Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar eğitim-öğretim alanında son dört yıldaki gelişmeleri kıymetlendirdi

Sefer

Global Mod
Global Mod
Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Üniversitenin kurulduğu 1992 yılından bu güne fiziki imkanlar, bilimsel ve teknolojik altyapı ile akademik kapasite açısından gelişmenini hızlandırarak sürdürdüğünü vurgulayarak, “Baştan beri yükseköğretim alanında yaşanan gelişmelere, değişimi yönetmek vizyonuyla yaklaşıyoruz. Bu bağlamda öğrenciler tarafınca tercih edilmeyen ve boş kalan kontenjanları dengelemek için ağır tercih edilen ve doluluk oranları yüksek kısım ve programları üniversitemize ve kentimize kazandırmaya çalıştık” dedi.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Sıhhatle İlgili Ünitelere Öncelik Verdik

nazaranve başladığı günden daha sonra, sıhhat alanında Bor Sıhhat Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sıhhat Bilimleri Enstitüsünün kurulduğunu ve ayrıyeten Vücut Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun da Spor Bilimleri Fakültesine dönüştürüldüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar,“Tıp Fakültemizin akademik işçi açısından süratle güçlendirmeye çalışılmasının yanında, sıhhat yükseköğretimi alanında tamamlayıcı fonksiyon nazarancek Diş Hekimliği Fakültesi, Bor Sıhhat Bilimleri Fakültesinin kurulması ve bu alanlarda Türkiye’deki akademisyen eksikliğinin giderilmesine katkıda bulunmak üzere lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitimlerin yapıldığı Sıhhat Bilimleri Enstitüsü’nün üniversitemize kazandırılması pek kıymetlidir. Bor Sıhhat Bilimleri Fakültemize öğrenci alımı için ağır uğraş sarf ettik, bu yıl öğrenci alımına en az bir kısımda başlayacağız ve önümüzdeki senelerda öğrenci alan kısım sayısını da artırmaya imkanlarımız ölçüsünde çaba edeceğiz. bir daha Sıhhat Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, YÖK’ten müsaade aldığımız programlarda, önümüzdeki Eğitim-Öğretim yılında yüksek lisans ve doktora öğrencisi alımına da başlayacağız” dedi.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Son Dört Yılda 48 Yeni Kısım ve Program Açıldı

Yükseköğretim alanında yaşanan değişim ve dönüşümü dikkate alarak, değişimi yönetmek vizyonuyla vazifesi devraldığını, bir yandan öğrenciler tarafınca ağır tercih edilen ve doluluk oranı yüksek yeni kısımları açmaya çalışırken öbür yandan da evvelki senelerda YÖK tarafınca öğrenci alımı durdurulan kısımları bir daha canlandırmaya çalıştığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Üniversitemizi ülkemizin ve kentimizin muhtaçlıkları ile mevcut potansiyelimizi dikkate alarak epeyce taraflı geliştirmeye çalışıyoruz” diyerek son dört yıl ortasında açılan toplam 48 kısım ve program hakkında aşağıdaki ayrıntılı ayrıntıları paylaştı.

Son Dört Yıl İçinde Açılan Ön Lisans Programları (Toplam Sayı:12)

Niğde Toplumsal Bilimler MYO : Adalet, Aşçılık, Aşçılık (II. Öğretim) ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Niğde Zübeyde Hanım Sıhhat Hizmetleri MYO : Optisyenlik, Fizyoterapi ve İş ve Uğraşı Terapisi

Bor MYO : Tapu Kadastro ve Alternatif Güç Kaynakları Teknolojisi

Ulukışla MYO : Makinistlik ve Raylı Sistemler İşletmeciliği

Bor Halil –Zöhre Ataman MYO : Grafik Tasarımı

Son Dört Yıl İçinde Açılan Lisans Programları (Toplam Sayı:6)

Bor Sıhhat Bilimleri Fakültesi : Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik Odyoloji ve Ergoterapi

Fen Edebiyat Fakültesi : Psikoloji

Diş Hekimliği : Diş Hekimliği

Son Dört Yıl İçinde Açılan Yüksek Lisans Programları (Toplam Sayı:18)

Toplumsal Bilimler Enstitüsü : Maliye, Bankacılık ve Finans, Siyaset Bilimi ve Milletlerarası Bağlar ve Memleketler arası Ticaret ve Lojistik İdaresi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü : Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi, Rehberlik ve Ruhsal Danışmanlık, Eğitim İdaresi (Tezli), Eğitim İdaresi (Tezsiz) ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Fen Bilimleri Enstitüsü : Harita Mühendisliği, Güç Bilimi ve Teknolojileri, Afet İdaresi (Disiplinler Arası) ve İş Sıhhati ve Güvenliği

Sıhhat Bilimleri Enstitüsü : Hareket ve İdman Bilimleri, Psikiyatri Hemşireliği, Doğum ve Bayan Hastalıkları Hemşireliği, İç Hastalıkları Hemşireliği ve Tıbbi Fizyoloji

Son Dört Yıl İçinde Açılan Doktora Programları (Toplam Sayı:12)

Toplumsal Bilimler Enstitüsü : İktisat, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Bankacılık ve Finans, Vücut Eğitimi ve Spor

Eğitim Bilimleri Enstitüsü : Toplumsal Bilgiler Eğitimi, Fen Bilgisi Eğitimi ve Sınıf Eğitimi

Fen Bilimleri Enstitüsü : Hayvansal Üretim Teknolojileri, Hayvansal Üretim Teknolojileri (İngilizce), Etraf Mühendisliği ve Maden Mühendisliği

Sıhhat Bilimleri Enstitüsü : Hareket ve İdman Bilimleri

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Son Dört Yılda 27 Kısma ve Programa Öğrenci Alımı Yapıldı

Yeni açılan kısım ve programlar, evvelki periyotta YÖK onayı alınmış lakin öğrenci alımı için minimum öğretim elemanı kriterlerini sağlayamayan kısım ve programlar başta olmak üzere toplam 27 kısım ve programa öğrenci alımına başlandığını tabir eden Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, “Yeni kısım ve program açılışı, Üniversitemizin önerisi ve YÖK’ün onayıyla gerçekleşmektedir. YÖK’ün uygun gördüğü kısım ve programlara öğrenci alımı yapabilmek için her bir program için gerekli olan taban akademik işçi istihdamını sağlamamız lazım. ötürüsıyla açılan kısımlara öğrenci alımının gerçekleşmesi gecikmeli olarak gerçekleşiyor. Bilhassa Türkiye genelinde doktoralı öğretim elemanının yetersiz olduğu kısım ve programlarda taban akademik işçi sayısının sağlanması vakit aldığından öğrenci alımında gecikme olabiliyor. Ayrıyeten açık olan fakat öğrenciler tercih etmediği için öğrenci alımı YÖK tarafınca durdurulan Fizik, Kimya ve Biyoloji kısımlarına de bir daha öğrenci alımına başladık” diyerek kelamlarına devam etti.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Birinci Kez Açılan yahut Öğrenci Alımına Birinci Kez Başlanılan Kısımlara 2000’in Üzerinde Öğrenci Kayıt Yaptırdı

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, son dört yıl ortasında birinci kez yahut bir daha öğrenci alımına başlanan kısım ve programlar için aşağıdaki ayrıntıları paylaştı. Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında yeni açılan ve bir daha öğrenci alımına başlanılan kısımların birinci sınıflarına 1000’e yakın yeni öğrencinin kayıt yaptırmasının beklendiğini de söz etti.

Son Dört Yıl İçinde Birinci Kere yahut bir daha Öğrenci Alımına Başlanan Ön Lisans ve Lisans Kısım ve Programlar (Toplam Sayı:27)

Birinci Sefer Öğrenci Alımı Yapılan Ön Lisans Programları: Adalet, Aşçılık, Aşçılık (İ.Ö), Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (İ.Ö), Optisyenlik, Fizyoterapi, Tapu Kadastro, Grafik Tasarım ve Raylı Sistemler İşletmeciliği

Birinci Sefer Öğrenci Alımı Yapılan Lisans Programları: İngiliz Lisanı ve Edebiyatı (İngilizce), Sıhhat İdaresi, Peyzaj Mimarlığı, İngilizce Öğretmenliği, Beslenme ve Diyetetik, Gazetecilik, Radyo Televizyon ve Sinema, Fotoğraf ve Dokumacılık ve Moda Tasarımı

bir daha Öğrenci Alımına Başlanan Ön Lisans Programları: Elektronik Teknolojisi, Radyo ve Televizyon Teknolojisi, Otomotiv, Mekatronik (İ.Ö) ve Giysi Üretim Teknolojisi

bir daha Öğrenci Alımına Başlanan Lisans Programları: Fizik, Kimya, Biyoloji ve Hayvansal Üretim Teknolojileri

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin eğitim-öğretim alanındaki gelişmelerini pahalandıran Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Üniversitemizin, Niğdemize kattığı sosyo-ekonomik ve kültürel katkının farkındayız. Geçmişte ağır öğrenci kaydının yapıldığı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin kontenjanlarının öğrencilerin tercih durumları göz önüne alınarak YÖK tarafınca düşürülmesi ve Mühendislik Fakültesinin Elektrik-Elektronik Kısmı haricindeki kısımların etrafımızdaki biroldukça üniversitede olduğu üzere tercih edilmemesi toplam öğrenci sayısı üzerinde baskı oluşturmaktadır. Yeni açılan ve öğrenci alımına başlanan kısımlarla üniversitemizin öğrenci sayısını dengelemek ve mümkünse artırmak gayelerimiz içindedır. Ümidimiz; salgının bir an evvel sona ermesi ve yüz yüze eğitime başlanılarak, Niğdemizin ve Üniversitemizin öğrencilerine, öğrencilerimizin ise üniversitelerine kavuşmasıdır” diyerek kelamlarını sonlandırdı.