Kötü yalıtılmış dış duvarlar yüksek ısıtma maliyetlerine yol açabilir. Ancak bu eksikliği yanlış bir şekilde düzeltirseniz sağlığınızı bile tehlikeye atabilecek başka bir sorunla karşı karşıya kalırsınız.
Bir bakışta en önemli şeyler
Kötü yalıtımlı dış duvarlara sahip evlerde, radyatör nişleri bölgesinde çok sayıda değerli enerji kaybedilir. Bu noktada yalıtım dört yıldan daha kısa bir sürede kendini amorti edebilir. Ancak hırdavatçılarda satılan yalıtım duvar kağıtlarının ve yalıtım folyolarının çoğu işe yaramaz. Özel İnşaatçılar Derneği’nin (VPB) inşaat uzmanı Thomas Weber, radyatör boşluğunu yalıtırken neyin önemli olduğunu açıklıyor.
Uzman, “Temel olarak, radyatör boşluğunun termal durumu ne kadar kötü olursa, sonraki yalıtım o kadar anlamlı olur” diye açıklıyor, ancak aynı zamanda hızlı kararlara karşı da uyarıyor. “Yapısal hataların yaşanmaması için işe başlamadan önce bağımsız bir enerji danışmanıyla iletişime geçmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.”
Yalıtım folyolarının ve yalıtım duvar kağıtlarının kullanımı nedir?
Weber’e göre hem yanlış malzemelerin seçimi hem de bunların yanlış işlenmesi yarardan çok zarar getirebilir. VPB’nin yan tarafındaki diken, örneğin, kurulu radyatörün arkasına itilen, hırdavatçıdan gelen yalıtım folyoları ve yalıtım duvar kağıdıdır. Tüketiciye ısı kayıplarının neredeyse hiç çaba harcamadan ve çok düşük maliyetle azaltılabileceğini öne sürüyorlar. Sıhhi Tesisat, Isıtma ve İklimlendirme Merkezi Birliği’ne (ZVSHK) göre tüketiciler, sunulan yalıtım levhalarını da kullanmamalı. Basın sözcüsü t-online’a “Radyatörün arkasına itilen gerçek yalıtım levhaları radyatörün ısı dağılımını engelliyor” diyor. Weber ayrıca bu yönteme karşı da tavsiyede bulunuyor: “Bu yalıtım levhaları çoğu zaman yalnızca birkaç milimetre kalınlığındadır.”
Ancak yalıtımın ısı kaybını ne kadar iyi azaltabileceği her zaman kullanılan malzemenin ısıl iletkenliğine ve uygulandığı kalınlığın kombinasyonuna bağlıdır. Bina uzmanı, “Sadece birkaç milimetre kalınlığındaki ısı yalıtımı önemli bir tasarruf sağlayamaz” diye açıklıyor.
Radyatör boşluğunun uygun şekilde yalıtılmaması durumunda küf tehlikesi
İşleme hatalarının daha da ciddi bir etkisi vardır. Weber, “Sıcak, nemli oda havasının ısı yalıtımı ile eski duvar yüzeyi arasına girmesini önlemek için her tür iç yalıtım çok dikkatli bir şekilde tüm yüzeye yapıştırılmalıdır” diye açıklıyor. Aksi halde gizli küf oluşumu riski vardır. “Ancak, halen kurulu olan bir radyatörün arkasına tüm yüzeyin yapıştırılması imkansız olmasa da zordur.”
Ek olarak, daha sonra oluşabilecek küflenme problemlerini önlemek için, pencere pervazının alt tarafı ve nişin alt yüzeyleri de radyatörün arka tarafında kullanılanla aynı yalıtım malzemesiyle donatılmalıdır. ZVSHK, radyatör boşluğunun yalıtımının bu nedenle yalnızca bir uzman tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor.
Radyatör nişini yalıtmak ne zaman mantıklıdır?
Hem Weber hem de ZVSHK, radyatör boşluklarının yalıtımının genel bir radyatör yenileme işlemiyle birleştirilmesini öneriyor. Weber, “Ardından kayda değer bir yalıtım kalınlığı uygulayabilirsiniz ve niş kolayca erişilebilir hale gelir” diyor. Doğru şekilde yapılırsa, radyatör boşluğunun daha iyi yalıtılmasıyla mevcut küf sorunu bile ortadan kaldırılabilir.
Dış duvar bu noktada daha ince olduğundan diğer dış duvarlara göre daha hızlı soğur. Bu, nişe monte edilen radyatörün sürekli çalışmasıyla telafi edilmezse küf sporları filizlenecektir. VPB uzmanı, “Isıtma çalıştırılmazsa tüm niş alanında küf istilası olasılığı yüksektir” diye doğruluyor. “Bu durumda sonradan ısı yalıtımı yapmak çok mantıklı.”
ZVSHK bu nedenle iç izolasyonu veya tamamen yenilenmesini önermektedir. İkinci durumda, “dışarıda uygulanan yalıtım o kadar iyi ki, nişin artık yalıtılmasına gerek kalmıyor.”
Radyatör boşluğu yalıtımının maliyetleri ve faydaları
Özellikle kullanılan yalıtım malzemelerinin hassas seçimi ve doğru işlenmesiyle kazançlı enerji tasarrufu sağlanabileceği için. Tasarruf potansiyelinin ne kadar büyük olacağı elbette verilen başlangıç durumuna bağlıdır. Thomas Weber, 1960’lardan kalma tipik bir yenilenmemiş bina için örnek bir hesaplama yapıyor:
Radyatör boşluklarının beş santimetre kalınlığında poliüretan yalıtımla profesyonelce uygulanan ısı yalıtımıyla, mazotlu ısıtmayla yılda 300 ila 400 Euro tasarruf sağlanabiliyor. Not: Örnek hesaplama, metrekare başına 13,50 Euro’luk bir ısıtma maliyetine ve bir evde her biri iki metrekare alana sahip on ila 15 radyatör boşluğuna dayanmaktadır. Süre tüm ısıtma dönemi için geçerlidir.