neden olabilir. Oksalik asidin çoğu sebzenin yapraklarında bulunur, bu yüzden zehirli olarak adlandırılırlar. Ancak yenilebilir ravent saplarını yalnızca küçük miktarlarda, özellikle de çiğ olarak tüketmelisiniz.


Bu yüzden ravent sağlıklıdır


Ancak ravent sadece zehirli değil aynı zamanda çok sağlıklıdır. Kalorisi düşüktür (100 gramda 14 kcal), bol miktarda potasyum, C vitamini ve antioksidan içerir ve lif açısından zengindir. Soğuk ve yorucu bir kışın ardından vücuda yeterli mineral ve vitamin sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bağırsak sağlığını, refahını, bağışıklık sistemini ve hücreleri serbest radikallerden korur. Gerçek bir mucize sebze. Ravent'in ne kadar sağlıklı olduğu hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.


Oksalik asit mesane veya böbrek taşlarına neden olabilir


Oksalik asidin bir özelliği, vücut tarafından kolayca emilemeyen minerallerle bileşikler oluşturmasıdır. Oksalik asit vücutta kalsiyum, demir ve magnezyum gibi minerallere bağlanarak onlarla kompleksler oluşturur. Oksalik asit ve kalsiyum kompleksi sağlık açısından risk oluşturur. Bu bileşiğin oluşturduğu kristaller potansiyel olarak birikebilir ve mesane taşlarına veya böbrek taşlarına yol açabilir. Bu tür hastalıklara yatkın olan kişilerin oksalik asit içeren gıdalardan kaçınması veya az miktarda tüketmesi gerekir. Aşırı ravent tüketimi aynı zamanda insanlarda gut ve hatta osteoartriti tetikleyebilir veya kötüleştirebilir.


Bu durum raventin yanı sıra pazı, kuzukulağı ve ıspanak için de geçerlidir. Mümkünse bu sebzeleri raventle birleştirmemelisiniz çünkü asit içerikleri de yüksektir. Raventin zehirli olup olmadığı sorusu, tüketilen miktara, hasat zamanına ve sebzeyi yiyen kişiye göre değişmektedir.


Oksalik asit içeriğini azaltın


Sapları soyulup pişirildiğinde asidin bir kısmı pişirme suyuna geçtiği için oksalik asit içeriği azalır. Ravent'in süt ürünleriyle (örneğin bir bardak süt) birlikte tüketilmesi de tavsiye edilir. İçerdiği kalsiyum oksalik asidi bağlar. Ayrıca raventin soyulması ve sadece posasının kullanılması da iyidir.


Son tarih: Aziz John Günü ravent hasadını sona erdirir


Ravent bitkilerindeki oksalik asit içeriği büyüdükçe arttığından, sebzeleri çok geç hasat etmemelisiniz: 24 Haziran St. John Günü bir kılavuzdur – bundan sonra sapları bitki üzerinde bırakmak daha iyidir. Ancak yaz aylarında dondurulmuş ravent kullanabilirsiniz. Ancak lezzetli bir komposto veya reçel, tatlı ve ekşi sebzelerin tadından uzun süre mahrum kalmak zorunda kalmamanızı da sağlayabilir.


Ravent dişler için neden zehirlidir?


Ravent yedikten sonra dişlerinizde oluşan o karakteristik tüylü veya mat hissi biliyor olabilirsiniz. Bunun nedeni aynı zamanda ağızda kalsiyum ile kompleks oluşturan oksalik asidin dişlerde birikmesi ve diş minesine ciddi şekilde zarar vermesidir.


Ravent yedikten hemen sonra asla dişlerinizi fırçalamamanız önemlidir. Özellikle sebzeleri çiğ yerseniz. En az 30 dakika bekleyin yoksa dişlerinize daha fazla zarar verirsiniz.
 
Üst