Radikal temizlik hayat değiştirebilir

Sefer

Global Mod
Global Mod
Gerçekten düzen yaratmak zor bir işle başlar: her şeyi temizlemek. Ardından, temizleme işleminin üç adımını izleyin. Hangileri olduklarını söyleyelim mi?

Kaos ve düzensizlik onun mesleğidir. İş dolu dolapları, mahzenleri veya mutfakları toplamaya geldiğinde, Sabine Nietmann yardıma hazırdır. Frankfurt’tan 35 yaşındaki bir temizlik koçu ve kendi kaosunuz kontrolden çıktığında ya da ortalığı toplamak için sadece birkaç ipucuna ihtiyacınız olduğunda yardımcı oluyor. “Düzenlilik hayatı birçok yönden kolaylaştırabilir. Ayrıca paradan ve kaynaklardan da tasarruf edersiniz” diyor.

balast dökmek

Mainz’de okuyan Nietmann, kendi tecrübesiyle işine geldi. “Bir noktada dolabımı açtım ve hepsinin aslında neşeden çok hayal kırıklığı yarattığını düşündüm.” Bu hüsran, daha sonra artık hiçbir şey bulamadığı kendi aşırı kalabalık ecza dolabında kendini gösterdi. Kendisinin de belirttiği gibi, bunu radikal bir temizlik ve çok özgürleştirici bir duygu izledi. “Bu ağırlık hissini başkalarına atmak istiyorum.”

Şimdiye kadar muhtemelen her büyük şehirde temizlik uzmanları bulabilseniz bile, temizlik koçunun işi henüz kanunla korunmadı. Nietmann’a göre konu hakkında çok şey okumuş ve kısmen sahnenin yıldızı Japon çok satan yazar Marie Kondo’dan ilham almış. Profesyonel yardım almak istiyorsanız, operasyon başına 500 Euro ve daha fazlasını hesaba katmalısınız.

Sabine Nietmann
Sabine Nietmann

Sabine Nietmann, Frankfurt’taki dairesindeki gardıropta. 35 yaşındaki pilot, uçuş görevlisi olmasının yanı sıra güvenlik koçu olarak da çalışıyor. (Kaynak: Boris Roessler/dpa/dpa-resimleri)

Dışarı çıkmanın hayatı etkilemesi

Geçmişten gelen şeylere eşlik etmek ve bırakmak bazen çok derinlere iniyor ve “insanların beni hayat hikayelerine nasıl dahil ettikleri beni her zaman etkiledi”. Ve: “Temizlik yapmanın bazen yaşam üzerinde inanılmaz etkileri vardır.” Bazen müşterilerin, işleri düzene koyduktan sonra, örneğin ilişki veya işle ilgili olarak hayatlarındaki diğer şeyleri de sorgulayacaklarına dair geri bildirimler alıyor.

Azaltın, sıralayın, optimize edin

Bir temizlik süreci tam olarak nasıl işliyor? Nietmann, “Üç adım vardır: küçültme, sıralama, optimize etme” diye açıklıyor. Sistematik olarak azaltmak ve her öğeye kendi yerini vermekle ilgilidir. Ama önce her şeyin temizlenmesi gerekiyor.

“Özellikle mutfak, genellikle hiç ihtiyacınız olmayan şeylerin mezarlığıdır.” Ardından, örneğin üç konserve açacağınız olduğunu hemen fark edersiniz. Dolaplar boş olduğunda ve her şey bir yığın halinde olduğunda, bu birçok kişinin bunalmış hissettiği bir noktadır. “Öyleyse motive eden, hedefler koyan ve projenin başarılı bir sonuca varmasına yardımcı olan kişisel bir eğitmen gibiyim.”

imago görüntüleri 192736493
imago görüntüleri 192736493

Sırayla baharatlar: Bu mutfak çekmecesi örnek bir şekilde doldurulmuştur. (Kaynak: IMAGO/Diego Martin)

Ortadan kaldırılan şeylerin mümkün olduğunca yeniden kullanılması onun için önemlidir. “Herhangi bir şekilde kullanılabilecek her şey aktarılır” diye temin ediyor. Şimdi, bağışları tasnif etmesine ve onları hedefli bir şekilde, örneğin yardım kuruluşlarına, mülteci konaklama yerlerine veya kadın sığınma evlerine dağıtmasına yardım eden annesini işe aldı.

Rheinland-Palatinate’deki Kusel’den psikolog Gereon Lex, “Daha az şeye sahip olmanın bir arkadaşıyım, çünkü bunlar aynı zamanda daha az iş demek” diyor. Her durumda, sadece maddi şeylere değil, aynı zamanda deneyimlere de para yatırmanız tavsiye edilir.

Sadece fiziksel temizliği düşünmeyin

Uzman, “Prensip olarak, düzenli olarak temizlenmesi tavsiye edilir” diyor. Yüklerden kurtulmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Ve: “Düzenli bir yaşam ve düzenli bir zihin kaçınılmaz olarak bağlantılıdır.” Bu sadece fiziksel olarak görünür bir şekilde toparlanmakla ilgili değil, aynı zamanda kendi mali durumunuza ilişkin bir genel bakış elde etmek veya aboneliklerinizi kontrol etmekle de ilgili olmalıdır.

Ancak Lex aynı zamanda şunu da vurguluyor: Özellikle sosyal medya ve sayısız tavsiye kitaplarının olduğu bir dönemde, kendi kendini optimize etme çılgınlığına kapılmamak için dikkatli olmak önemlidir. “Kendi kişiliğinizle hiçbir ilgisi olmayan mükemmel bir Instagram dünyasına karşılık gelmek istediğinizden değil.”

Nietmann, onun için de meselenin mükemmellik değil, insanları daha dikkatli tüketmeleri konusunda duyarlı hale getirmek olduğunu onaylıyor. Ayrıca, sözde dağınık partnerlerine özel ders verilmesini isteyen insanlardan gelen istekleri de kabul etmiyor. “Ben kimseyi eğitmiyorum, sadece bir şeyleri değiştirmeye istekli insanlara gidiyorum.”